ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ "ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ"

Ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2016 0:20

Την έναρξη κύκλου δράσεων ανακοίνωσαν το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λάρισας με τίτλο «Εξαρτήσεις, Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα και Συλλογικές Αντιστάσεις».

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στη Λάρισα από τον Αύγουστο του 2015. Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στη Σητεία και στα Χανιά.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές «βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Επίσης, βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, γύρω από τη φύση του φαινομένου της εξάρτησης και των διάφορων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, καθώς και γύρω από τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπισή τους. Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας στην τοπική κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων ένας κύκλος κοινών δράσεων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες σχετικά με το πρόβλημα της εξάρτησης και προβολές ντοκιμαντέρ για το ζήτημα της εξάρτησης, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας, καθώς και συζητήσεις με τους δημιουργούς τους.

Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος, η μεγάλη όξυνση των προβλημάτων αυτών στις σύγχρονες δυτικές κοινωνικές σχετίζεται με την ευρύτερη κοινωνικοπολιτισμική κρίση. Οι όροι αναίρεσης αυτών των προβλημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την κατανόηση των κοινών αιτιών αυτών και με το πρόταγμα της συλλογικής δράσης, ως αντίβαρο στην περιρρέουσα αλλοτρίωση.

Σε αυτήν τη λογική, λοιπόν, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας θα πραγματοποιήσει τις εν λόγω δράσεις ως αφορμή για την έναρξη ενός διαλόγου πάνω στα ζητήματα αυτά, ο οποίος δύναται να αποτελέσει έναυσμα για την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων στην τοπική κοινότητα».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Η πρόταση της αυτοβοήθειας-αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων». Ομιλίες θα κάνουν οι εξής: Σχόλιο για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ζαφειρίδης Φοίβος, Ψυχίατρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων Α.Π.Θ, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες ανάγκες των εξαρτημένων: Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass