"Καίνε" τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 € Ο ΦΟΡΟΣ - ΜΕ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 22:02
Όσοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις έως και τις 10 Ιουνίου παίρνουν σήμερα επιστροφές… Όσοι είχαν υποβάλλει δηλώσεις έως και τις 10 Ιουνίου παίρνουν σήμερα επιστροφές…

Στα 1.011 ευρώ ανέρχεται έως σήμερα ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών δικαιολογώντας εν μέρει τους χιλιάδες φορολογουμένων που διαρκώς ανέβαλαν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Τις τελευταίες ημέρες και καθώς απομένουν δύο εβδομάδες για τη λήξη της προθεσμίας στα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία της Λάρισας επικρατεί ζωηρή κινητικότητα με τους πολίτες να σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες για να οριστικοποιήσουν την αποστολή των δηλώσεων εισοδήματος.  

 Έως χθες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 4.352.224 δηλώσεις Ε1,  2.384.429 δηλώσεις Ε2 και πάνω από 1 εκατ. Ε3, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των φετινών δηλώσεων.

Από τις εκκαθαρισμένες το 38,53% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο 1.011 ευρώ. Το 48,46% των δηλώσεων είναι μηδενικές και οι 627.000 δηλώσεις πιστωτικές. Το 13% των φορολογουμένων δηλαδή, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13%, δικαιούται να λάβει επιστροφή φόρου, περίπου 378 κατά μέσο όρο.

Εννοείται πως η πρώτη δόση του φόρου (από τις τρείς συνολικά) για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του μήνα ενώ για τα νομικά πρόσωπα μετά την παράταση που δόθηκε οι μηνιαίες δόσεις  γίνονται πέντε αντί για έξι.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ

Σχετικά με τους φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφές να σημειώσουμε πως η εφορία της Λάρισας κινεί χωρίς προβλήματα την όλη διαδικασία. Σήμερα επιστρέφονται χρήματα σ΄ αυτούς που υπέβαλαν φορολογική δήλωση μέχρι και τις 10 Ιουνίου. Εννοείται βεβαίως πως το ύψος των επιστροφών εξαρτάται από τη φορολογική ενημερότητα του καθενός καθώς στις περιπτώσεις που υπάρχουν χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία πρώτα γίνεται συμψηφισμός. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων θα ξεκινήσει άμεσα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οπότε όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή των δηλώσεων και δικαιούνται επιστροφή, αυτή θα συμψηφιστεί και με το φόρο ακινήτων. Η εφορία μάλιστα συμψηφίζει τις επιστροφές στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο στην πρώτη δόση. Πάντως για τους συμψηφισμούς οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ και το ποσό αποτυπώνεται στον λογαριασμό τους στο Taxisnet.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ

Στο μεταξύ να θυμίσουμε προς όσους δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους ακόμη, πως αν δεν το κάνουν μέχρι και τις 26 Ιουλίου υπάρχουν κυρώσεις. Συγκεκριμένα για περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δηλώσεων, από τις οποίες προκύπτει φόρος το πρόστιμο είναι 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία, 250 ευρώ όταν τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΔΑΠΑΝΩΝ

Εξάλλου διευκρινιστικά και μετά από ερωτήματα που έθεσαν πολίτες σε φοροτεχνικούς, επισημαίνεται πως καμιά διαφοροποίηση ως προς την έκπτωση φόρου δεν υπάρχει για τους φορολογούμενους σε περίπτωση που υπερβούν το απαιτούμενο όριο δαπανών για το αφορολόγητο. Επί της ουσίας, ακόμα και εάν κάποιος υπερβεί το όριο, λαμβάνεται υπόψη το όριο για την επίτευξη της έκπτωσης φόρου.

Σχετική αναφορά γίνεται στην ΠΟΛ 1068 του 2018, όπου σημειώνεται ότι οι κωδικοί 049 και 050 που αφορούν στη δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών δεν συμπληρώνονται από τη φορολογική διοίκηση. Αντιθέτως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίζουν το σύνολο των δαπανών τους και να το συμπληρώνουν στους προαναφερόμενους κωδικούς. Από την πλευρά της ωστόσο η φορολογική διοίκηση αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της.

Ωστόσο οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, αναγράφοντας αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μικρή "παγίδα" καθότι ναι μεν η φορολογική αρχή αφήνει το περιθώριο στο φορολογούμενο να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό, ωστόσο η ίδια διαθέτει πλήρη ηλεκτρονική εικόνα για τις δαπάνες του εκάστοτε πολίτη, εφόσον πραγματοποιούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζητήσει την πηγή τους ή να αμφισβητήσει τη δήλωση του φορολογούμενου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass