ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕΣΩ «ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ»

Μαζεύουμε και κρατάμε όλες τις αποδείξεις...

* Το Υπ. Οικονομικών δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει για το πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο και τι τελικά θα ισχύσει...

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 0:17
Μέχρι να ισχύσει το μέτρο των ηλεκτρικών αποδείξεων, οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κανονικά τις απλές αποδείξεις... Μέχρι να ισχύσει το μέτρο των ηλεκτρικών αποδείξεων, οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κανονικά τις απλές αποδείξεις...

 

Σε ασκήσεις επί χάρτου φαίνεται πως εξελίσσεται το μέτρο των φορο-εκπτώσεων με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος»... Παρά τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από το Υπ. Οικονομικών, εδώ και μήνες, για ριζικές αλλαγές στη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, οι φορολογούμενοι δεν έχουν για την ώρα την παραμικρή ιδέα για το ποιες αποδείξεις θα πρέπει να μαζεύουν και με ποιον τρόπο...

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε προαναγγείλει την κατάθεση διάταξης νόμου για τη διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις ώστε κάθε δαπάνη του 2016 για να περνά στην Εφορία θα πρέπει να έχει γίνει με πλαστικό χρήμα. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα, προφανώς γιατί οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της κυβέρνησης...

Χθες μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Αλεξιάδης, ούτε ξεκαθάρισε το καθεστώς που θα ισχύει με το αφορολόγητο και τις αποδείξεις ούτε ήταν σε θέση να πει πότε θα φέρει τη ρύθμιση, επιτείνοντας τη σύγχυση σε αγορά και καταναλωτές. Να μαζεύουν τελικά οι πολίτες τις χάρτινες αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και πώς τελικά θα κερδίσουν το «μπόνους» του αφορολόγητου.

«Οι συναλλαγές με κάρτες και μέσω τραπεζών που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι υποχρεωτικές» αρκέστηκε να πει ο Αλεξιάδης. "Αλλά αυτό θα ξεκινήσει μετά τη ρύθμιση. Μόλις εφαρμοστεί το μέτρο ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να κρατά τις αποδείξεις. Η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα. Η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και η απόδειξη από το τερματικό της κάρτας δεν υπάρχει λόγος να κρατείται. Ως τότε, όμως θα πρέπει να συγκεντρώνουμε κανονικά τις απλές αποδείξεις για να μην έχουμε πρόβλημα. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων να κόβουν ή να ζητούν αποδείξεις” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλεξιάδης πάντως δεν διευκρίνισε τί θα γίνει με τους λογαριασμού των ΔΕΚΟ, για το αν θα "μετράνε" στο αφορολόγητο δηλαδή ενώ ως προς το πότε θα εφοδιαστούν όλα τα καταστήματα ειδικά μηχανήματα ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.

Πάντως για να εφαρμοστεί το σχέδιο «πλαστικό χρήμα» το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να φέρει στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία θα καθορίζεται:

* Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνδεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες απευθείας με το σύστημα Τaxis καταρχήν πιλοτικά για ορισμένους κλάδους, ύποπτους για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και στη συνέχεια, εντός του έτους, για όλους τους κλάδου.

* Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο.

* Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Όπως έχει ειπωθεί από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.

* Οι δαπάνες που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Εννοείται πως όσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Βεβαίως όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει το μεγάλο έχουμε είναι οι προμήθειες των τραπεζών, η τιμολογιακή πολιτική των οποίων διαμορφώνεται σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού. Στη Λάρισα σχεδόν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις διαθέτουν τερματικά μηχανήματα, αλλά οι επιχειρηματίες πολλάκις έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις προμήθειες που καταβάλουν στις τράπεζες. Σήμερα οι προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις - τους προμηθεύουν το μηχανάκι POS και εκκαθαρίζουν τη συναλλαγή- φτάνουν μέχρι 3,5% επί της αξίας της συναλλαγής.

Ωστόσο δεν πληρώνουν όλοι την ίδια προμήθεια καθώς το ύψος της έχει να κάνει ενδεικτικά με τον όγκο των συναλλαγών, για παράδειγμα, η προμήθεια είναι χαμηλότερη για ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και υψηλότερη για ένα μικρό κατάστημα λιανικής ή αν η συναλλαγή με χρήση πλαστικού χρήματος γίνεται με φυσική παρουσία στο κατάστημα ή διαδικτυακά . Στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι υψηλότερη η χρέωση.

Πάντως η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα, καθώς ο έμπορος θα μπορεί μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας.

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ανέρχεται σήμερα στα 15 εκ. ενώ οι όποιες αλλαγές γίνουν αυτές θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2017.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass