ΜΕ ΤΟ "ΑΡΙΣΤΕΡΟ" ΜΠΗΚΕ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ

Κάθε μέρα και από δύο "λουκέτα" στην αγορά

* Οι Δήμοι Αγιάς και Κιλελέρ δείχνουν σημάδια ανάκαμψης αλλά στις υπόλοιπες περιοχές οι τάσεις αποεπένδυσης ενισχύονται * Οι περισσότεροι ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις για να ξεφύγουν από την ανεργία

Δημοσίευση: 15 Απρ 2018 22:33
Αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών καταγράφηκε και πάλι στα μητρώα του Επιμελητηρίου Λάρισας. Τα "λουκέτα" σε καθημερινή βάση. Αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών καταγράφηκε και πάλι στα μητρώα του Επιμελητηρίου Λάρισας. Τα "λουκέτα" σε καθημερινή βάση.

Με το "αριστερό" μπήκε και τη νέα χρονιά η τοπική επιχειρηματικότητα… Ο "φόρος" που συνεχίζει να πληρώνει στον βωμό της κρίσης παραμένει βαρύς και ο αριθμός των "λουκέτων" στην αγορά συνεχίζει να επιβεβαιώνει την άνιση μάχη που δίνουν ενάντια στην υπερφορολόγηση και την υπερχρέωση.

Τα πολυπόθητα σημάδια ζωής στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ν. Λάρισας ούτε και τώρα έκαναν την εμφάνισή τους και η τοπική αγορά συνεχίζει να μετρά πληγές και απώλειες, καθώς κάθε μέρα στο 2018, δύο επιχειρηματίες αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση…

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους για μια ακόμη χρονιά, τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας αποτυπώνουν αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων νέων επιχειρήσεων και διαγραφών, ενισχύοντας τις τάσεις αποεπένδυσης στον νομό και αποδεικνύοντας πως η ανάσχεση της επιχειρηματικής «αιμορραγίας» αποτελεί όνειρο "θερινής νυκτός". Με νωπές ακόμη τις πληγές που άφησε η περασμένη κακή χρονιά, μέσα σε ένα τρίμηνο πρόλαβαν… να κλείσουν άλλες 175, μειώνοντας κατά 23 επιχειρήσεις την αριθμητική δύναμη του επιχειρηματικού φορέα.

Δυστυχώς οι αριθμοί και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς, είναι αδυσώπητα. Τα "λουκέτα" συνεχίζουν να υπερισχύουν των ενάρξεων και να απειλούν τη ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας οικονομίας της περιοχής. Επί της ουσίας η επιχειρηματική αφαίμαξη στην αγορά της Λάρισας αποκτά διάρκεια και προβληματίζει, αποδεικνύοντας πως η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη… Το 2017 συνολικά 567 επιχειρήσεις άνοιξαν και 792 κατέβασαν "ρολά", δημιουργώντας ένα "έλλειμμα" 225 επιχειρήσεων και εκατοντάδων θέσεων εργασίας... Στο φετινό α’ τρίμηνο το "έλλειμμα" όπως προαναφέραμε αγγίζει τις 23 επιχειρήσεις καθώς συστάθηκαν μεν 152 επιχειρήσεις αλλά 173 έκλεισαν.

Τα σκήπτρα στην επιχειρηματική αφαίμαξη, όπως είναι λογικό κρατά ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ εκ των επτά Δήμων του νομού, μόνο του Κιλελέρ και της Αγιάς εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης, καθώς είναι οι δύο περιοχές όπου το ισοζύγιο διαγραφών - εγγραφών είναι θετικό. Να σημειωθεί ότι ειδικά στον Δήμο Κιλελέρ οι συστάσεις των νέων επιχειρήσεων ήταν περισσότερες των διαγραφών συνολικά το 2017, δίνοντας ενθαρρυντικά σημάδια επιχειρηματικής ανάκαμψης.

Στους πίνακες που παραθέτουμε, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του Επιμελητηρίου Λάρισας, καταγράφεται η πραγματική εικόνα της οικονομίας στον νομό σε όλους τους δήμους…

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ

Πρωταθλήτριες στα "λουκέτα" στον νομό και σε φάση συνεχούς συρρίκνωσης αναδεικνύονται οι ατομικές εταιρείες καθώς 130 συνολικά κατέβασαν ρολά στο τρίμηνο. Σε επίπεδο ενάρξεων οι ατομικές πάλι έχουν την τιμητική τους, καθώς ιδρύθηκαν 79. Ενδεικτικό στοιχείο του φαινομένου της λεγόμενης "επιχειρηματικότητας της ανάγκης", της επιχειρηματικής βραχύβιας ανάπτυξης ως διεξόδου από την ανεργία. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί πως από τις 130 ατομικές επιχειρήσεις που συστάθηκαν οι 7 είναι επανενάρξεις…

Εντυπωσιακό επίσης είναι και το στοιχείο πως αυξάνεται σταθερά, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, η δημοτικότητα των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) που είναι γνωστές και ως «επιχειρήσεις του ενός ευρώ». Μέσα σε τρεις μήνες συστάθηκαν 45 και διαγράφηκαν μόνο 4. Πρόκειται για προσωπικές, στην ουσία επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε υπαλλήλους για να τονώσουν την απασχόληση ούτε πραγματοποιούν επενδύσεις που θα μπορούσαν να κινήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απλώς απέλπιδες προσπάθειες εργαζομένων να επιβιώσουν και να μην έχουν την τύχη των εκατοντάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν στην περίοδο της κρίσης. Η συντριπτική τους πλειονότητα εκτιμάται πως αποτελεί απότοκο του κλεισίματος των βιβλίων ελεύθερων επαγγελματιών που επέλεξαν αυτή τη νομική μορφή ως μοναδική διέξοδο επιβίωσης. Την ίδια στιγμή στη συγκεκριμένη κατηγορία τα μεγέθη των διαγραφών παραμένουν ακόμη χαμηλά, κάτι που αποδίδεται και στη "νεαρή" ηλικία τους καθώς η συγκεκεριμένη νομική μορφή της εταιρίας θεσμοθετήθηκε το 2013.

Σε απαξίωση βρίσκονται και οι ΕΠΕ, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης δηλαδή καθώς δεν ιδρύθηκε καμία ενώ διαγράφηκαν και δύο. Η απαξίωσή τους αποδίδεται και στην εμφάνιση των ΙΚΕ αφού φαίνεται να τις έχουν υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό. Αρνητικό είναι το ισοζύγιο στις ΟΕ και στις ΕΕ

ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Σε γενικές γραμμές πάντως το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που συστήνονται τα τελευταία χρόνια εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προσανατολισμό την εγχώρια κατανάλωση. Επιχειρήσεις κυρίως που αφορούν στην εστίαση και στη διασκέδαση και όχι σε κλάδους μεταποίησης ή υψηλού τεχνολογικού περιεχομένου. Εν ολίγοις οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης κυριαρχούν, είναι οι πλέον δημοφιλείς αλλά δυστυχώς και οι πλέον τρωτές καθώς, οι περισσότερες εξ αυτών έχουν μικρή διάρκεια ζωής… Σύμφωνα με τα στοιχεία το λιανικό εμπόριο είχε αρνητικό ισοζύγιο 34 επιχειρήσεων, οι υπηρεσίες 11 και μόνο στη μεταποίηση δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

Πάντως η εικόνα που αποτυπώνεται στην τοπική επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Οι έρευνες και οι μελέτες που διενεργήθησαν από την τοπική Ομοσπονδία (ΟΕΒΕΛ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση της αγοράς, με τις εκτιμήσεις του να συγκλίνουν στην αύξηση των λουκέτων αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα. Όπως επισημαίνουν πάνω από 4 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτεθειμένες σε πιστωτικούς κινδύνους, παρουσιάζουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργούν με ορίζοντα συρρίκνωσης και όχι επέκτασης. Και γιατί όλα αυτά; Λόγω των υψηλών φόρων, του χαμηλού καταναλωτικού ενδιαφέροντος, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Οι παράγοντες αυτοί δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στους μικρομεσαίους που βλέπουν μέρα με τη μέρα τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και τα έσοδά τους να μειώνονται. Οπότε μοιραία τα "λουκέτα" καθίστανται αναπόφευκτα.

 

2loyketa 14 4

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass