ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ Η "ΜΙΝΙ" ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΓΟΡΑ

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις στην αγορά της Λάρισας

* Προβληματισμένος και ανήσυχος ο εμπορικός κόσμος με την οικονομική αβεβαιότητα …

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2016 1:08

 

Του Γιώργου Νούλη

Με την προσδοκία ότι τρέχουσα περίοδος δεν θα επηρεαστεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα και την περιρρέουσα πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, ξεκίνησαν από χθες στη Λάρισα οι ανοιξιάτικες εκπτώσεις.

Αν και οι ίδιοι οι έμποροι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους για το πόσο λειτουργούν υπέρ της αγοράς και των καταναλωτών, ωστόσο πιστεύουν ότι αυτή τη φορά το "στοίχημα" μπορεί να κερδηθεί… Μετά από ένα τετραήμερο αργιών, λόγω του Πάσχα και της μεταφοράς της εργατικής πρωτομαγιάς και μολονότι ότι κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη, οι ελπίδες για αναθέρμανση είναι ζωντανές. Το γεγονός μάλιστα ότι από την πρώτη ημέρα στις βιτρίνες των καταστημάτων εμφανίστηκαν ποσοστά εκπτώσεων 30% με 40%, δείχνει πως οι έμποροι θέλουν να ξαναφέρουν τους καταναλωτές στην αγορά.

Θυμίζουμε πως το φετινό εαρινό δεκαήμερο των εκπτώσεων, λόγω των αργιών που προηγήθηκαν θα διαρκέσει μόνο επτά ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Μαΐου. Ο νόμος 4177/2013, με τον οποίο θεσπίστηκαν οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, προβλέπει ότι αυτές πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, με το δεκαήμερο να καθορίζεται ημερολογιακά και όχι βάσει των εργάσιμων ημερών.

Και επειδή τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου η δυνατότητα αυτή μετατίθεται για την ερχόμενη Κυριακή, μιας και η πρώτη ήταν του Πάσχα. Οπότε την Κυριακή του Θωμά, τα εμπορικά καταστήματα προαιρετικά μπορούν να είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί για τα μεν καταστήματα μέλη του ΣΕΛΠΕ έως τις 8 το απόγευμα, για τα δε του ΕΣΛ έως τις 3 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Εμπορικού συλλόγου Λάρισας "σε ότι αφορά στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Μαΐου 2016, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 με προτεινόμενο (κατά πλειοψηφία) ωράριο για τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΣΛ 11:00-15:00".

Γενικά πάντως ο εμπορικός κόσμος είναι προβληματισμένος και ανήσυχος με τις οικονομικές εξελίξεις. "Είναι γεγονός ότι η αγορά θα συνεχίσει τον ανηφορικό της δρόμο, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΛ Γιώργος Τσιαπλές. Το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών από τις αρχές του έτους μειώνονται συνεχώς και οι καταναλωτές εμφανίζονται πολύ συγκρατημένοι και φοβισμένοι από τις νέες αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών". Δίνοντας την εικόνα που είχε η αγορά την πασχαλινή περίοδο ο κ. Τσιαπλές ήταν αποκαλυπτικός. "Η κίνηση κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς ήταν τόσο στη Λάρισα όσο και σε όλη τη χώρα υποτονική. Οι απώλειες στο τζίρο της αγοράς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, υπολογίζονται σε -7% και σε 180 εκ. ευρώ, με τη μείωση στην ένδυση-υπόδηση να κυμαίνεται στο 8-10%, στα είδη δώρων στο 5-6% και στα τρόφιμα-ποτά στο 3-4%".

Την ίδια στιγμή ακόμη πιο απογοητευμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης στέλνοντας το μήνυμα πως ο εμπορικός κόσμος δεν αντέχει την παρατεταμένη οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. " Το μικρό διάστημα των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων δεν δημιουργεί ιδιαίτερες προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο, καθώς ακολουθεί τη πασχαλινή αγορά, όπου συνήθως παρουσιάζεται καταναλωτική κόπωση λόγω των αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων και των μαθητικών εξετάσεων, τονίζει. Επιπλέον, αναμένεται κύμα έντονων αντιδράσεων και γενικευμένο απεργιακό «μπλακ-άουτ», τόσο πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου, όσο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό στην ολομέλεια της Βουλής στις 10 Μαΐου, που θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στη συνολική λειτουργία της αγοράς. Και επειδή ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, έστω και την ύστατη ώρα, λίγο πριν ένα νέο αδιέξοδο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, η πολιτική να θυσιαστεί για την κοινωνία και την οικονομία και όχι το αντίθετο, όπως συνήθως συμβαίνει. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έχουν εξαντληθεί μαζί με την υπομονή μας να βλέπουμε την απειλή του Grexit να πηγαινοέρχεται. Οι μικρομεσαίοι μετά από τόσες θυσίες, δεν αποδεχόμαστε το δίλημμα «συμφωνία ή εκλογές», ούτε αντέχουμε επαναλαμβανόμενα πολιτικά λάθη, που προκαλούν τα «πάθη» της αγοράς»…

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Στο μεταξύ την ερχόμενη Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι της Λάρισας, μετά από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας τους θα απεργούν, αντιδρώντας στην κατάργηση της αργίας των Κυριακής. "Η πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο", είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Το ζήτημα της "κυριακάτικης αργίας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, είναι στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, τις πολυεθνικές του κλάδου και συνδέεται με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Στόχος τους είναι η μονοπώληση της αγοράς με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα. Ο σύλλογος καλεί κάθε εμποροϋπάλληλο να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στο εμπόριο και να πάρει θέση μάχης απέναντι στο πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ και αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων του".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass