ΕΝΦΙΑ 64 εκ. ευρώ για 163.000 Λαρισαίους

ΣΤΟ TAXIS ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - "ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 22:00

Στη διάθεση των 163.000 περίπου ιδιοκτητών ακινήτων της Λάρισας, βρίσκονται τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα ειδοποιητήρια είναι ανηρτημένα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων οι οποίοι καλούνται  να πληρώσουν, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα, συνολικά 64 εκ. περίπου ευρώ…

Τα φετινά σημειώματα, "βαρύτερα" για ένα κομμάτι φορολογουμένων και "ελαφρότερα" για την πλειοψηφία τους, προέκυψαν από τις διορθώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις παρεμβάσεις σε παραμέτρους υπολογισμού του κύριου και συμπληρωματικού φόρου. Θυμίζουμε πως βάσει των νέων τιμών ζώνης που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, και οι οποίες κρίθηκαν ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να επίκεινται νέες αναπροσαρμογές τόσο το 2019 όσο και το 2020 διευρύνθηκε το πρώτο κλιμάκιο του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ, διευρύνθηκε το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ και αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Από το συνδυασμό των παραπάνω αλλαγών:

* το 16% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 21.880 νοικοκυριά (από τις περιοχές της Τούμπας, της Νεράιδας και των δήμων Αγιάς, Ελασσόνας και Τυρνάβου) βλέπουν αυξήσεις   

- το 39% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 65.520, δεν βλέπει καμία μεταβολή στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος το ίδιο ποσό

- το 45% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 75.660 ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις. 

 Οι φορολογούμενοι σε πρώτη φάση με τους προσωπικούς κωδικούς τους στο taxis θα πρέπει να εισέλθουν στο λογαριασμό τους και στην εφαρμογή Περιουσιολόγιο Ε9, να ανατρέξουν στο έτος 2018 και να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό τους . Εκεί αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Παρενθετικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών επιστροφές φόρου εισοδήματος που ενδεχομένως να έχουν, θα συμψηφιστούν  με το ποσό του ΕΝΦΙΑ.  Η εξόφληση του φόρου ακινήτων θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη έως τις 31 Οκτωβρίου, η  3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου, η 4η έως τις 28 Δεκεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου. Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις, έχουν ως μόνη λύση την έντοκη ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία πλέον ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και για τις βεβαιωμένες και όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ

Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει είναι ο έλεγχος του εκκαθαριστικού καθώς πρέπει να προσεχθεί αν κάποια πεδία που προσυμπλήρωσε η εφορία, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα . Είναι πολύ εύκολο για τους ιδιοκτήτες να αντιληφθούν αν υπάρχει αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων στη δήλωσή τους, καθώς υπάρχει σχετική επισήμανση πάνω στο εκκαθαριστικό.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι τα εξής

1. Στα ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

2. Στα αγροτεμάχια. Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχετε δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Φροντίστε λοιπόν όταν θα γίνει η υποβολή του τροποποιητικού Ε9 να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

3. Στα αγροτεμάχιο με κτίσμα. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

4. Στα εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

Τέλος να σημειώσουμε πως για όσους αμφισβητούν το ποσό που τους καταλογίστηκε διατηρούν πάντα το δικαίωμα της προσφυγής μέσα σε 30 ημέρες, ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Στα 490 ευρώ

ο μέσος φόρος

Στα 490 ευρώ κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όλης της χώρας όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του φόρου που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο φόρος που βεβαιώθηκε σε 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) φέτος είναι ύψους 3,093 δισ. ευρώ οριακά μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι όταν είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,153 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.279.207 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,64 δισ. ευρώ (2,37 δισ. ευρώ κύριο φόρο και 367 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) και 51.948 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 450,799 εκατ. ευρώ. Έκπτωση 50% αλλά και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν φέτος 1.414.225 φορολογούμενοι. Το ποσό της μείωσης ανήλθε σε 181, 95 εκατ. ευρώ. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass