ΣΤΗΝ 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

«Πανόραμα» τραγουδιού στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2017 23:20

«Πλημμύρισε» παράδοση και χορωδιακό τραγούδι η αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» στην πόλη της Ελασσόνας, στην «επίσημη πρώτη» ενός «φρέσκου» θεσμού για την περιοχή, της 1ης Συνάντησης Παραδοσιακών Χορωδιών με τον τίτλο «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», που διοργάνωσε η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας (…γιορτάζοντας τα 40χρονά της), με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας και τη συμβολή χορηγών.


Παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί από διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο, από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, τη Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, τις Κυκλάδες, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, «απλώθηκαν» στην αίθουσα από τις όμορφες και μεστές ερμηνείες πέντε χορωδιακών σχημάτων που πλαισίωσαν την εκδήλωση.
«Ξεναγοί» στο μουσικό «ταξίδι» στους θησαυρούς της παράδοσης που καταχειροκροτήθηκαν με θέρμη από τον κόσμο, ήταν η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος), η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών (υπεύθυνη Σοφία Ηλιάδου), η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος), η χορωδία Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Κιλελέρ / Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ΄ ημάς Ανατολή» και Μικρασιατικού Συλλόγου Νομού Λάρισας (υπεύθυνος Αντώνης Μαρέτης) και η «οικοδέσποινα» χορωδία της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας (υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος).
Συμπαραστάτης στο εγχείρημα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ο Μάριος Σαρακατσιάνος, πτυχιούχος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής, που ανέλαβε εδώ και τρία χρόνια τη δημιουργία και τη διεύθυνση της παραδοσιακής χορωδίας του δραστήριου Ελασσονίτικου συλλόγου.
Στη ζεστή παραδοσιακή βραδιά, που παρουσίασε η χοροδιδάσκαλος Εύη Ανδρέου, τις παραδοσιακές χορωδίες συνόδευσαν οι μουσικοί Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Γιάννης Σαμόλαδος (κρουστά), Μάριος Σαρακατσιάνος (λαούτο), Νίκος Ευαγγέλου(λαούτο).
Σε σύντομο χαιρετισμό της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου συνεχάρη τους συντελεστές της 1ης Συνάντησης Παραδοσιακών Χορωδιών, τους χορωδούς και υπενθύμισε πως ο Δήμος Ελασσόνας θα είναι πάντα συμπαραστάτης σε πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του παραδοσιακού τραγουδιού και στο σκεπτικό της διοργάνωσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: Ενώνει, καλλιεργεί ήθος και έθος, προβληματίζει, συγκινεί, συμβουλεύει, προτρέπει, θυμίζει, προκαλεί δέος, χαροποιεί, θλίβει. Όλα αυτά, είναι το παραδοσιακό μας τραγούδι.
Σε μια εποχή που πολλοί προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό, όλα αυτά θέλουμε να τα μεταφέρουμε στους νέους ανθρώπους, να μάθουν, να μελετήσουν και να αγαπήσουν το παραδοσιακό τραγούδι. Αυτά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε στις συναντήσεις παραδοσιακών χορωδιών που ξεκινάμε από φέτος και θέλουμε να κάνουμε θεσμό στην πόλη μας».
Ανάμεσα στις παρουσίες της παραδοσιακής βραδιάς: ο αρχιμανδρίτης (προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γιαννιτσών) π. Καλλίνικος Δοράκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ελασσόνας Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, η πρ. αντιδήμαρχος Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και πολλοί φίλοι της παράδοσης και του παραδοσιακού τραγουδιού.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass