ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΑΝ 13 ΓΙΑΤΡΟΙ – ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΜΕΤΑ ΑΠΟ Ε.Δ.Ε. ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ

«Νομίμως χειρουργούν σε ιδιωτικά κέντρα γιατροί του Πανεπιστημιακού Λάρισας»

* Φιλ. Τρυποσκιάδης: Ο πανεπιστημιακός γιατρός θα πρέπει να μπορεί να χειρουργεί τον ασθενή του μόνο μέσα στο Νοσοκομείο * «Ασάφεια του νόμου επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2016 1:54

Η απαλλαγή 13 μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατηγορήθηκαν ότι παρείχαν υπηρεσίες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, ζητείται σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διέταξε η διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Η ΕΔΕ διατάχθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, μετά από σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες και ανατέθηκε στον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φίλιππο Τρυποσκιάδη, διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αποφάσεων σχετικά με το πού και πώς έχουν δικαίωμα να χειρουργούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί που διαθέτουν και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.

Όπως διευκρινίζει ο καθηγητής κ. Τρυποσκιάδης στην «Ε», το σύνολο των μελών ΔΕΠ τους οποίους αφορούσε η συγκεκριμένη ΕΔΕ, διέθεταν άδεια του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη λειτουργία ιατρείου.

Το πρόβλημα που έχει προκληθεί σε πανελλαδικό επίπεδο σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στους ιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, έχει αναμφίβολα να κάνει με την ασάφεια του νόμου, μια ασάφεια που αφενός επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες του και αφετέρου έχει χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών Κλινικών απαγορεύεται να είναι παράλληλα και σύμβουλοι ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιμελητές ή διευθυντές κλινικών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αλλά δεν προκύπτει παρανομία όταν ο γιατρός χειρουργεί τον ασθενή του, από τον οποίο και αμείβεται, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ΕΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυποσκιάδη, που στηρίχθηκε σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ φρόντισε να απευθυνθεί και σε νομικούς προκειμένου να καταλήξει στην απαλλαγή των 13 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι τραγικό για ένα τόσο απλό πράγμα, ένα «ναι» ή ένα «όχι», με άλλα λόγια, σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι σε γιατρό – μέλος ΔΕΠ να χειρουργεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, να υφίστανται δεκάδες γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις συμβουλίων που αντιφάσκουν υποστηρίζοντας διαφορετικά πράγματα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πλέον ξεκάθαρος νόμος επί του θέματος ήταν αυτός που εφάρμοσε ως υπουργός Υγείας ο Αλέκος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ο πανεπιστημιακός είχε το δικαίωμα να κάνει ιατρείο μόνο μέσα στο νοσοκομείο, κάτι άλλωστε που προσωπικά ο κ. Τρυποσκιάδης εφάρμοσε ευλαβικά καθόλη τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του ως καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το ζήτημα μάλλον θα πρέπει να απασχολήσει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να νομοθετήσει ξεκαθαρίζοντας οριστικά το θολό τοπίο που δημιούργησαν αντικρουόμενες μεταξύ τους γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass