ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΣΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

150 χρόνια ιστορίας, ήθη κι έθιμα στη Φαλάνη

Δημοσίευση: 20 Απρ 2016 0:17

«Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Φαλάνης -150 χρόνια ιστορίας, ήθη, έθιμα», είναι το θέμα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, από το Λύκειο Φαλάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων-Δ.Κ. Φαλάνης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το Γυμνάσιο Φαλάνης, την εθελοντική ομάδα και τον Σύλλογο Γυναικών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν η ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου, η αρχιτεκτονική και η αγιογράφηση του ναού, τα έργα τέχνης στο κοιμητήριο Φαλάνης, η ζωή του Αγίου Νικολάου και η διασπορά των λειψάνων του, θρύλοι, ήθη, έθιμα σχετικά με το ναό και τον εορτασμό του αγίου, αναβίωση του πανηγυριού της τρίτης μέρας του Πάσχα έξω από τον ναό και ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στο πλαίσιό της μίλησαν ο κ. Σπανός Κων/νος, εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου», με θέμα «Η Παλαιοχώρα της Φαλάνης και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου» η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με θέμα «Ιεροί ναοί του 18ου-19ου αι.- Σαμαριναίοι Αγιογράφοι» και ο κ. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, Ιστορικός –ερευνητής, με θέμα «Τσιφλίκια στη Φαλάνη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αι.-Έργα τέχνης στο νεκροταφείο της Φαλάνης».

Η εμπεριστατωμένη μελέτη και η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και αγιογράφησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Φαλάνης, έγινε από την κ. Ζιάρα-Καρασίμου Θεοδώρα, θεολόγο.

Τα κείμενα «Η στορία της Φαλάνης απότο 1423-1881, η ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου-θρύλοι, ήθη, έθιμα» ήταν της Μανδραβέλη Χρυσούλας, φιλολόγου, ενώ ο κ.Κουτσιώρας Θεόδωρος, θεολόγος, παρουσίασε το θέμα «Η ζωή του Αγίου Νικολάου και διασπορά των λειψάνων του».

Εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλαν παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου Φαλάνης υπό την καθοδήγηση της κ. Μητραλή Αλεξάνδρας, ενώ τραγούδησαν και χόρεψαν τα παιδιά της Β’ Λυκείου με χοροδιδάσκαλο την Ντανίκα Μένη.

Το φωτογραφικό υλικό ήταν του φωτογράφου Σιούμκα Νίκου, τη συγκέντρωση του προφορικού υλικού έκαναν οι Παπακωνσταντίνου Κική και Μανδραβέλη Χρυσούλα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν οι Κιτσικούδης Ζήσης, Ρούσσας Γεώργιος και Σιούμκας Νίκος.

Χόρεψαν και τραγούδησαν τα παιδιά: Αλατάς Αχιλλέας, Δαούλας Βασίλης Δημήρη Κατερίνα, Δημουλιός Δημήτρης, Ζιάγκα Δέσποινα, Κουλτούκης Θανάσης, Καρυώτη Ευαγγελία, Μαλτά Κων/να Μπουφίκος Θωμάς, Μόκα Δήμητρα, Ντανίκας Γιάννης, Νταούτης Χριστόδουλος, Παπακωνσταντίνου Νίκος, Παπακωνσταντίνου Βασιλική, Παπαθανασίου Δήμητρα, Στεφανή Αθανασία,Τσάνι Γκαζμέντ, Τσικαρλή Ευαγγελία, Τσούκα Στέλλα, Φάτσης Βασίλης, Χασιώτη Παρασκευή.

Έψαλλαντους ύμνους τα παιδιά: ΚαρυώτηΖωή, Καρυώτη Ευαγγελία, Κολοβού Νεφέλη, Παπακωνσταντίνου Βασιλική, Ταχίκα Ελένη,Τσούκα Στέλλα, Χατζή Μαρία, Δανίκα Ευανθία, Δημολιού Κων/να, Ζερδαλή Δήμητρα, Καρυώτη Ευαγγελία, Μπουλούση Κατερίνα.

Πολύ σημαντική για την εκδήλωση ήταν η προσφορά της εθελοντικής ομάδας της Φαλάνης και του Συλλόγου Γυναικών.

Παραβρέθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. κ Ιγνάτιος, ο πατήρ Βασίλειος Σταύρου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δ.Σ. της Δ.Κ. Φαλάνης και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass