ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

Οταν ο Ολυμπος ήταν παραλία...

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2015 8:10

 

Του Κ. Γκιάστα

«Αν βάλεις στο Google το όνομα Olympus θα βγουν πρώτα οι φωτογραφικές μηχανές, μετά τα βουνά της Αμερικής και τρίτος ο πραγματικός Όλυμπος...» αγανακτεί και πίνει μια γουλιά Americano για να καλμάρει. Άσε που είναι και πρωί...

Η Αθηνά Κρικέλη με καταγωγή από τη Σπηλιά, λείπει χρόνια στην Αμερική. Όταν διακόπτει τις πολεμικές της ανταποκρίσεις βρίσκει χρόνο γι’ αυτό που αγαπά και τη γεμίζει. Να φιλμάρει πάνω στο βουνό των μύθων «ειιι μην το λες έτσι. Οι Αμερικανοί σε μεγάλο ποσοστό τους δεν ξέρουν πως υπάρχει στην πραγματικότητα. Νομίζουν πως είναι μέρος του μύθου για τους 12 θεούς».

Το διαπίστωσε όταν πήγε στη Νέα Υόρκη. ΕΡΤ3, ΟΗΕ, ANT1 Satelite, Διεύθυνση Γραφείου Τύπου Επισκοπής και μετά η ίδρυση ενός γκρουπ με το όνομα Ellopia. «Περνούσαν οι ειδήσεις και έτρεχα να τις πω στο μέσο. Με τσιτάριζε. Αλλά αν δεν υπάρχει υπόβαθρο γνώσης δεν μπορεί να αντιληφθεί ο τηλεθεατής πόσο σημαντική είναι μια πληροφορία. Αν βγω ένα πρωί και πω σε ένα παιδί πως λύθηκε το Κυπριακό θα με κοιτάξει αδιάφορα. Ε και; Για να μεταδώσεις την ουσία της είδησης θα πρέπει να υπάρχει από κάτω μια επεξήγηση. Θεωρούσα πάντα πως το ντοκιμαντέρ σου δίνει μια τέτοια πλατφόρμα».

Και ξεκίνησε τα ντοκιμαντέρ. 27 έχουν παίξει μέχρι τώρα και αυτή την στιγμή βρίσκονται δύο σε εξέλιξη. «Το ένα αφορά στην ορθοδοξία και τη σχέση της με τη μαύρη μαγεία και την καθολική εκκλησία στην Κεντρική Αμερική και το άλλο είναι το δικό μας» το λέει και υπογράφει στον αέρα με το δεξί της χέρι χωρίς στυλό «Η γέννηση του Ολύμπου». Το φαντάζεσαι θες δε θες... Σε πείθει.

«Ξεκινάμε 250 εκατομμύρια χρόνια πριν όταν ο Όλυμπος ήταν μια παραλία. Βασίζεται πάνω στην έρευνα της γεωλόγου Άνι Ράσιος αλλά θα έχει μια σειρά συνεντεύξεων και απόψεων». Αυτό θα είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο ήταν καλοτάξιδο. Γέμισε βραβεύσεις. Συνηθισμένη όμως η ίδια από τέτοια. 4 Telly Awards, 2 Emmys, πρώτο βραβείο στις Κάννες, πρώτο διεθνές award of excellence, αναμονή από το international independence film festival και τιμές από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Τώρα πάμε για κάτι παραπάνω» λέει και κλείνει το μάτι συνωμοτικά. Αυτή κάτι ξέρει καθώς είναι μπασμένη στα αμερικανικά κόλπα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ήταν η μοναδική Ελληνίδα με δικαίωμα ψήφου στα Emmy Awards. «Κωλοπετσωμένη» όπως θα ’λεγαν και στο χωριό της.

Σερβία, Κόσοβο, Τουρκία, Κουρδιστάν, Ιράν, Ιράκ, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Θιβέτ, Κασμίρ Ινδία, Συρία. Είδε θάνατο με το κουτάλι «με έχει κάνει πιο ταπεινή. Με ενδιαφέρει το διά ταύτα και όχι το θεαθήναι» θα φοβηθεί την κρίση;

Ατελείωτα γυρίσματα, αναβάσεις συνεχόμενες, χρήματα, κόπος και όλα αυτά για μισή ώρα τηλεοπτικού αποτελέσματος στο ABC αρχικά. «Δεν θέλω να κάνει κοιλιά. Θέλω να είναι περιεκτικό και ουσιαστικό. Θέλω να κρατήσω μπροστά στην οθόνη έναν ακαδημαϊκό, μια αγράμματη γιαγιά και ένα μαθητή χωρίς να προσβάλω κανέναν. Αυτό είναι η ολοκλήρωση και το απόλυτο. Να μην είναι απαγορευτικό για κανέναν».

Όλυμπος για όλους. Από τότε που ήταν μια παραλία μέχρι σήμερα που είναι το μυθικό, συγγνώμη, το πραγματικό βουνό...

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ντοκιμαντέρ δούλεψαν πολλοί και αυτοί είναι οι εξής: Αθηνά Κρικέλη, Δημήτρης Ζησόπουλος, Αnnie Rassios Γεωλόγος, Μαρία Παπαπέτρος, Θόδωρος Τζάρτος, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Ζαρζώνης, Γιώργος Ζιώγας, Σάκης Πιτένης Σιόκας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιώργος Τριανταφύλλου, Μιχάλης Στύλλας Γεωλόγος, Dina Gkicas Msc Γεωλόγος, Anna Batsi Msc Γεωλόγος, Βίκυ Παγκαία, Δημήτρης Λανάρης, Άννα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Συριοπούλου, Κώστας Κρικέλης, Κώστας Μπλιάτκας, Αναστασία Κασιμάτη, Λία Δελκοτζάκη, Γιάννης Βαΐτσης και οι εταιρίες survexcamp Greece, Olympus Path, Olympus Adventure, Escape Way, Κτήμα Φακή, Κτήμα Μπέλου, Νερόμυλος Λιτοχώρου, Ένωση Ξενοδόχων Λιτοχώρου, Explode Magazine Macedonia, Hλίας Τσαπαρέλας, Georgiadis-Store.gr, Καταφύγιο Ολύμπου Χρήστος Κάκκαλος και οι Δήμοι Ελασσόνος και Δίον Ολύμπου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass