Τελευταίο αντίο για τον Απόστολο στη Νίκαια

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2014 14:43 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:43

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Στα 89 του χρόνια πέθανε χθες ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Λάρισας που έγραψε ιστορία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1958 μέχρι σχεδόν τις ημέρες μας

Πρόκειται για τον εκ Νικαίας καταγόμενο Απόστολο Χονδρονάσιο που έδωσε ακόμα και με τον θάνατο επάξια μάχη για να λυγίσει τελικά.

Αγαπητός  , κοινωνικός, αγωνιστής , δημιουργικό πνεύμα, ατίθασος στα πιστεύω του, ο Απόστολος Χονδρονάσιος είχε μόνο φίλους που θα τον θυμούνται για πάντα.

Ο Απόστολος Χονδρονάσιος γεννήθηκε το 1925 στη Νίκαια της Λάρισας και από το 1958 άρχισε να ασχολείται με τα κοινά και εκλέγεται πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας.

Το 1960 εκλέγεται κοινοτικός σύμβουλος και το 1964 για πρώτη φορά πρόεδρος της κοινότητας Νίκαιας. Βαθιά δημοκρατικός, εκδιώκεται το 1967 από την τότε κυβέρνηση των πραξικοπηματιών και επανέρχεται το 1974 με την μεταπολίτευση ως αντιπρόεδρος. Το 1975 εκλέγεται πάλι πρόεδρος και παράλληλα και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος) .

Το 1979 ξαναβάζει υποψηφιότητα και εκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος.

Στη συνέχεια βάζει πλώρη για αλλού:

Αναλαμβάνει το 1982 Νομάρχης Γρεβενών και γίνεται ο ήρωας κυριολεκτικά της περιοχής καθώς σε δύσκολους καιρούς σπεύδει να συμπαρασταθεί στους αποκλεισμούς κτηνοτρόφους με τρόφιμα, αλλά και με τσιγάρα που αγόραζε από την τσέπη του.

Στη Νάξο και στην Κω αναλαμβάνει στη συνέχεια Έπαρχος και οι νησιώτες δέχονται τον άνθρωπο του κάμπου με αγάπη και ακόμα μιλάνε γι αυτόν!

Από την καθιέρωση του θεσμού της πρώτης εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση που άλλαξε τα δρώμενα, ο Απόστολος δεν θα μπορουσε να λείψει. Υποψήφιος στο Συνδυασμό του Γιάννη φλώρου εκλέγεται για δύο απανωτές θητείες και αναλαμβάνει τη θέση του Αντινομάρχη Γεωργίας.

Ο Απόστολος ως αντινομάρχης Γεωργίας, γράφει τη δική του ιστορία, ζώντας από κοντά τον πόνο των αγροτών και γίνεται κατά γενική ομολογία ο.. «προστάτης των φτωχών και των κατατρεγμένων».

 Θυμάμαι , καλύπτοντας εκείνη την εποχή το νομαρχιακό ρεπορτάζ.

Λαϊκό προσκύνημα κάθε μέρα στο γραφείο του. Όλοι τους εκεί, για να τον δουν και να πουν τον πόνο τους και ο αντινομάρχης τους άκουγε όλους και δεν χάλαγε χατίρι σε κανένα.

Κάποτε , δεν άντεξα και με έπιασαν τα γέλια όταν κάποιος γύρω στα 70 του πρότεινε να τον παντρέψει θέλοντας να επισημοποιήσει με ορθόδοξο γάμο μια σχέση ετών που ήταν σε… εκκρεμότητα. Ο Απόστολος δεν του χάλασε χατίρι και τον πάντρεψε νύχτα σε χωριό της ορεινής Ελασσόνας σέρνοντας πρώτος μάλιστα και το χορό…

Κάποιος άλλος μπαίνοντας στο γραφείο του άρπαξε το χέρι και του το φίλησε… Έξαλλος ο αντινομάρχης σηκώθηκε από την καρέκλα, κοκκίνισε και τον αποπήρε!

Τέτοια ήταν η αγάπη του κόσμου για έναν άνθρωπο που πτυχία δεν είχε, και δεν τα χρειαζόταν, είχε όμως τελειώσει όλα τα πανεπιστήμια της ζωής στο δρόμο, στους αγώνες στις γειτονιές, γνωρίζοντας μάλιστα μπριτζ, από την εποχή που για πολλούς μόνο και μόνο η λέξη ήταν απλώς άγνωστη.

Μετά θα εκλέγει πρόεδρος των διατελεσάντων κοινοταρχών και θα κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής τελειώνοντας έτσι την ενασχόλησή του με τα κοινά.

Άνθρωπος γενναιόδωρος, μποέμ, του αλωνιού και του σαλονιού, που λέει και ο λαός, με χιούμορ που περίσσευε για όλους.

Η κηδεία του Απόστολου Χονδρονάσιου θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Νίκαια.

«Αντίο φίλε» λοιπόν και από μας και συγχώρεσε με που σε μένα έτυχε το ρέκβιεμ.  Ελπίζω να τα έγραψα σωστά…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass