ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Λαογραφικό Μουσείο Ανατολής: Το στολίδι του χωριού

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2016 9:45

Της Νατάσας Πολυγένη

Το δικό της Λαογραφικό Μουσείο απέκτησε η Ανατολή. Ένα μουσείο-στολίδι που έγινε χάρη στην επιμονή, το μεράκι και τη θέληση των κατοίκων του χωριού.

Μπορεί καμία επίσημη αρχή να μην έβαλε το χέρι στην τσέπη, όμως το Μουσείο έγινε και σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί. Οι συνδρομές των κατοίκων μόνιμων και μη στην εφημερίδα αλλά και οι εισφορές στον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής εξασφάλισαν το απαιτούμενο ποσό, περίπου 30.000 ευρώ, για την ίδρυση του μουσείου. Το παλιό δημοτικό σχολείο χωρίστηκε και με τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης μετατράπηκε σε μουσείο. Όπως εξηγούν στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Περικλής Λιαράτσικας και ο ταμίας κ. Μαρίνος Γαλάνης, το μουσείο ήταν όνειρο ετών και ολοκληρώθηκε χάρη στην αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Για να γίνει όλοι έβαλαν πλάτη. Οι γυναίκες του χωριού καθάριζαν τον χώρο, όλα τα εκθέματα προσφέρθηκαν από τους κατοίκους, μέλη του συλλόγου γύριζαν στο χωριό με τα αγροτικά και συγκέντρωναν εργαλεία και σκεύη της Σελίτσανης που χρονολογούνται από το 1900. «Ήταν συγκινητική η προσπάθεια όλων των κατοίκων καθώς όλοι βοήθησαν προσφέροντας είτε προσωπική εργασία, είτε οικογενειακά τους κειμήλια και αντικείμενα. Στον χώρο έγιναν μεγάλες αλλαγές, αντικαταστάθηκαν κουφώματα και πόρτες και έγιναν εργασίες χωρίς καμία βοήθεια από καμία επίσημη αρχή. Ο στόχος όλων ήταν κοινός, να γίνει κάτι για να διαφυλαχθούν τα ήθη, τα έθιμα και η ιστορία του τόπου» προσθέτει ο κ. Γαλάνης.

Το Λαογραφικό Μουσείο θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες του στο κοινό στις 21 Αυγούστου και οι επισκέπτες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην ιστορία της Ανατολής (Σελίτσανης) μέσα από παλιές φωτογραφίες με θέμα τη ζωή των κατοίκων και να δούν μια αξιόλογη συλλογή εκθεμάτων που σχετίζονται με τις γεωργικές ασχολίες, είδη καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές φορεσιές και οικιακό εξοπλισμό. Τετζερέδια, γάστρες, οντάς, αργαλειός, κρεβάτι με καλαμποκόφυλλα, χερόμυλος, αδοκάνες, καρπολόγια, σβαρνάδες, λαιμαριές ζώων και ένα σωρό άλλα αντικείμενα έφυγαν από τις σκονισμένες αποθήκες των σπιτιών και βρήκαν τη θέση τους στο μουσείο. Ακόμη στο μουσείο έχει διαμορφωθεί μια αίθουσα που αναπαριστά τη σχολική τάξη όπως ήταν με θρανία, αριθμητήρια, όργανα χημείας, χάρτες μέχρι και κινηματογραφική μηχανή υπάρχει στον χώρο.

Λίγο πιο δίπλα έχει στηθεί και δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία επίσης έγινε εξολοκλήρου με προσφορές βιβλίων από τους κατοίκους. Μέχρι στιγμής περίπου 2.000 βιβλία βρίσκονται στα ράφια και το ενδιαφέρον για προσφορά είναι αυξημένο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass