Πρόστιμα σε εταιρείες που δήλωσαν λάθος το τέλος πλαστικής σακούλας

ΘΑ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 250 ΕΩΣ ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2018 15:45

Με πρόστιμα 250 - 500 ευρώ θα επιβαρυνθούν όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν λανθασμένες δηλώσεις απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους χρήσης πλαστικής σακούλας για το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εφόσον υποβάλουν διορθωτικές τροποποιητικές δηλώσεις.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες από τις διορθωτικές δηλώσεις θα προκύψει υποχρέωση πληρωμής επιπλέον τέλους θα επιβάλλονται και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Πάντως, από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Τις διευκρινίσεις αυτές δίδει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα και απεστάλη ήδη στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα.

Η εφαρμογή του μέτρου της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας άρχισε από την 1η Ιανουαρίου 2018. Το τέλος ανέρχεται σε 3 λεπτά του ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα που διατίθεται στους καταναλωτές από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Επί του τέλους αυτούς επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, οπότε η συνολική επιβάρυνση του καταναλωτή για κάθε σακούλα φθάνει τα 4 λεπτά του ευρώ. Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, τα δημόσια ταμεία ενισχύθηκαν με περίπου 5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες που διέθεσαν στους καταναλωτές οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Μόνο από τα σούπερ μάρκετ, τα έσοδα που εισπράχθηκαν άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο 1 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε από τον ΦΠΑ επί του περιβαλλοντικού τέλους. Επιπλέον, η επιβολή του τέλους είχε ως συνέπεια τη μείωση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας κατά 70% στα σούπερ μάρκετ.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΔΕ στις 3 Αυγούστου περιλαμβάνονται πρόσθετες διευκρινίσεις και οδηγίες για χιλιάδες επιχειρήσεις που διαθέτουν στους πελάτες τους πλαστικές σακούλες, προκειμένου να εκπληρώνουν ορθά την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass