ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΑΜΑΝΤΑ

Παγκράτιο στη Σκοτούσσα Φαρσάλων

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2015 1:25

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Στην πλατεία της Σκοτούσσας Φαρσάλων που ήταν κατάμεστη από κόσμο, πραγματοποιήθηκαν προχθές τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του αρχαίου Ολυμπιονίκη παγκρατιαστή Πολυδάμαντα, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αλτίν Πατσέλης.

Ήταν μια σημαντική βραδιά για τη Σκοτούσσα, αλλά και για τον Δήμο Φαρσάλων, μια ακόμη γιορτή του Πολιτισμού για τον τόπο, μια γιορτή που είχε ένα στοιχείο ξεχωριστό σε σχέση με όσες προηγουμένως διοργανώθηκαν. Ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σ' ένα μακρινό χωριό με μακρά ιστορία, αφού η Σκοτούσσα ήταν σημαντική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας.

Η αφορμή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν διπλή. Αφενός ο Δήμος Φαρσάλων επιθυμούσε δημοσίως να τιμήσει τα μέλη του Ελληνοϊταλικού Αρχαιολογικού Προγράμματος της Σκοτούσσας και να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να ακούσουν από τα χείλη των διευθυντών του τα πρώτα δεδομένα της Έρευνας και αφετέρου, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των σύγχρονων Σκοτουσσαίων να στηθεί στο χωριό τους ένα γλυπτό έργο προς τιμήν του διάσημου αρχαίου Ολυμπιονίκη, του προγόνου τους Πολυδάμαντα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει υπό τους ήχους του τυμπάνου του Τάσου Κοντούλη, παράσταση παγκρατίου από δωδεκαμελή ομάδα αθλητών του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατιαστών Λάρισας, με υπεύθυνο γυμναστή τον Σταύρο Χαρακόπουλο. Κατόπιν η Σοφία Καραπάνου και ο Francesco La torre, διευθυντές του Ελληνοϊταλικού Αρχαιολογικού Προγράμματος της Σκοτούσσας παρουσίασαν την ιστορία της αρχαίας πόλης και τα πρώτα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας, ενώ η βραδιά έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια της ορειχάλκινης προτομής του Πολυδάμαντα και ακολούθησε δεξίωση στον χώρο της πλατείας.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν διάφοροι προσκεκλημένοι που ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής: Η Ντίνα Μπένου, πρόεδρος Φιλοτέχνησης του Πολυδάμαντα αναφέρθηκε "για το τι σημαίνει για τον τόπο η φιλοτέχνηση ενός τέτοιου έργου, καθώς και για την εκπόνηση του αρχαιολογικού προγράμματος".

Η αρχαιολόγος και ειδική συνεργάτις του δημάρχου Βάσω Νούλα, μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας και υπεύθυνη της διοργάνωσης και του συντονισμού της εκδήλωσης, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία για τον Πολυδάμαντα, ενώ παρέθεσε και τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα για το Παγκράτιο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, που αναφέρθηκε στην υλοποίηση του πολιτιστικού οράματος του Δήμου μέσα σε χαλεπούς καιρούς, καθώς και στην έμπρακτη στήριξη του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, που τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, Χρήστος Καλομπάτσιος, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα Πολιτισμού στον Δήμο Φαρσάλων.

Ο γλύπτης της ορειχάλκινης ανάγλυφης προτομής του Πολυδάμαντα Αλτίν Πατσέλης μίλησε για τις δυσκολίες και τα καλλιτεχνικά διλήμματα που αντιμετώπισε κατά τη φιλοτέχνηση του έργου και την τιμή που του έκανε ο Δήμος Φαρσάλων να του αναθέσει το έργο αυτό.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας Νίκος Φιλίππου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συγκίνηση των ντόπιων για το εξαιρετικό καλλιτεχνικό μνημείο που θα κοσμεί πλέον την πλατεία του χωριού τους, για τη σημασία της παρουσίας της ιταλικής αποστολής και του ανασκαφικού έργου της, καθώς και στη συμβολή του Άρη Καραχάλιου και της Βάσως Νούλα στην προώθηση των πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου Φαρσάλων.

Ο τέως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας Βάιος Δασκαλόπουλος, λαμβάνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τη συνεργάτιδά του για το έργο που υλοποιούν, τα μέλη της ιταλικής αποστολής και τη Σοφία Καραπάνου για το αρχαιολογικό πρόγραμμα που σχεδίασαν και εκτελούν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στάση που οφείλουν να κρατήσουν οι κάτοικοι του τόπου και η οποία πρέπει να υποστηρίζει σταθερά και απαρέγκλιτα το έργο των αρχαιολόγων.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποίησε ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, από κοινού με τον Χρήστο Καλομπάτσιο και τον Αλτίν Πατσέλη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Καλομπάτσιος, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Μπαμπανίκας, Χριστοδ. Παπαγεωργίου, Γιάννης Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Κων/νος Δερλός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Δέσποινα Συροπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Φιλοτέχνησης του αναγλύφου του Πολυδάμαντα Ντίνα Μπένου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, οι διευθυντές του Ελληνοϊταλικού Αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας Σοφία Καραπάνου και Francesco La Torre, η διευθύντρια και το μέλος του Αρχαιολογικού Προγράμματος του Κάστρου Καλλιθέας Margriet Haagsma και Colette Kruyshaar αντίστοιχα, ο πρόεδρος των Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας και εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου Κώστας Σπανός, δημοτικοί σύμβουλοι, η πολιτευτής Ελένη Αξιόγλου και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Φαρσάλων ευχαριστεί τους κάτωθι για τη στήριξή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης:

Την οικογένεια Αθανασίου Χουλιαρόπουλου, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Φαρσάλων Βάιο Νικολάου και τους Κώστα Γκίκα, Σπύρο Γκαραβέλα, Τάσο Κοντούλη, Γιάννη Πορτουλάνη, Μίλτο Δασκαλόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκοτούσσας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass