ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Προτεραιότητα στην τόνωση της επιχειρηματικότητας

* Οι διοικήσεις του ΣΘΕΒ, του ΕΒΕΛ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξέθεσαν προβλήματα και πρότειναν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2018 22:12
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Μια οργανωμένη προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας ως το μοναδικό μέσο επανεκκίνησής της, ζήτησαν από τον Υπ. Οικονομικών εκπρόσωποι επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων του νομού.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τις διοικήσεις του ΣΘΕΒ, του Επιμελητηρίου και του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, οι πρόεδροι των φορέων Αχ. Νταβέλης, Σωτ. Γιαννακόπουλος και Χρ. Ισαακίδης αντίστοιχα ανέδειξαν την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας προς ένα εξωστρεφές και ανταγωνιστικό μοντέλο και στάθηκαν ιδιαίτερα στην υπέρμετρη φορολόγηση που απειλεί την επιβίωση των επιχειρήσεων, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που υπονομεύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, στη σημασία της πάταξης της φοροδιαφυγής ώστε να σταματήσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, στα προβλήματα ρευστότητας που αποτελούν «τροχοπέδη» σε κάθε επιχειρηματικό σχεδιασμό, στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και στην τόνωση της εξωστρέφειας μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της  βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
 Οι διοικήσεις στα υπομνήματα που παρέδωσαν στον υπουργό πρότειναν μεταξύ άλλων:
*  Ανταγωνιστικό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον. Με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και μειωμένο ύψος ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη των επενδύσεων και της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό πρότασή τους είναι η υιοθέτηση ενός φορολογικού συστήματος, όπου στα μεν φυσικά πρόσωπα, όλες οι δαπάνες θα αφαιρούνται από το δηλωθέν εισόδημα και το υπόλοιπο θα φορολογείται κλιμακωτά, στα δε νομικά πρόσωπα, η δραστική μείωση της φορολογίας, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομηθούν κεφάλαια για επενδύσεις, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
* Βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
*Μετασχηματισμός του κράτους σε ευέλικτο, αποδοτικό, αξιολογούμενο και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη και να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.
* Καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας από τα σχολεία, ώστε οι νέοι να αντιμετωπίσουν με εφόδια και καινοτόμο αντίληψη τις ανάγκες της αγοράς.
* Ενθάρρυνση επενδύσεων μέσω κινήτρων σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
*  Αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον στις προτάσεις τους ήταν:
* Η διά νόμου απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης και κύριας κατοικίας
* Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μελλοντική κατάργησή του.
* Η δυνατότητα εξαγοράς του κόκκινου δανείου από το δανειολήπτη πριν πωληθεί σε ιδιωτικά funds
* Η αποσύνδεση της ρύθμισης των 100 δόσεων από νέες οφειλές, και ελαστικοποίηση των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό χρέη προς το δημόσιο
* Η καθιέρωση του ακατάσχετου-τροφοδότη επιχειρηματικού λογαριασμού και την επαναφορά του ΦΠΑ 14% στην εστίαση.
* Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του ΕΠΑνΕΚ, ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, απόσυρση του ΕΦΚ στο κρασί
* Η λήψη ευνοϊκών μέτρων για του κατοίκους του νομού που επλήγησαν από τη θεομηνίες κ.α.
ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΕΕ
Στο μεταξύ την δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας προς τη Ν. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επειδή παραλείφθηκε από το πρόγραμμα συναντήσεων του Ευ. Τσακαλώτου με τοπικούς φορείς. Σε επιστολή του, ο Ν. Παπαγεωργίου σημείωσε  πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση με τις πράξεις της μας αποδεικνύει την εκτίμηση που έχει για τους μηχανικούς. Ας αναλογιστούν όλα τα μέλη μας, μετά το φιάσκο του Εξοικονομώ ΙΙ, πως ο υπ.  Οικονομικών δεν μας βλέπει καν, κυριολεκτικά».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass