ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

Διπλό σοκ στους επαγγελματίες του τουρισμού

* Επιβαρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον διπλασιασμό του τέλους διανυκτέρευσης και γκρίζο περιβάλλον με τις ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες…

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 22:20
Μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων έκαναν προχθές το βράδυ εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και επαγγελματιών στο Κόκκινο Νερό Μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων έκαναν προχθές το βράδυ εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και επαγγελματιών στο Κόκκινο Νερό

Τη σφοδρή αντίδραση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ν. Λάρισας αλλά και όλων των συλλόγων που εμπλέκονται επαγγελματικά με τον κλάδο στον νομό, πυροδοτούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και την επιβολή ενιαίου τέλους 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.


  Θεωρώντας πως οι προωθούμενες διατάξεις διαμορφώνουν ένα δυσμενές πλαίσιο για τις επιχειρήσεις τους, με συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, απειλούν ευθέως πως αν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις «θα καλέσουν τα μέλη τους να παραδώσουν τις άδειές τους και να ενταχθούν στα ειδικά προνόμια της «βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων" ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
 Επιχειρηματίες του κλάδου σε μια πρώτη αποτίμηση των δεδομένων, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν προχθές στο Κόκκινο Νερό, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επερχόμενες εξελίξεις, επισήμαναν τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και εξέτασαν το ενδεχόμενο να ενταχθούν μαζικά σε καθεστώς αστικών μισθώσεων, να μετατραπούν σε χώρους βραχυχρόνιας διαμονής (τύπου Airbnb) για να αποφύγουν… σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων!
Στη συνάντηση εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων Επαγγελματιών Κάτω Ολύμπου, Κόκκινου Νερού, Βελίκας και Μεσαγγάλων, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις και έκριναν σκόπιμο να κινηθούν νομικά σε πρώτη φάση και παράλληλα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και συνεννόηση με τους κατά τόπους συλλόγους για το συντονισμό των ενεργειών τους.  
  "Εδώ και μήνες έχουμε επιδοθεί σε έναν συνεχή αγώνα απέναντι σε μια κατάφωρη αδικία, σε μια ανισότητα, σε μία αμφίβολη, νέα πραγματικότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων", αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση.
" Παρά τις οχλήσεις μας, την κατάθεση προτάσεων και τη διεκδίκηση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου, που θα ασκεί ουσιαστικό και ποιοτικό έλεγχο της αγοράς των αστικών μισθώσεων, σήμερα όλοι βρισκόμαστε σε μια γκρίζα πραγματικότητα που μας ωθεί στην παρανομία" σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Ευσταθίου. Και αν μεν στο ν. Λάρισας ο θεσμός των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων βρίσκεται για την ώρα υπό "εκκόλαψη", ωστόσο σταδιακά με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, θα φέρει μεγάλες ανατροπές.
 Θυμίζουμε πως η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (τύπου Airbnb)  ορίζει πως για το εισόδημα που αποκτάται από την 1-1-2017 από φυσικά πρόσωπα, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα...
"Εν ολίγοις, όπως σημειώνει ο κ. Ευσταθίου, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικιών να μπορούν να «βαπτίζουν» τις ιδιοκτησίες τους «τουριστικά καταλύματα» και τους εαυτούς τους «τουριστικούς επιχειρηματίες», εύκολα και απλά, χωρίς να πληρούνται ούτε οι ελάχιστες, βασικές προϋποθέσεις. Χωρίς καμία πρόβλεψη για θεσμοθέτηση, έστω απλοποιημένης άδειας λειτουργίας για τις συγκεκριμένες «επιχειρήσεις» και φορολόγηση αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων".
Και αυτό γιατί η φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου είναι σημαντικά ευνοϊκότερη, σε σχέση με εκείνη των ενοικιαζομένων δωματίων, καθώς προβλέπεται η εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών που ξεκινάνε από 15%, την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων φορολογούνται με συντελεστή 29%.
" Εφόσον δίνουν το δικαίωμα σ’ αυτά τα καταλύματα να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις του κλάδου μας, χωρίς όμως να επωμίζονται τα ίδια λειτουργικά βάρη, όπως ΦΠΑ, 100% προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, ΦΜΥ, τέλος διανυκτέρευσης, δημοτικά τέλη, λογιστή κ.α. για ποιο λόγο ένας επιχειρηματίας του κλάδου να εξακολουθήσει να πληρώνει και να ανταγωνίζεται έναν ιδιοκτήτη μιας κατοικίας ο οποίος δεν θα δηλώνει τίποτα", αναρωτιέται ο κ. Ευσταθίου…
ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Πέραν τη διάταξης αυτής, υπάρχει βεβαίως και το χαράτσι με «ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης».  Από τη νέα χρονιά σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό "κλειδιών" τους θα επιβάλλεται από το 2018 ενιαίο τέλος 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο τη βραδιά.
Θυμίζουμε πως το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε για επιχειρήσεις με 1 και 2 "κλειδιά", τέλος 0,25 ευρώ, για επιχειρήσεις με 3 "κλειδιά" 0,50 ευρώ και για επιχειρήσεις με 4 "κλειδιά" 1 ευρώ. Με την τροποποίηση αυτή, σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, το τέλος διανυκτέρευσης, το 70% των ενοικιαζομένων δωματίων - διαμερισμάτων με «χαμηλό αριθμό κλειδιών» θα επιβαρυνθούν με το διπλάσιο τέλος…
"Ένας κλάδος ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή οικονομία, με τέτοια μέτρα θα οδηγηθεί στον αφανισμό", είναι ο μεγάλος τους φόβος…

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass