ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ

Αφιέρωμα στην «Μπαλάντα Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2015 0:15

 

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της Λάρισας. Ειδικότερα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Μουσικό Σχολείο Λάρισας παρουσίασε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν» ενώ η ηθοποιός Άννα Βαγενά διάβασε κείμενα από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη ζωή μου…».

«Με αυτή την εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των πενθήμερων εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από τα στρατεύματα κατοχής», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης για να προσθέσει ότι «στόχος μας ήταν να αναβαθμιστούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λάρισας. Έχουμε χρέος να στείλουμε το μήνυμα, ότι η γνώση της ιστορικής αλήθειας είναι κτήμα του καθενός».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας Άννυ Ψάρρα – Περήφανου ευχαρίστησε την Άννα Βαγενά για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις παρουσιάζοντας συγχρόνως τους δασκάλους και τους μαθητές του Μουσικού σχολείου που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Τη γνωριμία της με τον Μίκη Θεοδωράκη μοιράστηκε με το κοινό η ηθοποιός Άννα Βαγενά λέγοντας ότι «ο Μίκης με την τεράστια σκιά του φώτισε τη ζωή μου».

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Ένα στρατόπεδο - κολαστήριο ανθρώπων που εναντιώνονταν στο ναζισμό, μέσα στο οποίο βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Καμπανέλλης επιδόθηκε σε μία καταγραφή των εφιαλτικών εμπειριών του: προσωπικά κείμενα με πεζογραφική μορφή που για χρόνια κρατούσε στο συρτάρι του.

Το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη κυκλοφόρησε ως βιβλίο τον Δεκέμβριο του 1965.

Τα έδωσε στον καλό του φίλο, τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε ήδη χαράξει καινούργια γραμμή στο έντεχνο - λαϊκό τραγούδι της εποχής, μελοποιώντας κατά κόρον τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Κι όμως, έτσι όπως μελοποίησε ο Θεοδωράκης το «Μαουτχάουζεν» του Καμπανέλλη, φαινόταν να μην έχει ιδιαίτερη σχέση με τις προηγούμενες επιτυχημένες απόπειρες του. Ο Θεοδωράκης είχε περάσει από γερμανικές φυλακές την ίδια περίοδο με τον Καμπανέλλη, άρα ήταν εξίσου ευαισθητοποιημένος με τους μύθους του πόνου, της φρίκης, αλλά και της ελπίδας του συγγραφέα τους. Αυτό που κατάφερε, όμως, σε μουσικό επίπεδο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της μέχρι τότε ελληνικής μουσικής.

Το έργο ονομάστηκε «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» και χωριζόταν σε τέσσερα τραγούδια, το περίφημο «Άσμα Ασμάτων (Τι ωραία πούν’ η αγάπη μου)», τον «Αντώνη», τον «Δραπέτη» και το «Όταν τελειώσει ο πόλεμος», που η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε ως «Άμα τελειώσει ο πόλεμος». Τέσσερα τραγούδια με τη χρήση κιθάρας, φλάουτου, με έναν ήχο αρκετά προοδευτικό μέσα στην επιβλητικότητα του.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η ηθοποιός Άννα Βαγενά διάβασε αποσπάσματα σχετικά με τη ζωή του μουσικοσυνθέτη ενώ το χορωδιακό σύνολο «Musicarte» του Μουσικού Σχολείου Λάρισας παρουσίασε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στη διεύθυνση της χορωδίας ήταν η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Λάρισας Ευαγγελία Τσιούκα.

Τη χορωδία συνόδευσαν οι καθηγητές μουσικής του Μουσικού Σχολείου: Ευθυμίου Χάιδω στο πιάνο, Ρήτου Κασσιανή στο Φλάουτο, Βλιτσάκη Ελεάνα στο βιολί, Καλαμπάκας Θανάσης στην κιθάρα, Κουλιόπουλος Γιώργος στο κοντραμπάσο και οι μαθητές τους Παπανικολάου Παρασκευή, Πλιάτσικας Θανάσης στο φλάουτο, Γκανά Αγγελική, Γράμψα Φωτεινή, Λιάλιου Ηλιάνα, Τσιούπρου Λυδία, Σβάρνας Αθανάσιος, Δημόπουλος Λαοκράτης, Καλογεράς Κυριάκος Γκαντζώρα - Κορκιδάκη στο βιολί.

Την ενορχήστρωση έκανε η Ελεάνα Βλιτσάκη.

Με αφορμή την εκδήλωση, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, συγκέντρωσε τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass