«Καπέλο» 200 ευρώ τουλάχιστον για θέρμανση

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΙΜΩΝ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΦΕΤΟΣ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 22:09

Του Γιώργου Νούλη

Δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών, φαίνεται πως θα είναι ο φετινός χειμώνας, για χιλιάδες οικογένειες στο ν. Λάρισας, λόγω της εκρηκτικής ανόδου που σημείωσαν το τελευταίο τετράμηνο οι διεθνείς τιμές καυσίμων. Με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, τα μηνύματα για το φετινό κόστος θέρμανσης είναι δυσοίωνα και άκρως ανησυχητικά καθώς οι προβλέψεις θέλουν τα νοικοκυριά θα βάζουν βαθιά το «χέρι στην τσέπη»...


Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 512 ευρώ το χιλιόλιτρο έχει αυξηθεί στα 696 ευρώ το χιλιόλιτρο (κατά 35%) και με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων στη χώρα μας αποτελείται από φόρους και τέλη, οι φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές το 1,20 ευρώ το λίτρο, είναι υπαρκτοί και η ανησυχία ότι η θέρμανση θα καταστεί φέτος προνόμιο των λίγων, μέρα με τη μέρα κορυφώνεται.
Σήμερα και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει επισήμως η χειμερινή σεζόν, βάσει των εκτιμήσεων του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται στα 1,14 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει κοντά στα 0,95 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή με το καλημέρα θα είναι κατά 20% ακριβότερο! Στη Λάρισα θυμίζουμε πως η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου πέρυσι τον Οκτώβριο κυμάνθηκε σε ένα εύρος τιμών από το 0,92 έως το 0,95 ευρώ το λίτρο ενώ σταδιακά κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 0,976 ευρώ, με τη φθηνότερη τιμή στα 0,939 ευρώ και την ακριβότερη στο 1,048 ευρώ το λίτρο. Φέτος τον Απρίλιο έκλεισε στο 1 ευρώ.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε χαμένοι δεν θα είναι μόνο όσοι  χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο αφού ακόμη και το επίδομα θέρμανσης θα αποδειχτεί δώρο-άδωρο, αλλά και όσοι κάνουν χρήση φυσικού αερίου καθώς οι αυξημένες τιμές καυσίμων θα επηρεάσουν αρνητικά το κόστος προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου και κατ’ επέκταση την τελική του τιμή. Σήμερα στη ΖΕΝΙΘ που είναι ο κύριος προμηθευτής αερίου στη Θεσσαλία η τελική τιμή, με φόρους και τέλη δηλαδή, για οικιακή χρήση είναι στο 0,605 ευρώ/Nm3. Πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή του ήταν στο 0,519 ευρώ και τον περασμένο Απρίλιο στο 0,526 ευρώ /Νm3. Όταν ξεκινήσει την προμήθεια του αερίου με τις νέες τιμές, ένα μέρος τους αυξημένου κόστους θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Πάντως όση και αν είναι η αύξηση το φυσικό αέριο θα εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιο οικονομικό από το πετρέλαιο.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Οπωσδήποτε όμως οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο καθώς θα αναγκαστούν να πληρώσουν «καπέλο» 200 τουλάχιστον ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα που έβαζαν, κάτι που ανησυχεί τόσο  τους πρατηριούχους όσο και τους καταναλωτές που μάλλον η νέα σεζόν θα τους βρει, για πολλές ώρες με κλειστά τα καλοριφέρ...
 Στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι λογικό να επικρατεί προβληματισμός καθώς υπάρχει ο φόβος ότι θα «κάνουν βουτιά» τα έσοδα για δεύτερη χρονιά και θα ξαναζήσουν - ίσως μάλιστα και στην πιο απαισιόδοξη εκδοχή της - την «πικρή εμπειρία» του περισινού χειμώνα όπου η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 25% κάτι που «έριξε» συνολικά την αγορά κατά περίπου 6%.
«ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ» ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο, όσο και πέρυσι δηλαδή, σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με την αναμενόμενη αύξηση όμως της τιμής το επίδομα ουσιαστικά «ακυρώνεται» καθώς ούτε το αυξημένο κόστος δεν θα καλύψει.  
 Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης τους επιδόματος  καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι. Συγκεκριμένα το επίδομα θα πάρουν:
α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
γ) Επίσης θα το πάρουν και μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
 Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα θα προβλέπεται και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας σε τέσσερις μεγάλες Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ο ν. Λάρισας ήταν στη Β΄ Ζώνη οπότε ο κάθε δικαιούχος επιδοτούνταν  15 λίτρα πετρελαίου. Συγκεκριμένα το επίδομα θέρμανσης ανερχόταν σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, με την ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση για τον άγαμο τα 1.200 λίτρα και το επίδομα στα 150 ευρώ για δε τον έγγαμο τα 1.500 λίτρα με ανώτερο ποσό στα 187,5 ευρώ.
 Ό,τι και αν γίνει πάντως, τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται στους λίγους δικαιούχους από τον προσεχή Ιανουάριο γεγονός που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν εκατοντάδες και ύστερα να περιμένουν για μήνες να πάρουν ένα μικρό ποσοστό πίσω. Η όλη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, ως είθισται, θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω taxis και από τον προσεχή Δεκέμβριο...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass