Παράδειγμα προς μίμηση η Λάρισα

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - 5,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 22:03
Η επανάσταση, ως ιδέα και ως συμβάν, εξακολουθεί να εμπνέει, είπε χθες στα εγκαίνια της έκθεσης στην Πινακοθήκη ο υφυπουργός Πολιτισμού Η επανάσταση, ως ιδέα και ως συμβάν, εξακολουθεί να εμπνέει, είπε χθες στα εγκαίνια της έκθεσης στην Πινακοθήκη ο υφυπουργός Πολιτισμού

Δυνατή ώθηση σε εν εξελίξει έργα Πολιτισμού στη Λάρισα, έδωσε η χθεσινή επίσκεψη στην πόλη του υφυπουργού Πολιτισμού Κων. Στρατή -όπου εγκαινίασε έκθεση στην Πινακοθήκη-  καθώς συνοδεύτηκε από δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση για συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης στο Aρχαίο Θέατρο και το Μπεζεστένι. Το πρώτο ενισχύεται με ποσό 3 εκατ. ευρω και το δεύτερο -όπως δήλωσε ο Απ. Καλογιάννης στην «Ε» στο περιθώριο της επίσκεψης του υφυπουργού- με 5,3 εκατ. ευρώ. Ποσά που προστίθενται σε αντίστοιχα κονδύλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής. Στα αξιοσημείωτα της επίσκεψης, η δήλωση της Αννας Βαγενά ότι θα είναι ξανά υποψήφια βουλευτής -για να ενισχύσει την προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου. Πριν τα εγκαίνια, ο κ. Στρατής επισκέφτηκε διαδοχικά, το Αρχαίο Θέατρο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Διαχρονικό μουσείο, ενώ είχε συνάντηση και με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Αραμπατζής

Ειδικότερα ο κ. Στρατής που εγκαινίασε χθες το βράδυ την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί» επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για 3 εκατομμύρια στο Αρχαίο Θέατρο εξειδικεύοντας  όμως ότι τα λεφτά θα πάνε για τις πρώτες σειρές του θεάτρου. Ο  υφυπουργός Πολιτισμού σε έναν πολιτιστικό… περίπατο στη Λάρισα επισκέφθηκε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς με πρώτο  το Αρχαίο Θέατρο. Εκεί επανέλαβε ότι «όλος αυτός ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί αναίτια σε σχέση με την ΕΤΑΔ, δεν υπάρχει καμιά μεταβίβαση και καμιά παραχώρηση, είναι και παραμένουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και ως κυριότητα και ως διαχείριση. Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας πραγματικά είναι ένα στολίδι της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα του ελλαδικού χώρου, σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει με ουσιαστικό τρόπο να ολοκληρώνουμε τις μελέτες και επιταχύνουμε την υλοποίηση του έργου. Εχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τριών εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και η Κυβέρνηση προγραμματίζει επιπλέον χρηματοδότηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα την έναρξη υλοποίησης των δύο φάσεων του Θεάτρου, που είναι το κοίλο, τα αναλήμματα και η σκηνή με ορίζοντα εντός τριετίας το θέατρο να αποδοθεί στο κοινό και τους πολίτες της Λάρισας». Επειτα ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια εντός του Αρχαίου Θεάτρου με την ιδιότητα του… αρχαιολόγου να υπερτερεί αυτή του υφυπουργού και να ρωτάει τεχνικά θέματα στους αρχαιολόγους που συνόδευαν στην ξενάγηση τους κ. Νίκο Τουφεξή και Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.
Εν συνεχεία ο υφυπουργός αναχώρησε με προορισμό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Διαχρονικό Μουσείο. Στο Διαχρονικό ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη κ. Σδρόλια, την κ. Κατακούτα και τον κ. Τουφεξή, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου κ. Γιάννης Σιούλας, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης και η κ.Ρέττα Κουτσοκώστα.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τελικός σταθμός του... πολιτιστικού περιπάτου η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα όπου και εγκαινίασε την έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Ελληνες Εικαστικοί». Στον χαιρετισμό του ο κ. υφυπουργός κ. Στρατής ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «…Η Επανάσταση, ως ιδέα και ως συμβάν, εξακολουθεί να εμπνέει. Εξακολουθεί να μας θυμίζει τον αγώνα του ανθρώπου για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Εξακολουθεί να θέτει τον ορίζοντα της πολιτικής μας επιθυμίας. Τον ορίζοντα της Ουτοπίας.
Αν η επανάσταση υπήρξε ένα ολικό και πολυεπίπεδο συμβάν, μια ολική ρήξη, αυτό δεν θα μπορούσε να μην ισχύει για την τέχνη της. Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας συγκρούστηκαν με τον ακαδημαϊσμό, με την παραδοσιακή κουλτούρα, με τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές συμβάσεις της εποχής τους. Έθεσαν στην καρδιά της δημιουργίας τους κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα... Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αλλά και η ίδια η Οκτωβριανή Επανάσταση εξακολουθούν να εμπνέουν τους καλλιτέχνες και αποτελούν τον νοηματικό άξονα της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα...
Η ενίσχυση τέτοιων συνεργειών και η δημιουργία δικτύων είναι από τους κεντρικούς στόχους μιας πολιτιστικής πολιτικής που πολλαπλασιάζει τις χειρονομίες της και τις διακτινίζει στην ελληνική περιφέρεια. Η Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα η Λάρισα αποτελούν άλλωστε παράδειγμα προς μίμηση για τη συνεργασία μεταξύ των μουσείων και των πολιτιστικών φορέων της».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων στον δικό του χαιρετισμό τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Πινακοθήκη μας να φιλοξενεί τόσους δημιουργούς, που  μας καταθέτουν σήμερα μέσα από τα έργα τους την αποτύπωση ενός ιστορικού γεγονότος, του οποίου ο απόηχος έχει καταγραφεί  σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Παράλληλα, η έκθεση λειτουργεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι μόνον της εξωστρέφειας και των συνεργασιών που επιδιώκουμε με καταξιωμένους πολιτιστικούς οργανισμούς, αλλά και της επιθυμίας και της πολιτικής μας βούλησης να προσεγγίσουμε το ευρύτερο κοινό». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημείωσε ότι «ο πολιτισμός είναι μνήμη και η μνήμη είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα και η απάντηση στην κρίση και στη φθορά της».
Σημειώνεται ότι ο κ. Στρατής συναντήθηκε αρχικά με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στα γραφεία του κόμματος.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 5,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ
Στο περιθώριο της επίσκεψης του υφυπουργού Πολιτισμού αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων για χρηματοδότηση του έργου της αναστήλωσης και επανάχρησης του κτηρίου Μπεζεστένι με 5,3 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ. Όπως δήλωσε στην «Ε» η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα στη «Διαύγεια» και αποτελεί ένα έργο που ολοκληρώνει τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης με εξαιρετικό τρόπο και θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Η δημοπράτηση του έργου όπως εκτίμησε ο κ. Καλογιάννης θα γίνει τέλος του έτους ή αρχές του ‘19.

 

ANNA ΒΑΓΕΝΑ: Θα είμαι και πάλι υποψήφια

Τον χώρο εντός του Αρχαίου Θεάτρου επέλεξε και η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννα Βαγενά για να ανακοινώσει την πρόθεσή της να είναι εκ νέου υποψήφια στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Είπε λοιπόν η κ. Βαγενά «Είμαστε χαρούμενοι που είναι εδώ ο υφυπουργός και δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η επαναχρησιμοποίησή του ήταν άλλωστε το πρώτο μου μέλημα ως βουλευτής. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα ακουστεί εδώ ξανά ο αρχαίος λόγος. Πιστεύω να είμαι καλά και να παίξω. Και τώρα που σκέφτομαι όλα αυτά θα σας πω και κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή στην πόλη, λέω μήπως ξαναβάλω υποψηφιότητα για να το δω να τελειώνει... Εσείς (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) πώς το βλέπετε αυτό. Ρωτάω εσάς τώρα, με θέλει εδώ ο κόσμος; Να κάνουμε ένα γκάλοπ. Είναι μια πρόκληση το Αρχαίο Θέατρο, θα ήθελα να είμαι βουλευτής της πόλης όταν τελειώσει».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass