Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βανδαλισμοί σε πάρκα της Λάρισας

* ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΒΕΡΩΦ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 22:08
Καταστροφές στον χώρο πρασίνου επί της οδού Σάσσωνος Καταστροφές στον χώρο πρασίνου επί της οδού Σάσσωνος

Κοινόχρηστοι χώροι της Λάρισας στη συνοικία Αβέρωφ με πλούσια βλάστηση, που αποτελούν σημεία αναψυχής για τους κατοίκους της, έχουν γίνει στόχοι βανδαλισμών.

Μέσα στον παράδεισο του πράσινου περιβάλλοντός τους, επικρατεί κόλαση.

Σπασμένες βρύσες και παγκάκια, ξηλωμένα καλώδια, κατεστραμμένα κράσπεδα, διαλυμένα όργανα σε παιδικές χαρές και σωροί σκουπιδιών, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα.

Δύο πάρκα που έχουν δημιουργηθεί από τον Δήμο Λαρισαίων με καλαίσθητη διαμόρφωση του χώρου τους, βρίσκονται στο έλεος της οργής αγνώστων ατόμων, που ξεσπούν πάνω τους και καταστρέφουν ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους.

Το ένα πάρκο περικλείεται από τις οδούς Κέρκυρας, Ζακύνθου, Αχιλλέως και εμφανίζει τις μεγαλύτερες καταστροφές, οι οποίες δεν εντοπίζονται μόνο μέσα στην έκτασή του, αλλά και σε παρακείμενους δρόμους, όπως στην οδό Αχιλλέως όπου μάλιστα έχει ξηλωθεί η μπάρα απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων.

Τη βρύση του πάρκου «κοσμούν» συνθήματα γραμμένα με σπρέι, ενώ ακριβώς δίπλα και η παιδική χαρά έχει δείγματα βανδαλισμών αφού λείπουν κομμάτια των οργάνων της.

Συνθήματα έχουν γραφεί και στο ένα ημικυκλικό θεατράκι δύο κερκίδων, το οποίο φιλοξενεί παρέες, που μετά την αποχώρησή τους

αφήνουν σωρούς σκουπιδιών.

Ανοιχτά φρεάτια του δικτύου ύδρευσης χωρίς προστατευτικές σχάρες έχουν μετατραπεί σε κάδους σκουπιδιών. Άγνωστο είναι αν λειτουργούν οι μηχανισμοί τους. Το δε τριγωνικό σιντριβάνι του πάρκου, πιθανολογείται ότι δεν λειτούργησε ποτέ!

Λίγα μέτρα πιο κάτω, ένα άλλο παρκάκι επί της οδού Σάσσωνος, που βρίσκεται δίπλα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, έχει δεχθεί επίσης «επίσκεψη» βανδάλων.

Η βρύση του -αν μπορούμε να αποκαλέσουμε έτσι μία πέτρινη λεκάνη που απέμεινε- έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Εμφανείς είναι και οι φθορές σε πέτρινο παγκάκι, καθώς και στην παιδική χαρά του πάρκου.

Φυσικά δεν λείπουν οι σωροί σκουπιδιών σε όλη την έκτασή του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων: «μια ομάδα νέων που συναντιέται καθημερινά στο παρκάκι , προκαλεί καταστροφές στους χώρους του και διαταράσσει τη γειτονιά με τις φωνές της, ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας».

Ζητούν αστυνόμευση της περιοχής, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα βανδαλισμών.

Όσον αφορά στους σκουπιδότοπους που δημιουργούνται καθημερινά στα πάρκα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ακόμη και με τον καθημερινό καθαρισμό τους. Η λύση είναι μόνο η αλλαγή στάσης των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στους κοινόχρηστους χώρους.

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Gallery άρθρου