ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δωρεάν φρούτα σε μαθητές δημοτικών σχολείων

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2013 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:53

Της Λένας Κισσάβου

 

Φρούτα εποχής, πορτοκάλια, μήλα και αχλάδια, πρόκειται να διανεμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του νομού Λάρισας (ιδιωτικών και δημόσιων), στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, για όλη τη χώρα.

Στο κάθε παιδί αναλογούν περί τα 30 φρούτα και τα πρώτα φορτηγά-ψυγεία, ήδη ξεκίνησαν την αποστολή τους, με προορισμό όλα τα σχολεία της Ελλάδος.

Δεν πρόκειται για ένα μέτρο αντιμετώπισης του υποσιτισμού στα σχολεία, αλλά για μια δράση που αποσκοπεί κυρίως στην εκπαίδευση των μικρών παιδιών, όσο αφορά στην καταναλωτική τους συμπεριφορά και στις επιλογές στη διατροφή τους, καθώς ζουν σε μια γη που προσφέρει άφθονους καρπούς υγιεινής τροφής.

Ως μάθημα διατροφής και υγείας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο το πρόγραμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσφορά φρούτων δεν βοηθά τους μαθητές που υποσιτίζονται σήμερα.

Για τη διαδικασία της διανομής και προσφοράς, αλλά και τους σκοπούς του προγράμματος, μας ενημέρωσαν ο αρμόδιος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Νικολουδάκης καθώς και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας κ. Θωμάς Δαούλας.

Αναλυτικότερα: στόχος είναι η ενίσχυση των θετικών στάσεων των μαθητών ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, η ανάπτυξη επιχειρηματολογίας στο πεδίο της υγιεινής διατροφής, μέσω ομαδοσυνεργατικής αλληλεπίδρασης, η  αλλαγή των διαιτητικών συμπεριφορών στην κατεύθυνση της αναχαίτισης του επιδημικού φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας, ο περιορισμός του κόστους της Δημόσιας υγείας.

Το Υπουργείο Παιδείας μετά από διαγωνισμό ανατέθηκε το πρόγραμμα στην Εταιρεία «Σπανός ΑΒΕΕΤ», η οποία εκχώρησε την υλοποίησή του στην εταιρεία «Agrologistics» ΕΠΕ.

Σε συνεννόηση με κάθε διευθυντή σχολείου, η μεταφορική που ανέλαβε την διανομή των φρούτων, θα προγραμματίζει την ημέρα που θα βρίσκεται σε κάθε σχολική μονάδα.

Για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων που προβλέπονται να υλοποιηθούν στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος, εκτός της διανομής και προσφοράς φρούτων, έχουν συγκροτηθεί έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές, εκ των οποίων μια στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, μία στην Α/θμια Εκπαίδευση ν. Λάρισας και μία σε κάθε σχολείο.

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος, στα σχολεία προβλέπεται επίσης να γίνουν συνοδευτικά μέτρα, που θα εστιάζουν στη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών, όσο αφορά στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Κάθε σχολείο, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, επωφελείται από τα παρακάτω συνοδευτικά μέτρα τα οποία καλείται να υλοποιήσει:

α) Διαγωνισμός αφίσας για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων και Διαγωνισμός σύντομου προωθητικού κειμένου για τις Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων.

β) Προαιρετική οργάνωση εκδηλώσεων – ομιλιών προς τους μαθητές και τους γονείς και κηδεμόνες αυτών, αναφορικά με τους στόχους του προγράμματος

γ) Προαιρετικές επισκέψεις των μαθητών σε Εγκαταστάσεις Οργανώσεων Παραγωγής, Δημοτικές Αγορές, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Συσκευαστήρια, Τυποποιητήρια, Χυμοποιεία οπωροκηπευτικών .

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημ. Εκπ/σης, έχουν την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της ενημέρωσης των εκπαιδευτικών περιοχής ευθύνης τους, προκειμένου, στο πλαίσιο έξι διδακτικών ωρών της Ευέλικτης Ζώνης, να υλοποιηθεί πρόγραμμα υγιεινής διατροφής,

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass