ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Επιστρέψτε τις παράνομες κρατήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2018 15:11

Το θέμα της “επιστροφής των παράνομων κρατήσεων που επήλθαν σε χιλιάδες κύριες και επικουρικές συντάξεις, εξαιτίας της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου”, φέρνει στη Βουλή, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου.


Την ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Εργασίας της ΝΔ, βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση, εκτός του κ. Κέλλα, συνυπογράφουν άλλοι 17 βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις - με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1-6-2016.
Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1-6-2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις. Οι παράνομες μειώσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, όπως λεπτομερώς εγράφη στον Τύπο (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 26-2-2018), συνίστανται στο γεγονός ότι τα ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν.4093/2012 και Ν.3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά.
Δηλαδή, στα ποσά πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου “Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, να επιβάλλεται “ψαλίδι” σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβάνονταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές.
Υπολογίζεται, πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ.
Η πρόσφατη δήλωση του κ. υφυπουργού Εργασίας για τη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων, είναι αποπροσανατολιστική και άκρως υποκριτική.
Η αναφορά του για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής κρατήσεων από τους συνταξιούχους είναι απαράδεκτη, καθώς ο μηχανισμός του Υπουργείου Εργασίας διαθέτει τη δυνατότητα -και μάλιστα χωρίς τη βασανιστική διαδικασία της αίτησης- να υπολογίσει άμεσα τις επιστροφές!
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτουν στην αρμόδια υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Η “λανθασμένη” παρακράτηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται σε παράλειψη ή σκοπιμότητα;
2. Σε ποιους λόγους οφείλεται η ολιγωρία και η αδράνεια –εδώ και 21 μήνες- εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας;
3. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων συνταξιούχων, αλλά και το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να τους επιστραφεί;
4. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής των παρανόμων μειώσεων στους δικαιούχους από τα ασφαλιστικά ταμεία και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass