Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πάνω κάτω θα φέρει ο ΕΝΦΙΑ στη Λάρισα

ΕΩΣ 70 € Η ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 30.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - "ΚΛΕΙΔΙ" ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ * ΠΑΡΑΔΙΑΣ ΣΤΗΝ "Ε": ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΕ ΦΑΠ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 22:30

Μια από τις τέσσερις βασικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ήταν και η μείωση έως και 50% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία και μεσοσταθμικά κατά 30%.

Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι ο πλέον δυσβάσταχτος και κατά γενική ομολογία, ισοπεδωτικός και άδικος για τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών η επικείμενη μείωση, μαζί με προαναγγελθείσα αναδιάρθρωση του φόρου, επικοινωνιακά τουλάχιστον κάνει αίσθηση. Επεξηγηματικά να σημειώσουμε πως η υλοποίηση της εξαγγελίας θα γίνει σε δυο ετήσιες δόσεις, δηλαδή μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020. Τι σημαίνει όμως πρακτικά η μείωση αυτή του φόρου και πόσο αγγίζει του 165.000 ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας.

Πρωτίστως να σημειώσουμε πως η μείωση αυτή αφορά σε μικρές ιδιοκτησίες. Αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων με λιγοστή περιουσία που ούτως ή άλλως δεν πληρώνουν πάνω από 100 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από τους 6,5 εκ. ιδιοκτητών οι μικροί ιδιοκτήτες που πληρώνουν κάτω των 100 ευρώ είναι 1,2 εκ. Συνεπώς οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ δεν θα αγγίξει και τους 165.000 ιδιοκτήτες αλλά ένα ποσοστό 18,5%, δηλαδή 30.000 περίπου. Σ΄ αυτούς τους ιδιοκτήτες ο λογαριασμός τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε δύο χρόνια.

Επιπροσθέτως να θυμίσουμε πως στο πακέτο των αντίμετρων για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 προβλέπεται η μείωση κατά 10% του ετήσιου ΕΝΦΙΑ για όσους πληρώνουν έως 700 ευρώ, δηλαδή θα προκύπτει ένα ετήσιο όφελος έως και 70 ευρώ. Τι σημαίνουν αυτά; Ότι όσοι έχουν φέτος ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ θα τύχουν πλήρους έκπτωσης 30%, ενώ από εκεί και πάνω ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 70 ευρώ. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα παραδείγματα που ετοίμασε το επιτελείο του Πρωθυπουργού, τα οποία έχουν ένα κοινό γνώρισμα: αφορούν σε ακίνητα με ΕΝΦΙΑ ως 233 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

-Σε σπίτι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.

-Σε σπίτι που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

-Σε σπίτι που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ, το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

 Τι γίνεται όμως αν ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι πάνω από 233 ευρώ; Ένα διαμέρισμα, που φέτος επιβαρύνθηκε με 500 ευρώ. Αν είχε την πλήρη μείωση του 30%, ο ιδιοκτήτης του θα καλούνταν να πληρώσει 350 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ λιγότερα. Επειδή όμως υπάρχει ο «κόφτης» των 70 ευρώ, ο φόρος θα περιοριστεί απλώς στα 430 ευρώ, άρα επί της ουσίας η μείωση φόρου είναι 14%.

Και τί γίνεται με εκείνους που επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ άνω των 700 ευρώ; Προφανώς και δεν θα έχει απολύτως καμία μείωση φόρου, ενώ συν τοις άλλοις είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και αυτό γιατί επίκειται τόσο η αλλαγή της δομής του φόρου, η οποία παραπέμπει σε μεταφορά του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ από τους μικρούς στους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες οι οποίοι και τώρα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος όσο και οι νέες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση το 2019 και το 2020. Επίσης αναπάντητο μένει και το τι θα συμβεί με τα αγροτεμάχια που σήμερα εξαιρούνται από το συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Εν ολίγοις ουδείς μπορεί να φανταστεί τί του ξημερώνει από του χρόνου για τον ΕΝΦΙΑ…

ΠΑΡΑΔΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του στην "Ε" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς προβλέπει πως "το εφιαλτικό σενάριο μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ θα οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο σε εισπρακτικό «Βατερλώ» και στην ανάγκη επιβολής και νέων φόρων ενώ ειδικά για τη μείωση του φόρου τόνισε πως δεν θα αφορά στους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, σημείωσε, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70€ ετησίως".

"Το χειρότερο όμως σύμφωνα με τον κ. Παραδιά είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν. Ας πάψουν κάποιοι να φαντάζονται και να νομίζουν ότι μπορούν επ΄ άπειρο να φορολογούν ανύπαρκτα εισοδήματα και απαξιωμένες περιουσίες".

Να σημειώσουμε πως την περασμένη εβδομάδα σε ανοικτή επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων η ΠΟΜΙΔΑ για την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής ζήτησε η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ να περιλαμβάνει

-Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!

- Όποια μείωση υιοθετηθεί, να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.

-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.

Του Γιώργου Νούλη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα