"Τα μνημόνια τελειώνουν, αλλά οι πληγές παραμένουν ανοιχτές"

Θ. ΒΕΡΕΜΗΣ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ …

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 15:06

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από το τελευταίο από τα τρία μνημόνια που της επιβλήθηκαν, στις 20 Αυγούστου, ωστόσο οι πληγές παραμένουν, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, σε ένα ακόμη δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.


«Η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο εκ των τριών μνημονίων της στις 20 Αυγούστου και ελπίζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μετά από 9 χρόνια κρίσης, η οποία συρρίκνωσε την οικονομία της κατά 25% και την υποχρέωσε να εφαρμόσει επώδυνα μέτρα λιτότητας» αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η κρίση αποδείχθηκε βαθιά τραυματική για τους Έλληνες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφους του Reuters, ενώ η πόλη είναι πλέον πιο ήρεμη και οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2018, οι πληγές παραμένουν, καθώς οι τράπεζες είναι υπερφορτωμένες με τεράστιες ποσότητες κόκκινων δανείων και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ακόμα το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Το ΔΝΤ βλέπει την ενίσχυση της ανάκαμψης και την ανάπτυξη να αγγίζει το 2%, αλλά τονίζει ότι «εξωτερικοί και εσωτερικοί κίνδυνοι» είναι δυνατόν να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη κι αυτό που απαιτείται είναι η «ρεαλιστική» επανεξέταση των προβλέψεων.
«Δεν βλέπω λόγο για πανηγυρισμούς λόγω της εξόδου μας από το Μνημόνιο, διότι μπορεί να πηδήσουμε από το τηγάνι στην φωτιά» δηλώνει στο πρακτορείο ο Θάνος Βερέμης, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Οι περισσότεροι Ελληνες έχουν υπερφορολογηθεί σε σημείο που δεν πάει άλλο κι αυτή τη στιγμή τους περισσεύουν ελάχιστα για να επενδύσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους» προσθέτει.
«Αν υπάρχει ένα μάθημα που διδαχθήκαμε από την κρίση είναι ότι υπό οιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να προσπαθείς να προστατεύεις την μακροοικονομική σταθερότητα» τονίζει στο Reuters o Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας πως «λαϊκιστικές πολιτικές, που μπορεί να κερδίσουν μερικές ψήφους σήμερα, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες λίγα χρόνια αργότερα, πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα καταλήγουμε στην κατάσταση, που βρισκόμαστε τώρα».
Το πρακτορείο σχολιάζει πως εξακολουθεί να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ καλείται να εφαρμόσει και μετά τη λήξη του προγράμματος νέα σκληρά μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass