"Ψάχνονται" για επενδύσεις οι Ισραηλινοί

* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 22:30
Από τις επαφές της ελληνικής αποστολής με τις επιχειρήσεις "Carmel AGREXCO" και "Franco Group" Από τις επαφές της ελληνικής αποστολής με τις επιχειρήσεις "Carmel AGREXCO" και "Franco Group"

Κάλεσμα στις ισραηλινές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην ελληνική γεωργία και ταυτόχρονα να μεταλαμπαδεύσουν την τεχνολογία τους στους Έλληνες παραγωγούς, με έμφαση στην ευφυή γεωργία, απηύθυνε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που βρέθηκε προ ημερών στο Ισραήλ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.

Ο στόχος της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής, διττός: Αφενός να επισκεφθούν τα μέλη της τη διεθνή αγροτική έκθεση «Agritech» και να ενημερωθούν για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στη γεωργία του αύριο και αφετέρου να έρθουν απευθείας σε επαφή με ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες –κατόπιν έρευνας που προηγήθηκε από την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ- ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας.

Ο απολογισμός του ταξιδιού αυτού θετικός, σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλο και Χανίων Κρήτης Αντ. Ροκάκη, καθώς «ο σπόρος έπεσε και θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες (σωστά βήματα) για να θερίσουμε μια καλή σοδειά (εποικοδομητικές συμφωνίες)».

Να σημειωθεί ότι στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ακόμη ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης και ο διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Δεντροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αλέξανδρος Παπαχατζής. Όσον αφορά στις ισραηλινές εταιρείες με εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε η ελληνική αποστολή ξεχωρίζουν η πολυεθνική Carmel AGREXCO (AMPA Group) και η Ισραηλινή Franco Group, οι οποίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή φράουλας, super foods, φρούτων και λαχανικών.

Αυτό που εν τέλει συμφωνήθηκε είναι να ακολουθήσει από την ελληνική πλευρά η κατάθεση ενός master plan με εξειδικευμένες προτάσεις προς τους Ισραηλινούς για το πώς μπορούν να εμπλακούν-επενδύσουν, αν και πρόθεση των τελευταίων είναι να δημιουργηθούν εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν και θα συμμετέχουν στη διοίκηση στελέχη και των δύο πλευρών. Το πρότζεκτ θα είναι οι Έλληνες να παράγουν στην πρόσφορη γη τους τα ποιοτικά προϊόντα, αξιοποιώντας τη σύγχρονη ισραηλινή τεχνολογία και τεχνογνωσία και ακολούθως οι τελευταίοι να αναλάβουν το κομμάτι των εξαγωγών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλη, των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Λάρισας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην «Ε»:

* Βασίλης Κόκκαλης , υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια αλλάζει σελίδα, προοδεύει, γίνεται εξωστρεφής. Με την επίσκεψη μας στο Ισραήλ επιχειρούμε να παντρέψουμε την τεχνογνωσία των Ισραηλινών σε θέματα μάρκετινγκ, εκπαίδευσης και τεχνολογίας με τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ώστε αυτά να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Η προθυμία των Ισραηλινών να επενδύσουν στη χώρα μας στην γεωργία, αλλά και σε άλλους τομείς, αποτελεί μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία που συνεχώς αναπτύσσεται. Καλώ για μια ακόμη φορά τους αγρότες, να μην μείνουν παθητικοί στις εξελίξεις που έρχονται. Να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους. Να οργανωθούν γύρω από Ομάδες Παραγωγών, γύρω από φορείς, όπως τα Επιμελητήρια, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια τους να συνεργαστούν με αξιόλογες εταιρείες του εξωτερικού, με στόχο να κατακτήσουμε με τα ποιοτικά μας προϊόντα τον κόσμο. Τώρα είναι η ώρα. Όχι άλλες καθυστερήσεις».

*Σωτήρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας: «Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε, εξετάσαμε τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο του αγρομάρκετινγκ, στο οποίο διακρίνονται οι Ισραηλινοί. Ταυτόχρονα, παρουσιάσαμε τις τουριστικές προοπτικές ιδιαίτερα των παραλιών του νομού, μιας και οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν πολύ. Θεωρώ ότι στις επαφές αυτές ρίξαμε και σπόρο και θα ακολουθήσει, με προσεκτικά βήματα, ο θερισμός. Εξάλλου το δέντρο δεν κόβεται με μια τσεκουριά. Το δεύτερο βήμα είναι να υπάρξει αλληλογραφία μεταξύ των φορέων και των επιχειρήσεων και να ακολουθήσουν κατ΄ιδίαν επαφές στο Υπουργείο, το οποίο θα έχει συντονιστικό ρόλο. Τέλος, ευχαριστώ τον υπουργό κ. Κόκκαλη για την πρωτοβουλία του να επισκεφθούμε οργανωμένα το Ισραήλ και να υπάρξουν στοχευμένες επαφές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην πατρίδα μας».

*Ξενοφών Σπηλιώτης, πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας: «Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιμελητήριο Λάρισας για την πρωτοβουλία τους να καλέσουν και το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Ισραήλ και να παρουσιάσουμε τις αξιόλογες δράσεις και δυνατότητες μας στον πρωτογενή τομέα. Στις συναντήσεις αυτές το ΤΕΙ Θεσσαλίας συνεισέφερε στα θέματα της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων που θα εξαχθούν από την Ελλάδα προς το Ισραήλ, καθώς και στις πιλοτικές ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, εφόσον προκύψουν συμπράξεις ελληνικών και ισραηλινών επιχειρήσεων. Ακόμη σαν διοίκηση του Ιδρύματος θέσαμε το ζήτημα της ανταλλαγής εκπαιδευτικού προσωπικού και σπουδαστών, ώστε -κυρίως οι φοιτητές μας- να έχουν προσλαμβάνουσες γνώσεις από την αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν ισραηλινές εταιρείες στο τομέα της Γεωργίας».

*Αλέξανδρος Παπαχατζής καθηγητής Τμήματος Δεντροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας: «Σαν διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Δεντροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας παρευρέθηκα στην κορυφαία αγροτική έκθεση «Agritech» για να ενημερωθώ για τη σπουδαία τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στον γεωργικό τομέα, αλλά και για να παντρέψουμε αυτήν την τεχνογνωσία των Ισραηλινών με τα γεωθερμικά πρωτότυπα θερμοκήπια του Ιδρύματός μας. Το δεύτερο πράγμα που ανακαλύψαμε στο Τελ Αβίβ είναι ότι πολλές ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γεωργία επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, καλλιεργώντας καρποφόρα δέντρα και θάμνους. Το τρίτο που έχει ενδιαφέρον αφορά στην φαρμακευτική κάνναβη, την οποία μπορούν να καλλιεργήσουν στο Ισραήλ, αλλά δεν μπορούν να εξάγουν. Μπορούν να παράξουν πολλαπλασιαστικό υλικό για την κάνναβη, αλλά δεν μπορούν να το εξάγουν. Εμείς στην Ελλάδα μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον φαρμακευτική κάνναβη, αλλά δεν μπορούμε να παράξουμε πολλαπλασιαστικό υλικό. Στο τομέα αυτό υπάρχουν περιθώρια άριστης συνεργασίας».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass