Δεν αλλάζει το ωράριο στα εμπορικά

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΒΑΛΕ "ΦΡΕΝΟ" ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΛ - ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2018 22:34

"Φρένο" στις προθέσεις της διοίκησης του εμπορικού κόσμου της Λάρισας να διαφοροποιήσει το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τούς καλοκαιρινούς μήνες έβαλε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Η απόφαση για την απόρριψη της πρότασης της διοίκησης του ΕΣΛ ήταν ομόφωνη και ομόθυμη από όλες της παρατάξεις, αφήνοντας ξεκάθαρα να φανεί πως η αλλαγή του ωραρίου δεν έχει τη συναίνεση και τη συμφωνία των φορέων του κλάδου.

 Επί της ουσίας ένα ζήτημα που είχε διχάσει, είχε προκαλέσει ανοικτή ρήξη με τους εμποροϋπαλλήλους, τριβές και παραταξιακές κόντρες στο εσωτερικό της διοίκησης των εμπόρων, θεωρείται λήξαν και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων μένει ως έχει.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως η διοίκηση του ΕΣΛ έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του, κίνησε τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να μεταθέσει κατά μισή ώρα το άνοιγμα των καταστημάτων τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και της Παρασκευής. Το ωράριο δηλαδή του Ιουλίου και του Αυγούστου, να διαμορφωθεί τις ημέρες αυτές από τις 6 μ.μ. έως 9.30 το βράδυ αντί του 5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ. που ισχύει τώρα. Το σκεπτικό του εμπορικού συλλόγου στηρίχτηκε στην άποψη ότι η μετάθεση του ωραρίου κατά μισή ώρα θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες αγοραστικής κίνησης, καθώς το ισχύον ωράριο δεν είναι αρκετά… εμπορικό. Αυτό ακριβώς υποστήριξε και στο περιφερειακό συμβούλιο ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως "με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην πόλη μας θεωρούμε αναγκαίο την αλλαγή του ωραρίου".

"Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά θετική είναι για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα επωφεληθούν από μια τέτοια αλλαγή" τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας Αγγελική Δασκαλάκη υπογραμμίζοντας ενώπιον του συμβουλίου πως "σε συνδυασμό μάλιστα με τις λευκές νύκτες που εφαρμόζονται σε Φάρσαλα και Ελασσόνα και την αύξηση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, τα πράγματα για τους υπαλλήλους θα είναι δύσκολα. Οι εργασιακές συνθήκες θα ανατραπούν" τόνισε διαμηνύοντας πως οι υπάλληλοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές που τόνισε πως ανοίγονται επικίνδυνες πόρτες. "Ούτως ή άλλως είπε οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν μέχρι τις 9:30 μ.μ. Αν το ωράριο παραταθεί, θα χρειαστεί να δουλεύουν μέχρι τις 10 μ.μ. Ήδη ο Σκλαβενίτης ανακοίνωσε ότι το ωράριό του θα είναι συνεχές ως τις 9:30μ.μ. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί".

Πάντως το στίγμα των προθέσεων του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός λέγοντας πως "δεν πρέπει να προκαλέσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό. Είναι εποχή των συνεργασιών και των συναινέσεων. Πράγματι δεν υπάρχουν χρήματα λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Αφού δεν υπάρχει συμφωνία εμπόρων και υπαλλήλων εμείς θα στηρίξουμε το σημερινό ωράριο"...

 Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις συμβούλων, όπως ενδεικτικά της κ. Λίτσας Λιακούλη η οποία υπογράμμισε πως "απαιτείται η συναίνεση των υπαλλήλων για την παράταση του ωραρίου. Ας γίνει διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά πρέπει να σεβαστούμε την άποψη των εργαζομένων", του Τάκη Γιαλαμά, ο οποίος ανέφερε πως "η ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων είναι ένα πρόβλημα, αλλά το μείζον ζήτημα δεν είναι οι ώρες αλλά η ρευστότητα των καταναλωτών και πως αυτή τη στιγμή προέχουν αγώνες για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών κ.α.".

 Κατηγορηματικά κατά της απόφασης του ΕΣΛ εμφανίστηκε και η κ. Μ. Χρυσοβελώνη, η οποία τόνισε πως "αφού δεν υιοθετείται από τους εργαζόμενους δεν πρέπει να την εγκρίνουμε" ενώ στην αναγκαία "συμμαχία" εμπόρων, υπαλλήλων στάθηκε και ο Νίκος Πουτσιάκας σημειώνοντας πως "αντίπαλος είναι τα πολυκαταστήματα" και "οι λευκές νύκτες" θα φέρουν μαύρες μέρες…

Γ. ΝΟΥΛΗΣ - Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass