ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΟΠΤΙΚΕΣ ΝΕΦΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Αναβάλλονται χειρουργεία λιθίασης στο ΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2017 15:01

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί εδώ και πολλούς μήνες και οι δύο οπτικές νεφροσκοπίου στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας,

με αποτέλεσμα να αναβάλλονται εξειδικευμένα χειρουργεία λιθίασης και να αναγκάζονται ασθενείς να στραφούν είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Πρόκειται για άλλο ένα φαινόμενο που καταδεικνύει την παλαιότητα αρκετών μηχανημάτων στο ΠΓΝΛ και έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βραχνά για την ομαλή λειτουργία της μονάδας.

Σειρά μηχανημάτων παθαίνουν συνεχώς βλάβες και μένουν για μέρες εκτός λειτουργίας, μέχρι να βρεθεί το απαραίτητο ανταλλακτικό, ενώ υπάρχουν και μηχανήματα που όταν παρουσιάσουν βλάβη, μένουν οριστικά σε αχρησία, καθώς απαιτείται η αντικατάστασή τους.

Μόνο την προηγούμενη χρονιά, η «Ε» ανέδειξε τα σχετικά προβλήματα στον παλαιό γραμμικό επιταχυντή – θα αποτελέσει βαθιά ανάσα για το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα η επερχόμενη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, τον προσεχή Απρίλιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων – ή στο μηχάνημα λιθοτριψίας.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Ή ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Απτό αποτέλεσμα αυτών των βλαβών και της μη αποκατάστασή τους, είναι να αναγκάζονται ασθενείς και οι συνοδοί τους να αναζητούν είτε εκτός Λάρισας είτε στον ιδιωτικό τομέα, τη συνέχιση θεραπειών τους, ενώ σε αναστάτωση βρίσκονται και οι θεράποντες γιατροί τους που αντιμετωπίζουν εκ των πραγμάτων τις έντονες αντιδράσεις τους, όταν αναγκάζονται να … προτείνουν τη μετάβαση του ασθενούς τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έλλειψης οπτικής νεφροσκοπίου στην Ουρολογική Κλινική του ΠΓΝΛ, που έρχεται στη δημοσιότητα μετά από συνεχείς καταγγελίες ασθενών προς την εφημερίδα, και έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται εξειδικευμένα χειρουργεία λιθίασης.

Επισημαίνεται ότι αρχικά υπήρχαν δύο αντίστοιχα μηχανήματα, με το πρώτο να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Φεβρουάριο του 2015 (συμπληρώνει διετία οσονούπω) και το δεύτερο να «παραδίδει το πνεύμα» το περασμένο καλοκαίρι.

Από τότε και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των γιατρών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έχουν αντικατασταθεί οι δύο ή έστω η μία από τις οπτικές νεφροσκοπίου, με αποτέλεσμα ασθενείς να χρειαστεί να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται ανάλογες εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, οι γιατροί χρησιμοποιούν κατά διαστήματα το νεφροσκόπιο του παιδιατρικού τμήματος, το οποίο πάντως είναι για άλλες χρήσεις!

Είναι σίγουρα αναγκαία η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που θα ανανεώσει σημαντικά τον πεπαλαιωμένο που υπάρχει σήμερα – κλείνει άλλωστε εικοσαετία λειτουργίας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – και είναι θετικό το γεγονός ότι έχει δρομολογηθεί ήδη ο εφοδιασμός του, ύψους πολλών εκατοντάδων ευρώ, αλλά στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις, όπως αυτή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ε».

Πολύ περισσότερο που η αντικατάσταση του καθενός από τα δύο μηχανήματα που λείπουν στην Ουρολογική Κλινική, κοστίζει μόλις 3 – 3.500 ευρώ…

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass