Εκκλησιαστικά νέα και ειδήσεις

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 15:32

Την Τετάρτη το μνημόσυνο για τον Ιγνάτιο

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, το πρωί, με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, θα τελεσθεί το μνημόσυνό του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

 

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για την Παναγία Μυρτιδιώτισσα

ΣΕ Ι.Ν. ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ

Πανηγυρίζει ο υπόγειος ιερός ναός των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στον οποίο φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Η εικόνα αγιογραφήθηκε στη σκήτη της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους από τους μοναχούς της και έγινε δωρεά από ευσεβείς ενορίτες το 1975. Σήμερα στις 7 μ.μ. θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ενώ αύριο στις 7 π.μ. θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 7 μ.μ. θα τελεστεί η ιερά παράκληση στην Παναγία και στη συνέχεια η τελετή του υψώματος.

ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Εξάλλου αύριο πανηγυρίζει ο Ιερός Ναό Προφήτη Ηλία Λάρισας, όπου βρίσκεται εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ενώ θα εκτεθεί προς προσκύνηση και απότμημα λειψάνου της Αγίας Θέκλας η οποία εορτάζει την ίδια ημέρα. Σήμερα Κυριακή στις 6 μ.μ. θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός ενώ αύριο το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη η πόλη του Τυρνάβου τιμά σήμερα και αύριο την γιορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στον ενοριακό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου. Σήμερα παραμονή της γιορτής στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικός εσπερινός. Στη συνέχεια θα γίνει λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους της ενορίας του Αγίου Δημητρίου και τέλος η ακολουθία του Υψώματος. Αύριο ανήμερα της γιορτής στις 7 το πρωί θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ

Επίσης σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Κυπάρισσο θα τελεσθεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία προεξάρχοντος του πρωτοσύγκελλου πατρός Αχιλλίου. Θα ψάλλει το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι με πρωτοψάλτη τον Θεοδόση Διαμάντη. Στο τέλος θα μοιραστούν οι παραδοσιακές Κυπαρισσόπιτες από τις γυναίκες του χωριού. Αύριο Δευτέρα στις 8.00 π.μ. θα τελεσθεί θεία λειτουργία με αρτοκλασία και μετά το τέλος της λειτουργίας θα προσφερθεί στους πιστούς το Μύρο της Παναγίας.

Εγγραφές στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης

 Ξεκίνησαν οι εγγραφές και τα μαθήματα στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «στη Σχολή φοιτούν μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. Στα 5 χρόνια φοίτησης στη Σχολή οι μαθητές διδάσκονται έναν ευρύ κύκλο μαθημάτων της Εκκλησιαστικής μας μουσικής, Τυπικό, Ιστορία, Λειτουργική, Ευρωπαϊκή Μουσική, Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής κ.ά. Για τα παιδιά του Δημοτικού λειτουργεί όπως κάθε χρόνο, πλέον, το Τμήμα Μουσικής Προπαιδείας, όπου έρχονται σε μία ευχάριστη γνωριμία με τη μουσική, με σκοπό να την αγαπήσουν, να καλλιεργηθούν και να αξιοποιήσουν γόνιμα τον ελεύθερό τους χρόνο. Για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει το Ψαλτικό Φροντιστήριο. Ένα τμήμα που θα κάνει μουσική προετοιμασία στους μαθητές για τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές και μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Η Σχολή της Μητροπόλεως λειτουργεί από το 1981 και είναι αναγνωρισμένη από το κράτος. Παρέχει, κατόπιν εξετάσεων ενώπιον επιτροπής, Πτυχία και Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής. Με τους τίτλους σπουδών μπορεί κάποιος να διδάξει στα Μουσικά Σχολεία, σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Παραρτήματα της Σχολής λειτουργούν στον Τύρναβο, στη Γιάννουλη και τον Πλατύκαμπο. Τα δίδακτρα είναι πολύ προσιτά με επιπλέον εκπτώσεις για πολυτέκνους –τριτέκνους, ανέργους και παιδιά Δημοτικού. Διδάσκουν οι καταξιωμένοι καθηγητές –πρωτοψάλτες της Μητροπόλεώς μας κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Θεοδόσης Διαμάντης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Χρήστος Ζτιάβας, Χριστόφορος Καρυώτης, Γεώργιος Ζήσης, Γεώργιος Τερζούδης και στην Ευρωπαϊκή Μουσική η Έλενα Σαΐτη. Πληροφορίες: Γραμματεία Σχολής 2410-536587, Θεοδόσης Διαμάντης 6938-999122, Χρήστος Ζτιάβας 6986-302009.

Εσπερινός του «Χαρισείου» στον Ι.Ν Αγ. Πάντων

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων του «Χαρισείου» Ιδρύματος, το οποίο ανήγειρε ο μακαριστός π. Παύλος Χαρίσης, εσπερινός για την εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Ο ιερός ναός βρίσκεται στο 6ο χλμ. Λαρίσης - Τρικάλων, μετά το κέντρο Αποκατάστασης «Αnimus».

Σύναξη και διορισμός Κατηχητών

Σύναξη όλων των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Κληρικών και λαϊκών, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του «Επιουσίου». Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ο οποίος θα διανείμει και τους διορισμούς των Κατηχητών.

Σύναξη εθελοντριών στον Αγ. Αχίλλιο

Μεθαύριο Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύναξη όλων των εθελοντριών των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου. Η σύναξη θα γίνει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, όπου θα τελεστεί εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Πανηγυρίζει ο ι.ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου

Πανηγυρίζει ο υπόγειος Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα. Μεθαύριο την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, επί τη μεταστάση του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου το πρωί (από 7 έως 10) θα ψαλλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ενώ το απόγευμα στις 7 θα τελεστεί μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

Στο Αχίλλειο Φαρσάλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, θα τελεστεί σήμερα Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αχίλλειο Φαρσάλων, επ' αφορμή της εορτής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στον Ιερό Ναό, 5 χλμ. από τα Φάρσαλα, φιλοξενείται η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας η οποία είχε βρεθεί αρχικά στα Κύθηρα, αντίγραφο της οποίας φιλοτεχνήθηκε από μοναχή στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, στη Λειβαδιά. Το πρωί της Δευτέρας εξάλλου, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον εφημέριο του ναού, πατήρ Αθανάσιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass