ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ

Σε φορολογικό κλοιό οι κρεοπώλες λόγω ταμειακών

* Αδυνατούν οι επαγγελματίες του ν. Λάρισας να εφαρμόσουν το μέτρο * Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα * Τι λένε και τι ζητούν...

Δημοσίευση: 18 Απρ 2018 22:00
«Πώς να εφαρμόσουμε την οδηγία όταν και οι ίδιες οι εταιρείες λογισμικού αδυνατούν να περάσουν τις πληροφορίες στο σύστημα;» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Ε. Ρίζος «Πώς να εφαρμόσουμε την οδηγία όταν και οι ίδιες οι εταιρείες λογισμικού αδυνατούν να περάσουν τις πληροφορίες στο σύστημα;» δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Ε. Ρίζος

Στα «τυφλά», χωρίς κατευθυντήριες οδηγίες, με γκρίζες ζώνες και πολλές απορίες οδεύουν εκατοντάδες επαγγελματίες λιανικής πώλησης κρέατος του ν. Λάρισας στη σημερινή καταληκτική προθεσμία της 18ης Απριλίου, μετά την παρέλευσης της οποίας θα πρέπει να εφαρμόσουν τις προβλέψεις του νόμου 4492/2017 περί αναγραφής της προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή τους.


Το εξάμηνο προετοιμασίας το οποίο έδινε ο νόμος τελειώνει, αλλά όπως φαίνεται τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά, καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τον νόμο από τη στιγμή που δεν έχουν καμία επίσημη οδηγία πέραν των γενικών προβλέψεων. Είναι προφανές ότι η απαίτηση που προβλέπει ο νόμος για αναγραφή είδους κρέατος, χώρας καταγωγής ή χωρών εκτροφής, βάρους, στις αποδείξεις λιανικής, δεν είναι αρκετά… διαφωτιστική προκειμένου να αλλάξουν τα συστήματα των ταμειακών μηχανών.
 Σε κάθε περίπτωση μέχρι και σήμερα οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν προθεσμία να μετατρέψουν την ταμειακή τους έτσι ώστε στην απόδειξη να αναγράφεται ανά είδος που πωλείται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής, το βάρος, η τιμή μονάδας και η αξία.
ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
« Πώς να γίνει αυτό, αναρωτιέται ο πρόεδρος της συντεχνίας κρεοπωλών του ν. Λάρισας Ευάγγελος Ρίζος. Ακόμη και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αδυνατούν να δώσουν υπεύθυνες με την έννοια του νόμου και των ελέγχων απαντήσεις, επισημαίνει στην «Ε». Δεν υπάρχει ούτε μια εγκύκλιος η οποία να απαντάει σε βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το κατάλληλο λογισμικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή ακόμα και με ποια μορφή θα αναγράφονται οι κατάλληλες πληροφορίες. Στο παρά πέντε της εφαρμογής της ΚΥΑ υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Με ποια μορφή θα πρέπει να αναγράφονται οι πληροφορίες; Πώς ενδεικτικά αναγράφεται σε έναν κιμά που δεν προέρχεται μόνο από ένα είδος κρέατος»;
«Τα ερωτήματα δεν είναι τυχαία, προσθέτει. Τι θα ελέγξει ο ελεγκτής δηλαδή; Ό,τι νομίζει πως ταιριάζει στην απαίτηση αναγραφής προέλευσης; Κι επιπλέον, ο επαγγελματίας τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει; Να εμπιστευθεί αυτόν που του βάζει το σύστημα και τις εφαρμογές ή να κάνει «του κεφαλιού του»; Είναι πιθανό, και στις δύο περιπτώσεις, να βρεθεί τελικά εκτεθειμένος; Δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο από 500 μέχρι 30.000 ευρώ για περιπτώσεις όπως «η μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή στα παραστατικά που εκδίδονται από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό», «η μη αναγραφή ή λανθασμένη της καταγωγής-προέλευσης στα προσυσκευασμένα προς πώληση προϊόντα»;
Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα ήθελαν κατ’ ελάχιστον οι κρεοπώλες, πέραν από μια περίοδο χάριτος προκειμένου να αποσαφηνιστούν όλες οι γκρίζες ζώνες της ΚΥΑ, είναι η διαζευκτική εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή η αναγραφή είτε μέσω της ζυγιστικής, είτε της ταμειακής μηχανής… Και αυτό γιατί αναγράφουν υποχρεωτικά την «καταγωγή- προέλευση» του κρέατος, στα σημεία διάθεσης, είτε πρόκειται για ταμπελάκια σε προθήκες – βιτρίνες κρέατος μαζί με τα άλλα προβλεπόμενα στοιχεία, όπως βάρος, είδος κρέατος και τιμή.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Επιγραμματικά να σημειώσουμε πως βάσει της ΚΥΑ1384/41923/28.03.2018, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, κατά τη λιανική πώληση κρέατος και με απώτερο στόχο την πάταξη κρουσμάτων ελληνοποιήσεων:
α) Δεν παραλαμβάνουν σφάγια τεμάχια κρέατος ή προσυσκευασμένα προϊόντα που δεν διαθέτουν σήμανση και παραστατικά διακίνησης στα οποία αναγράφεται η καταγωγή - προέλευση του κρέατος.
 β) Διαθέτουν και χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες στις οποίες αναγράφεται το είδος κρέατος, η χώρα καταγωγής ή οι χώρες εκτροφής και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.
γ) Διατηρούν για τρία χρόνια από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος και των προϊόντων του και θέτουν υπόψη των αρμοδίων Ελεγκτικών Αρχών τη μηνιαία εκτύπωση του «Ζ» που προκύπτει από τη ζυγιστική μηχανή.
 * Αναγράφουν ευκρινώς τα στοιχεία σε όλες τις μορφές παρουσίασης που χρησιμοποιούν στους χώρους του καταστήματός τους, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού, στα σημεία διάθεσης, όπως ταμπελάκια σε προθήκες - βιτρίνες κρέατος, πινακίδες ή πίνακες σε τοίχους ή αναφορά σε ιστοσελίδες, ή στη συσκευασία προσυσκευασμένου κρέατος. Για το βόειο κρέας να εμφανίζουν επιπλέον την ετικέτα του αντίστοιχου σφάγιου σε κάθε τεμάχιο κρέατος.
στ) Διατηρούν αρχείο με όλα τα εμπορικά έγγραφα για την καταγωγή – προέλευση του κρέατος, για τρία χρόνια από την ημερομηνία πώλησής του, καθώς και των ετικετών των σφάγιων του βοείου κρέατος που αγοράστηκαν από την επιχείρηση μέχρι εξάντλησης των αντίστοιχων αποθεμάτων.
ζ) Αναγράφουν και στα εμπορικά έγγραφα διακίνησης των προϊόντων (όπως τιμολόγια) τις ενδείξεις περί καταγωγής – τόπου προέλευσης.
η) Αν διαθέτουν τρία ή και περισσότερα υποκαταστήματα, εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων προϊόντων. Το ισοζύγιο συμπληρώνεται το αργότερο έως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς και αναφέρεται στις αγορές/πωλήσεις των προϊόντων της κεντρικής αποθήκης της επιχείρησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass