ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΚΤΩ «ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΥΣ» ΤΟΜΕΙΣ

Μόνο από την Παιδεία η Ελλάδα μπορεί να «κερδίσει» 50 δισ. ευρώ

*Το μήνυμα των οικονομολόγων του Γραφείου: «Θα πρέπει να υπάρξει απαγκίστρωση από το “επιδοτούμενο” μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείτο μέχρι πρόσφατα και λειτουργούσε “στρεβλωτικά”, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα όπου δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας αλλά και άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα βρίσκουν κατάλληλο έδαφος για υγιή ανάπτυξη»

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2017 22:08
Κατά τους οικονομολόγους του Γραφείου, η μετατροπή της χώρας σε Κέντρο Εκπαίδευσης μπορεί να προσελκύσει έως και 110.00 φοιτητές Κατά τους οικονομολόγους του Γραφείου, η μετατροπή της χώρας σε Κέντρο Εκπαίδευσης μπορεί να προσελκύσει έως και 110.00 φοιτητές

Οκτώ τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Οι οικονομολόγοι του Γραφείου ιεραρχούν ως βασικούς στόχους που πρέπει να υπηρετεί η στρατηγική για την ανάπτυξη «την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την άνθηση της επιχειρηματικότητας. Ένα τέτοιο σημαντικό εγχείρημα προϋποθέτει όμως πολιτική συναίνεση και εθνική επιταγή καθώς και συλλειτουργία θεσμών», σημειώνουν και υπογραμμίζουν: «Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει απαγκίστρωση από το «επιδοτούμενο» μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείτο μέχρι πρόσφατα και λειτουργούσε «στρεβλωτικά», ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα όπου δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, οι μεταφορές, η μεταποίηση κτλ.) αλλά και άλλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα βρίσκουν κατάλληλο έδαφος για υγιή ανάπτυξη».

ΟΚΤΩ ΤΟΜΕΙΣ

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναδεικνύει οκτώ τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα:

-Τουρισμός. Προτείνουν «να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην επέκταση της τουριστικής περιόδου πέραν των καλοκαιρινών μηνών καθώς και να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, δεν αρκεί μόνο η ανάδειξη της Ελλάδας σε πρώτο προορισμό αλλά και η διατήρηση του στην πρώτη θέση».

-Ιατρικός τουρισμός. Όπως εξηγούν, «η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς ιατρικού τουρισμού προσελκύοντας 657.000 τουρίστες υγείας το έτος. Στην Ελλάδα για άλλη μια φορά το πρόβλημα έγκειται στη νομοθεσία. Με τον ν.4179/2013 χρειαζόταν κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού ενώ με το ν. 4276/2014 απαιτείτο κοινή απόφαση έξι υπουργείων. Τον Απρίλιο του 2016, υπογράφτηκε προγραμματική συμφωνία για το θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο. Είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία η κυβερνητική στήριξη και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο».

-Μεταποίηση-βιομηχανία. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η μεταποίηση δημιουργεί ένα κοινωνικό προϊόν ύψους 31,6 δισ. ευρώ. Ένα μελλοντικό θετικό σοκ, θα μπορούσε να αυξήσει κατά 13,6 δισ. ευρώ το προαναφερόμενο κοινωνικό προϊόν, ενισχύοντας περισσότερο το ΑΕΠ και την απασχόληση».

-Φαρμακοβιομηχανία. Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, «η Ελλάδα εξάγει φάρμακα σε 141 χώρες με συμβολή 2,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ για το 2015, απασχολώντας προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η συνολική επίδραση στην εργασία είναι 132 χιλ. θέσεις εργασίας. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα αποτελεί το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν καινοτομίας ενώ αν αυξηθούν τα μερίδια αγοράς, η χώρα μπορεί να αποτελέσει κέντρο φαρμακευτικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ για κάθε 1 ευρώ επένδυσης στο ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ. Συνεπώς η παραγωγή φαρμάκου αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία».

-Υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). «Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ο κλάδος των logistics παρουσιάζει θετικούς δείκτες ζήτησης, απασχόλησης και εξωστρέφειας. Η δυναμική του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%-40% την επόμενη πενταετία, απαιτείται όμως απλοποίηση και συνέχιση των αλλαγών του θεσμικού πλαισίου - που αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο - εκσυγχρονισμός του στόλου των φορτηγών μέσω της παροχής κινήτρων, ενώ σημαντική αναπτυξιακή πνοή δίνει και η επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ».

-Ενέργεια. Για τους οικονομολόγους του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, «η ενέργεια επίσης αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης λόγω των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Η ώθηση της συνεργασίας με ερευνητικά κέντρα και η ικανότητα διαχείρισης της γνώσης μπορεί να συνδράμει θετικά. Επίσης, η μελέτη καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών μπορεί επίσης να συμβάλλει θετικά. Για παράδειγμα, στο Βερολίνο λειτουργεί κοινωνικός συνεταιρισμός ο οποίος μπαίνει στη διαδικασία αγοράς του ηλεκτρικού δικτύου της πόλης. Στη Δανία, υπάρχει ο πράσινος παραγωγός με εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή πολίτες οι οποίοι αγοράζουν μετοχές εταιριών εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων. Στη Σκοτία δίνονται κίνητρα σε μικρές τοπικές κοινότητες για την ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων ΑΠΕ. Η Ελλάδα στο πλαίσιο στρατηγικής για την ανάπτυξη οφείλει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική καινοτομίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μετασχηματίσει το σύστημα διακυβέρνησης στο πεδίο της ενέργειας και να διαχειριστεί ορθά την ικανότητα γνώσης».

-Κυκλική οικονομία. Σύμφωνα με την έκθεση, «μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων. Για την Ελλάδα θα αποτελέσει πρόκληση, λόγω της υστέρησης υποδομών άλλα κυρίως λόγω πολιτικών εμποδίων».

-Μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης. Οι οικονομολόγοι του Γραφείου παραπέμπουν σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα αυξανόταν κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως για τα πρώτα δέκα χρόνια ενώ η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι 50 δισ. ευρώ. Μέσω των καταλλήλων μεταρρυθμίσεων και την ώθηση της συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κλάδο ενδέχεται να διπλασιάσει τις επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο αριθμός των φοιτητών σύμφωνα με εκτιμήσεις της μελέτης θα αγγίξει τους 110.000».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass