ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ο 71ος τόμος του «Θεσσαλικού Ημερολογίου»

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2017 10:10

Με τη νυφιάτικη ενδυμασία του Παλαμά, στο εξώφυλλό του, κυκλοφόρησε ο 71ος τόμος του ιστορικού «Θεσσαλικού Ημερολογίου».

Στις 416 σελίδες του δημοσιεύονται ποικίλα θέματα θεσσαλικής Ιστορίας, αξιόλογων ιστορικών και αρχαιολόγων. Άγνωστες πληροφορίες για τη Θεσσαλία μας παρέχουν: α) Η μετάφραση της Κατ. Παπαδημητρίου χωρίων αρχαίων συγγραφέων. β) Οι λατρείες της αρχαίας Θεσσαλίας του Αμερικανού πανεπιστημιακού Γκράνιγκερ, σε μετάφραση του Αλέξη Γαλανούλη. γ) Οι συνέπειες του γ΄ μακεδονικού πολέμου στους Γόννους, του Ρισάρτ Μπουσόν, σε μετάφραση του Κώστα Σαμαρά δ) Ο Ιάσονας των Φερών, του Νίμπεργκαλ, σε μετάφραση του Γ. Παπασωτηρίου. ε) Ένα αρχαίο επίγραμμα σε μετάφραση της Χρ. Πολέζε.

Άγνωστα στοιχεία παρέχουν οι μελέτες για: α) Το Δαμάσι της περιόδου 1454-1614 του οθωμανολόγου Καγιαπινάρ με τον Κώστα Σπανό. β) Την Έλαφο της Αγιάς (1454-1593) του π. Νεκτ. Δρόσου. γ) Το Μαυρομάτι της Καρδίτσας (1454-1600) του Κώστα Σπανού. δ) Την Πύλη των Τρικάλωντου Β. Πανάγου. ε) Τα Λεσιανά (Φιλύρα) των Τρικάλων του ΑΘ. Μπρέντα. στ) Τον πατριάρχη της Αλεξάνδρειας Ιερόθεο από τον Κλεινοβό της Καλαμπάκας, του Βασ. Σπανού. ζ) Άγνωστους Θεσσαλούς αγωνιστές του 1821, της Αθηνάς Ματράκη. η) Το κλέφτικο τραγούδι της Θεσσαλίας του Γ. Μπασλή. θ) Επιστολές του Αν. Γορδίου, του Ιω. Γκέκα. ι) Μία ανέκδοτη επιστολή του Ανθ. Γαζή, του Αθαν. Καραθανάση. ια) Τους σεισμούς της Θεσσαλίας τον 19ο αι., του Γ. Παπαϊωάννου. ιβ) Όψεις του πολιτισμού στη Γλώσσα τηςε Σκοπέλου του π. Κώστα Καλλινού. ιγ) Τα σπίτια της οθωμανικής περιόδου των Φαρσάλων. ιδ) Τις πολιτογραφήσεις των Θεσσαλών στη Σύρο (1846-1848), του Γ. Δρόσου. ιε) Η βλάχικη παράδοση του Ασπροποτάμου, του Δημ. Καλούσιου. ιστ) Η απελευθέρωση της Καρδίτσας (1881) του Λ. Γριβέλα

Για τα θεσσαλικά μοναστήρια δημοσιεύονται οι εξής μελέτες: α) Η Μονή του Αγ. Δημητρίου (Βαλέτσικο) της Τσαριτσάνης, από τον Γ. Μπλάντα. β) Η Μονή της Ράσοβας του Πηλίου, από τον Κ. Λιάπη. γ) Ένα φιρμάνι του 1762 για τη Μονή στο Παλιό Τρίκερι, της Ευαγ. Σγάντζου. δ) Η Μονή του Αγ. Αντωνίου των Δεμηράδων (Κοκκινόγης) από τον Ν. Τάχατο.

Στην πρόσφατη Ιστορία αναφέρονται δύο άρθρα: α) Του καθηγητή της Ιατρικής Γ. Αντωνακόπουλου, για την παρέμβαση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο Στρατόπεδο της Λαζαρίνας (1945). και β) Του Γ. Κονιόρδου, για το Αγοραστικό Κέντρο της Αγιάς της Επιμελητείας του Αντάρτη.

Τέλος, δημοσιεύονται λαογραφικά και τοπωνυμιακά άρθρα: α) Τα έθιμα του Ζάρκου, της Αθαν. Τσιοτινού. β) Τα τραγούδια του Λαζάρου από τον Παλαμά, της Σοφίας Τζέλλα. γ) Ονόματα της Ραψάνης του 1777, του Θαν. Δουμακή. δ) Τα τοπωνύμια του Τρικερίου, του Γ. Φουρτούνα. ε) Τα θεσσαλικά τοπωνύμια με καταλήξεις –οβα, -οβο, -ιστα και -ιτσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass