ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ/NEVSEHIR ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ ΣΕ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Θα ανακαινίσουν τον βανδαλισμένο Ναό της Θεοτόκου

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2015 17:32


 

«Οι εκκλησίες μας στην Ανατολή και τα μνημεία ιδιαίτερης ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας που βρίσκονται σήμερα στη Τουρκία ανήκουν στον οικουμενικό πολιτισμό και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται από τη φθορά του χρόνου αλλά και την αυθαιρεσία είτε κρατικών αποφάσεων είτε ιδιωτικών παρεμβάσεων. Αντιθέτως, πρέπει να αναδειχθούν σε γέφυρες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των λαών που συνετέλεσαν κατά το παρελθόν στη δημιουργία τους. Χαίρομαι διότι για μια ακόμη φορά η συντονισμένη αντίδραση στην αυθαιρεσία έχει θετικό αποτέλεσμα. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή επιστολή του Δήμου Νεάπολης/Nevsehir της Καππαδοκίας με την οποία ζητούνται παλαιές φωτογραφίες από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνισή της, μαζί με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ναός, ο οποίος είχε παλαιότερα μετατραπεί σε φυλακές(!), υπέστη πρόσφατα σοβαρότατους βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια κινηματογραφικών λήψεων. Μάλιστα, οι καταστροφές ήταν τέτοιας έκτασης που προκάλεσαν την αντίδραση ακόμη και επίσημων φορέων της Τουρκίας, όπως του «Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας», που προέβη σε καταγγελία στον εισαγγελέα. Τα θλιβερά αυτά γεγονότα έφθασαν στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 και στην ελληνική βουλή με ερώτηση του Καππαδόκη στην καταγωγή βουλευτή κ. Χαρακόπουλου προς το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ερώτηση καταγγέλλονταν, επίσης, και άλλα ανάλογα περιστατικά βανδαλισμού σε χριστιανικούς ναούς, καθώς και η πολιτική της «γενοκτονίας της μνήμης», που υπηρετεί η μετατροπή ορθόδοξων ναών, ιδιαίτερα της βυζαντινής περιόδου, σε μουσουλμανικά τεμένη.

Στο πλαίσιο του ετήσιου προσκυνήματος στις 14 Ιουνίου 2015 στα χώματα της Καππαδοκίας, ο κ. Χαρακόπουλος συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία των τοπικών αρχών, επισκέφθηκε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τους βανδαλισμούς στον επιβλητικό ναό.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες φαίνεται ότι συνέβαλαν στη συνειδητοποίηση της αξίας του μνημείου, καθώς από το Δήμο Νεάπολης/Nevsehir της Καππαδοκίας ο κ. Χαρακόπουλος έλαβε επιστολή με την οποία του γνωστοποιείται η πρόθεση να προχωρήσουν σε έργα ανακαίνισης του Ναού και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Προκειμένου, η ανακαίνιση να γίνει με σεβασμό στο μνημείο ζητούν τη συνδρομή όσων διαθέτουν αρχειακό φωτογραφικό υλικό από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πριν την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Κατόπιν τούτου ο κ. Χαρακόπουλος, απέστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, το ποίμνιο του οποίου είναι απόγονοι προσφύγων από τη Νεάπολη Καππαδοκίας, ζητώντας τη συνδρομή του στην αναζήτηση σχετικού φωτογραφικού υλικού. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass