Η ΑΑΔΕ θα σκανάρει τους λογαριασμούς ρεύματος

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 15:02

Οι διαρκείς καθυστερήσεις και μεταθέσεις που καταγράφονται στο ζήτημα του ηλεκτρονικού μητρώου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, οδηγεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην αξιοποίηση άλλων μέσων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που εκμισθώνουν ακίνητα χωρίς να το δηλώνουν.


Η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ρεύματος σε μια προσπάθεια να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής και να εισπραχθούν φόροι από εκείνους που με κόλπα αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Στο στόχαστρο θα μπουν ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα και είτε δηλώνουν ότι είναι κενά είτε εμφανίζουν λιγότερες ημέρες ή μήνες από αυτούς που τα εκμισθώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το πέρας της θερινής περιόδου θα γίνουν διασταυρώσεις στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει όσοι διαθέτουν ακίνητα που τα εκμισθώνουν σε τουριστικές και σε αστικές περιοχές είτε με τη μέθοδο του «Rooms to let» είτε με Airbnb προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Η κατανάλωση ρεύματος είναι ένα βασικό στοιχείο που δείχνει αν ένα ακίνητο κατοικείται και με μαθηματικά μοντέλα και υπολογισμούς μπορεί να προκύψει και ο ακριβής αριθμός ημερών που το ακίνητο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους ενοίκους του.  Η χρήση κλιματιστικού και άλλων ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και του θερμοσίφωνα αν δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα μέσω ηλιακών κυψελών, είναι ικανή να αποτυπώσει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, δηλαδή τις ημέρες που τα προς ενοικίαση διαμερίσματα χρησιμοποιούνται αλλά στην ουσία εμφανίζονται για τις ημέρες αυτές ως κενά.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο νόμος για το ηλεκτρονικό μητρώο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά ανενεργός, καθώς η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητά τους και τα εισοδήματα που εισπράττουν από τις μισθώσεις δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.
Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι το Μητρώο θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2017. Η ημερομηνία πέρασε και τίποτα δεν έγινε. Μετά ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Άλλη μια ημερομηνία που παρήλθε άπρακτη.
Πριν από λίγες εβδομάδες η Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να τεθεί σε λειτουργία το περίφημο Μητρώο.  Δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν κορυφώνεται και ακόμη το μητρώο δεν έχει μπει σε λειτουργία η φορολογική διοίκηση χάνει μια σημαντική ευκαιρία να εισπράξει φόρους από τον τουρισμό και ειδικά από επιχειρήσεις που τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως καταγράφουν σημαντικά έσοδα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb θεωρείται εισόδημα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%, εφόσον τα ακίνητα αυτά εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Αν όμως παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, καθαριότητα κ.λπ., τότε το εισόδημα αυτό δεν θα φορολογηθεί με την κλίμακα των ενοικίων αλλά ως εισόδημα προερχόμενο από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή θα φορολογηθεί με συντελεστές από 22% έως 45%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass