ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ:

«Πεθαίνουν» τα Κέντρα Υγείας, καθημερινά κινδυνεύουν άνθρωποι!

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2016 0:05

Κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που, όπως επισημαίνουν, επικρατεί στα Κέντρα Υγείας απευθύνουν τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας νομού Λάρισας με ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους δημάρχους του νομού, τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, «οι υπουργοί της Υγείας συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες μεταφέροντας εικονική πραγματικότητα ενώ συνεχίζουν να διαλύουν και να γκρεμίζουν τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης που ήταν η ίδρυση του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας.

Είχαμε προβλέψει ότι η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου και η αποκοπή των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία αναφοράς που επιχειρήθηκε με την ψευτο-μεταρρύθμιση του ν 4238/14 του Γεωργιάδη και συνεχίζει να εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια από την πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει μη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΑ προβλήματα και δυστυχώς επαληθευτήκαμε μέχρι κεραίας».

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Κέντρα Υγείας του νομού, οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής:

«1. ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. Μόνο το Κ.Υ. Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ που επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας. Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια και πολίτες β' κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προ-νοσοκομειακή φροντίδα και γρήγορη διακομιδή.

2. Μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό (παιδίατροι, οδοντίατροι, κ.λπ.) κλειστά ακτινολογικά εργαστήρια παντελής έλλειψη μαιών (ΚΥΦ), στο νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ Αγιάς δεν χορηγήθηκε κανονική άδεια & ωφελούμενα ρεπό για το έτος 2015.

3. Η 5η ΥΠΕ δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας που λειτουργούν σε 24ωρη βάση 365 ημέρες τον χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις, οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές. Στις 14/1/2016 η Διοίκηση του Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ με το 629/ 14-1-2016 έγγραφό της ενημέρωσε τη Διοίκηση της 5η ΥΠΕ ότι διακόπτει την αποστολή και διανομή φιαλών οξυγόνου προς τρίτους από 1/1/2016. Ο κίνδυνος ότι σε λίγες μέρες τα Κέντρα Υγείας δεν θα διαθέτουν ούτε ΟΞΥΓΟΝΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία τους να είναι ορατός. Επίσης ενώ έληξε η σύμβαση της εταιρίας για την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων αυτά παραμένουν στα Κέντρα Υγείας και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

4. Στην 30χρονη λειτουργία των Κέντρων Υγείας πρώτη φορά συμβαίνουν τα παρακάτω: Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πληρώθηκε για το β' εξάμηνο 2015 τα δεδουλευμένα νυχτερινά – εξαιρέσιμα, οι γιατροί για το δ' τρίμηνο τις δεδουλευμένες εφημερίες ενώ αυτές που πληρώθηκαν καταβληθήκαν με περικοπές, οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψή υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015, οι καθαρίστριές των Π . Ιατρείων φτωχές κυρίες των χωριών απλήρωτές όλο 2015».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και την ψήφιση του σχετικού νόμου για την οργανική επανασύνδεση με τα νοσοκομεία, ενώ ζητούν τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των Κέντρων Υγείας, με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass