ΖΗΤΑ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέα μέτρα και περισσότερη σαφήνεια στο Ασφαλιστικό

* ΥΠΟΙΚ: Δεν προκύπτουν νέες απαιτήσεις* Διαπιστώνεται πρόοδος αλλά και διαφορές στις συνομιλίες με τους δανειστές

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 1:00

 

ΧΑΓΗ

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης.

» Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα» δήλωσε.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

O Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τουναντίον, όπως σημειώνεται:

Αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους

Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016

Είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ

Προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016

Προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018

Αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Εν τω μεταξύ την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που μίλησε στην ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, Μαρία Αρώνη, λέγοντας ότι με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα».

Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξης της».

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό, κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών.

Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν.

Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Σχετικά με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, σχολίασε ότι κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass