Ο «ΖΗΚΟΣ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ

Οι Λαρισαίες και ο... «Μπακαλόγατος της Σύρας»

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2017 22:45

Ο αγαπημένος «Ζήκος» του ελληνικού κινηματογράφου, απέκτησε και συριανή ταυτότητα, με τη συμβολή δύο Λαρισαίων εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρώτριες καθηγήτριες στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Σύρου της Βασιλικής Κοντογιάννη και της Μαρίας Παράσχου.

Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα του σχολείου στη μεγάλη οθόνη και βασίστηκε στη διασκευή του θεατρικού έργου «Της κακομοίρας» των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, το οποίο είχε μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παραγωγής ανήκει στον εκπαιδευτικό του σχολείου Δημήτρη Χικιμτζή.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην ταινία ενώ με χαρά συμμετείχε και ο ηθοποιός Μάρκος Σεφερλής ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση των παιδιών να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια. Όπως εξηγεί η κ. Κοντογιάννη «επιθυμία του σχολείου ήταν η συμμετοχή κάποιου ηθοποιού, ο οποίος έχει ερμηνεύσει στο παρελθόν τον ρόλο του Ζήκου. Μετά από συζήτηση, τα παιδιά κατέληξαν στον κωμικό Μάρκο Σεφερλή , ο οποίος είπε αμέσως το “ναι”». Μέλη της ομάδας ταξίδεψαν στην Αθήνα και παρακολούθησαν δωρεάν τη θεατρική παράσταση του ηθοποιού, ο οποίος μάλιστα κατά τη διάρκεια του έργου αναφέρθηκε στη Σύρο. Αμέσως μετά, γνωρίστηκε με τα παιδιά και ερμήνευσε τον ρόλο, που του παρέδωσαν. «Ο Νίκος, ο μαθητής που ερμηνεύει τον Ζήκο στην ταινία μας ήταν τόσο χαρούμενος και έμεινε για μήνες με το χαμόγελο στα χείλη. Ήταν κάτι σαν όνειρο ζωής για εκείνον να γνωρίσει τον ηθοποιό» περιγράφει, η εκπαιδευτικός. Η ταινία προβλήθηκε στις 3 Μαΐου σε κινηματογράφο της Σύρου.

Η ΙΔΕΑ

Όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, που ο Δημήτρης Χικιμτζής μοιράστηκε την ιδέα του με την Βασιλική Κοντογιάννη η οποία και ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου. «Το προσαρμόσαμε στα δεδομένα της Σύρου», εξηγεί στην «Ε» και προσθέτει «κρατήθηκαν οι βασικοί ρόλοι όπως του Ζήκου, του Παντελή και της Φιφίκας». Με χαρά συμμετείχαν οι 23 από τους 27 μαθητές του σχολείου. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, και για έξι μήνες τα παιδιά συγκεντρώνονταν μετά το σχολείο, τα απογεύματα αλλά και σε αργίες. «Ακόμα και τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρισκόμασταν για να κάνουμε γύρισμα», λέει η Βασιλική Κοντογιάννη.

Το κοινό στη συριανή εκδοχή της ταινίας θα δει ένα διαφορετικό φινάλε από αυτό που ήδη γνωρίζει, καθώς ο Ζήκος είναι μαθητής σε νυχτερινό σχολείο. «Στόχος μας πέρα από την προβολή του σχολείου μας αλλά και του νησιού μας ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Οι κάτοικοι του νησιού αποδέχτηκαν την προσπάθεια των μαθητών ενώ συμμετείχαν και μαθητές άλλων σχολείων του νησιού». Μεταξύ αυτών, ήταν και μέλη του «Μυστικού Μπουζουκιού» του Αρίστου Βαμβακούση, τα οποία «έντυσαν» μουσικά κάποιες σκηνές της ταινίας.

«Μέρα με τη μέρα, ήθελαν όλο και περισσότεροι να πάρουν μέρος. Παιδιά, εκπαιδευτικοί. Οπότε αρχίσαμε να προσθέτουμε κι άλλους ρόλους», σημειώνει η κ. Κοντογιάννη και συμπληρώνει ότι «στα γυρίσματα συμμετείχαν και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων του νησιού, οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες τους στην κινηματογραφική ομάδα του Γυμνασίου. Όλοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς».

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία του νησιού, όπως στη γραφική Άνω Σύρο, στα Βαπόρια, στο Ινστιτούτο Κυβέλη και στην Παναγίτσα στα Χρούσσα, όπου ολοκληρώνεται η ταινία. Ο Ζήκος διασχίζει με το ποδήλατό του το λιμάνι, στην παραλία της Ερμούπολης. Το κοινό ταξιδεύει στο νησί των Κυκλάδων και θαυμάζει πολλά από τα πιο όμορφα αξιοθέατά του.

Σε εκπαιδευτικούς και μαθητές προτάθηκε η δημιουργία μιας πιο σύντομης εκδοχής της ταινίας, που θα της δώσει το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ταινιών μικρών μήκους. «Αφού το σκεφτήκαμε λίγο, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μια δεκάλεπτη ταινία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια αφήγηση της πρώτης με σκηνές από αυτήν», εξηγεί η κ. Κοντογιάννη και έτσι η ταινία θα συμμετάσχει σε διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους στα τέλη Ιουνίου.

Αναφερόμενη στην προετοιμασία της ταινίας, η εκπαιδευτικός και σεναριογράφος τονίζει τη συνέπεια και την αφοσίωση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. «Στην αρχή, φοβόμασταν λίγο, γιατί οι ρόλοι ήταν μεγάλοι, αλλά τα παιδιά είχαν τόσο μεγάλη θέληση, και τα κατάφεραν. Υπήρξε μεγάλη αλλαγή στο λόγο τους, βελτιώθηκαν και το σημαντικότερο έγιναν όλα μια μεγάλη αγκαλιά. Ο λόγος τους ήταν συνεχής, υπήρχε τέλεια ροή, πολύ καλή συνεργασία, μεγάλη συνέπεια, δεν έλειψαν ποτέ από τα γυρίσματα. Ήταν εκπληκτικό, μαγικό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ταινία μπορεί κάποιος να την δει online μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου www.atsida.gr, και απευθείας στο κανάλι του σχολείου στο Youtube, «Ο Μπακαλόγατος της Σύρας – Ταινία».

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass