ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ακύρωση προστίμων σε Ισπανία Πορτογαλία

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 0:32

ΑΘΗΝΑ

Την ακύρωση της επιβολής προστίμων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τη μη ικανοποιητική λήψη δράσης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, πρότεινε χθες , Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις ενστάσεις των δύο κρατών, αλλά και την οικονομική συγκυρία, και έκρινε πως δεν πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω η εύθραυστη ανάκαμψη στις δύο χώρες.

Ως εκ τούτου, θα δοθούν νέες προθεσμίες στις δύο χώρες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στο τέλος του 2016 για την Πορτογαλία και το 2018 για την Ισπανία.

Η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ τον Σεπτέμβριο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωκοινοβούλιο, θα αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί η παροχή κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

*Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε παρέμβαση στις Βρυξέλλες, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να μην επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, για δημοσιονομική παρέκκλιση.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, που επικαλείται υψηλόβαθμους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε προσωπικά σε αρκετούς επιτρόπους της ΕΕ, ώστε να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο τέσσερις επίτροποι να ταχθούν υπέρ των κυρώσεων, στη σύσκεψη της Τετάρτης.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα τη γλιτώσουν αλώβητες. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στην Handelsblatt ότι παρότι οι δύο χώρες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με την απόσυρση κονδυλίων, αν δεν μειώσουν σημαντικά το έλλειμμα το 2017.

Υπό τους κανόνες της ευρωζώνης, οι χώρες είναι υποχρεωμένες να κρατούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με κυρώσεις. Μέχρι τώρα, δεν έχουν επιβληθεί σε καμία χώρα. Στο παρελθόν, η Γαλλία και η Γερμανία βρέθηκαν σε ανάλογη θέση, χωρίς όμως να βιώσουν συνέπειες.

Το 2015 η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία δύο επιπλέον χρόνια για να κατεβάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το 3%, υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα. Οταν ρωτήθηκε γιατί δόθηκε αυτή η ευκαιρία στο Παρίσι, ο Γιούνκερ απλά απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass