Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Β. Παπαλέξης: Η ΝΔ χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:09

Συνέντευξη:

Μαρίνα

Αποστολοπούλου

«Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου ήταν ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη επίσης είναι και η απαίτηση των απλών Νεοδημοκρατών για αυτοκριτική και δημιουργική εσωκομματική διαβούλευση. Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε την ενότητα και την ψυχραιμία μας εντός της παράταξης, ενώ οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Δηλαδή ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

Τα παραπάνω δηλώνει στην «Ε» στο πλαίσιο συνέντευξή του, ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, Βαγγέλης Παπαλέξης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, κάνοντας την αυτοκριτική της και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιοργάνωση και επαναδιατύπωση νέων δημιουργικών και σύγχρονων προτάσεων προς την ελληνική κοινωνία.

Ο 31χρονος οικονομολόγος αναλαμβάνει το τιμόνι της κομματικής οργάνωσης του Νομού σε μία κρίσιμη συγκυρία όσον αφορά στη ΝΔ, τα ποσοστά της οποίας βρίσκονται σε «ιστορικό χαμηλό», ενώ το εσωκομματικό τοπίο είναι ρευστό, παρατηρεί ότι η θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας αποτελεί από μόνη της πρόκληση για τον κάτοχό της σε κάθε περίοδο.

Ο Β. Παπαλέξης, σταχυολογώντας λάθη και παραλείψεις που έκανε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκτός των άλλων, δεν διστάζει να αναφερθεί σε

«ακραίες, υπεροπτικές, αλαζονικές και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές κάποιων που αυτοπροβάλλονταν ως πρωτοκλασάτα στελέχη και δυσαρέστησαν τον λαό». Ενώ παρατηρεί ότι στην προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα στις τελευταίες της ημέρες, έγιναν λάθη με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διαφορά της ήττας.

Εκτιμά ως θετικό βήμα τη σύσταση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου στη ΝΔ και τις πρώτες κινήσεις εσωτερικού «ανασχηματισμού» που έγιναν, υπό την προϋπόθεση ότι η παράταξη «θα πρέπει να αφουγκραστεί και να καταγράψει την κοινωνική άποψη, και να παραγάγει σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο» και σχολιάζει ότι «δεν είναι επιτακτική μια εν βρασμώ διενέργεια συνεδρίου. Επιτακτική ανάγκη είναι ο άμεσος διάλογος με όλη την κοινωνία και η δημιουργία ενός πραγματικού και υλοποιήσιμου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης».

Θέτοντας δε τις προτεραιότητες της ΝΟΔΕ Λάρισας, επισημαίνει ότι θα κινούνται σε δύο άξονες: ο πρώτος θα είναι ο διαρκής διάλογος με τους κοινωνικούς θεσμούς και ο δεύτερος η παραταξιακή ενδυνάμωση δίνοντας τα κίνητρα σε νέους, επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς να παράγουν πολιτική και να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο.

 

Κύριε Παπαλέξη

Αναλάβατε την προεδρία της ΝΟΔΕ Ν. Λάρισας σε μία δύσκολή στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προέρχεται από μία ιστορική ήττα και βρίσκεται σε κατάσταση εσωκομματικής αναταραχής. Ως εκ τούτου, πώς αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που συνεπάγεται η θέση που αναλάβατε;

-Η περίοδος που βιώνουμε είναι μια από τις δυσκολότερες για τον ελληνικό λαό. Το πολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν ξεκάθαρη κ. Αποστολοπούλου. Ξεκάθαρη επίσης είναι και η απαίτηση των απλών Νεοδημοκρατών για αυτοκριτική και δημιουργική εσωκομματική διαβούλευση. Η θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας αποτελεί από μόνη της πρόκληση για τον κάτοχό της σε κάθε περίοδο. Ο νομός Λάρισας διαθέτει πλούσια ανθρωπογεωγραφία που προέρχεται κυρίως από τον αγροτικό τομέα, αλλά και εξίσου από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας πρέπει να αποτελεί τον θεματοφύλακα των ιδρυτικών αρχών και αξιών της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να είναι δέκτης απόψεων, κριτικών και προτάσεων τις οποίες μεταφέρει στην ηγεσία του κόμματος με σκοπό την αποτελεσματική παράγωγη πολιτικών.

Με την πολιτική ασχολούμαι ενεργά από 18 χρόνων. Αυτό που νομίζω όμως ότι με κάνει αξιόμαχο και ικανό των περιστάσεων δεν είναι μόνο η πολιτική μου διαδρομή. Τα σημαντικά εφόδια που απέκτησα στη ζωή μου προέρχονται κυρίως από την ανελλιπή επαγγελματική μου δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 14 χρόνια και πάνω από όλα τη θαυμάσια οικογένεια που δημιούργησα με τη σύζυγο μου και τον 2 χρόνων γιο μου.

* Στις πρώτες τοποθετήσεις που κάνατε τόσο ως ΝΟΔΕ όσο προσωπικά, δείξατε τη διάθεση έντονης αυτοκριτικής για τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν επί της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και προεκλογικά εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για αναγνώριση λαθών ή για διαφοροποίηση από βασικές κομματικές επιλογές; Τελικά η ΝΔ «έχασε» το κέντρο ή «άφησε» το κέντρο επί τούτου;

-Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε την ενότητά μας και την ψυχραιμία μας εντός της παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κέρδισε με την ψήφο διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού και από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης φαίνεται η αδυναμία του να διοικήσει και να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις. Γι’ αυτό η ΝΔ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, κάνοντας την αυτοκριτική της, και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιοργάνωση και επαναδιατύπωση νέων δημιουργικών και σύγχρονων προτάσεων προς την ελληνική κοινωνία.

Η υπέρμετρη και άδικη πολλές φορές φορολογία και το τελειωτικό χτύπημα που δέχτηκε η κοινωνία με τον ΕΝΦΙΑ, οι κλειστές πόρτες ορισμένων υπουργών, η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με δεδομένο μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της διοίκησης του Κράτους προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, είναι κάποια από τα στοιχεία που θεωρώ ότι πρέπει να αναγνωριστούν από την παράταξή μας. Επίσης, δεν έγινε όσο έπρεπε γνωστό το κυβερνητικό έργο στην κοινωνία.

Ακραίες, υπεροπτικές, αλαζονικές και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές κάποιων που αυτοπροβάλλονταν ως πρωτοκλασάτα στελέχη, δυσαρέστησαν τον λαό μας. Στην προεκλογική περίοδο και ιδιαίτερα στις τελευταίες της ημέρες, έγιναν λάθη με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διαφορά της ήττας.

* Ο εσωτερικός «ανασχηματισμός» που έγινε στη ΝΔ με τη νέα «σκιώδη κυβέρνηση» και τη λειτουργία άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου, εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει το κόμμα; Συνέδριο ή εθνική συνδιάσκεψη;

- Σε μία κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την χώρα, θεωρώ ότι είναι θετικές οι πρώτες ενέργειες του «ανασχηματισμού» και του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προϋπόθεση ότι η παράταξη πρέπει να αφουγκραστεί και να καταγράψει την κοινωνική άποψη, και να παραγάγει σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο, με γνώμονα τις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός έως τώρα δίνοντας το πραγματικό όραμα για την επόμενη ημέρα.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται το ελληνικό κράτος, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να είναι αξιόμαχη και ετοιμοπόλεμη αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και της κοινωνικής συνοχής όπως επιτάσσουν οι αρχές και η ιστορία της παράταξής μας. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι δεν είναι επιτακτική μια εν βρασμώ διενέργεια συνεδρίου. Επιτακτική ανάγκη είναι ο άμεσος διάλογος με όλη την κοινωνία και η δημιουργία ενός πραγματικού και υλοποιήσιμου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Τα πορίσματα του διαλόγου θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις άμεσες πολιτικές ενέργειες που θα ισχυροποιήσουν την παράταξη επαναφέροντας την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

* Ποιες κατά την άποψή σας θα πρέπει να είναι οι κινήσεις και οι επιλογές εκείνες που θα πρέπει να κάνει η ΝΔ προκειμένου να επαναπροσεγγίσει την κοινωνία;

- Η ιδεολογία μας, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, είναι κυρίαρχη. Δεν είναι δογματική και πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Οφείλουμε να επεξεργαστούμε νέες προτάσεις και να ενημερώσουμε την κοινωνία, με περιοδείες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέες κοινωνικές συμμαχίες δηλαδή ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

* Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ για την «αναζωπύρωση» του κόμματος τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό;

- Οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ως ΝΟΔΕ Λάρισας θα κινούνται σε δυο άξονες. Ο πρώτος είναι ο διαρκής διάλογος με τους κοινωνικούς θεσμούς που θα αναδείξει τις προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης του τεράστιου φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου παράγοντα του νομού. Κατάρτιση προτάσεων για δράσεις ώστε να επιτευχτεί η μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας κυρίως των νέων και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην παραταξιακή ενδυνάμωση δίνοντας τα κίνητρα σε νέους, επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς να παραγάγουν πολιτική και να συνδιαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το καλό του τόπου. Όσον αφορά στις δεξαμενές έμψυχου δυναμικού που μπορούμε να στηριχθούμε, είναι οι νεολαίοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που κυριαρχεί χρόνια στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ όπως και άτομα που προέρχονται από τον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση, που συνδιαλέγονται καθημερινά με την κοινωνία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass