ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Στήριξη της δημόσιας υγείας ζητούν οι δημόσιοι φορείς της

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 22:21

Ο λόγος για την υγεία, για τις πολιτικές, τις υποδομές τους τρόπους ανάπτυξης μέσα από πρωτοβουλίες και προοπτικές. Κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στις 10:30 παράλληλη συνεδρία με θέμα την Υγεία.

Ομιλίες για το θέμα θα αναπτύξουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπέμπης. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης φορείς θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης.

Με αφορμή τη συζήτηση για την Υγεία, ενώσεις, σύλλογοι και φορείς της Λάρισας παραθέτουν μέσω της «Ε» τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις τους.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Στην ανάδειξη των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη και στην αναζήτηση πιθανών λύσεων εστιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Αρχικά «εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της περιοχής μας, που έχει ως συνέπεια την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικών και σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Θεωρούμε απαραίτητη την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία από 5% του ΑΕΠ σε 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας. Ζητάμε την τροποποίηση-αύξηση του προϋπολογισμού για τα Νοσοκομεία και Κ.Υ. της περιοχής μας, για το 2018 και τα επόμενα έτη, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και συνεχής λειτουργία τους». Ο ΙΣΛ υπενθυμίζει το πρόβλημα της χρηματοδότησης που αντιμετώπισε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας υπογραμμίζοντας ότι «η ανάγκη αυτή διαφαίνεται και από την έγκριση έκτακτου κονδυλίου για το τρέχον έτος, μετά και από την κοινή διεκδίκηση της ενίσχυσης του ΠΠΓΝΛ, έπειτα από ευρεία σύσκεψη φορέων υπό τον συντονισμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας».

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Υγεία τονίζει ότι απαιτείται εθνικός σχεδιασμός ενός άλλου για την ΠΦΥ. «Μία ΠΦΥ με διαχρονική προοπτική, με διασφάλιση συνεχούς και επαρκούς χρηματοδότησης και όχι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2+2 έτη , με καθολική πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, με στελέχωση των δημοσίων δομών υγείας με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, με λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας στελεχωμένα με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και εφημερία σε 24ωρη βάση, με λειτουργία ανεξάρτητων τμημάτων επειγόντων περιστατικών ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος για τη διευκόλυνση του ασθενούς και την αποφυγή της προκλητής ζήτησης και με την αρμονική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας».

Οι ιατροί ζητούν τη λήψη μέτρων και κινήτρων προκειμένου να μπει φρένο στο μεταναστευτικό κύμα των επιστημόνων «κίνητρα όπως ο εκσυγχρονισμός της ιατρικής Εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, η διασύνδεση της ιατρικής έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή και τις ανάγκες της κοινωνίας, η επιτάχυνση των διαδικασιών “κρίσης” και η πρόσληψη νέων ιατρών στα νοσοκομεία με συμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, το “άνοιγμα” των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ σε νέους ιατρούς, η δυνατότητα ένταξης και αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ από νέους ιατρούς, ένα δίκαιο και ρεαλιστικό εισφορο-φορολογικό σύστημα».

Ο ΙΣΛ προτείνει ως νέο μοχλό ανάπτυξης, τον ιατρικό τουρισμό, καθώς θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ευημερία των πολιτών. «Πεποίθησή μας είναι πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

OI ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όπως επισημαίνεται «η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Για πρώτη φορά εντάσσεται το φαρμακείο ως βασικός φορέας παροχής υπηρεσιών με πολύ χαμηλό κόστος και γρήγορη προσβασιμότητα. Στην πορεία θα πρέπει να εξετάσουμε και να κωδικοποιήσουμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στο φαρμακείο».

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα των φαρμακοποιών είναι και η εξόφληση των δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν με την τελευταία πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη «βελτιώθηκε σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής των δαπανών στα φαρμακεία. Ζητάμε από τον υπουργό η ίδια η διαδικασία να εφαρμοστεί και για τα αναλώσιμα που καθυστερούν αδικαιολογήτως. Επίσης να σταματήσουν οι περικοπές των αναλωσίμων για διατάξεις παλαιών νόμων με ποσοστιαίες απορρίψεις». Παράλληλα, δεν λησμονούν να ζητήσουν την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων που εκκρεμούν ενώ θέτουν θέμα και για τα στρατιωτικά φαρμακεία. «Ζητάμε τον αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας των στρατιωτικών φαρμακείων δεδομένου ότι έχουν εξελιχθεί σε σούπερ μάρκετ. Πιστεύουμε ότι ο ανταγωνισμός που υφίσταται το ιδιωτικό φαρμακείο από τα στρατιωτικά είναι παράνομος (με επιβάρυνση ΦΠΑ, φάρμακα χωρίς συμμετοχή σε αντίθεση με το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων )», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν επίσης ότι «η απελευθέρωση της τιμής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων δικαιώνει τις θέσεις του ΠΦΣ που τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν για σταθερές λιανικές τιμές. Η πολιτική αυτή αυξάνει την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων και επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή».

Σχετικά με τα γενόσημα υποστηρίζουν ότι «ο στόχος της διείσδυσης των γενοσήμων στο 67% της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ουτοπικός και ανεφάρμοστος. Ουδείς έχει πειστεί για την αναγκαιότητα αυτή του μνημονιακού στόχου. Πιστεύουμε ότι η πληθώρα των ελληνικών γενοσήμων και η χαμηλή τιμή είναι το μόνο κριτήριο για την αύξηση της κυκλοφορίας λαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς».

H ΕΙΝΚΥΛ

Η Ένωση Ιατρών Νοσηλευτριών και Κέντρων Υγείας Λάρισας μέσω του προέδρου της Λάμπρου Καραγεώργου υποστηρίζει ότι «η λεγόμενη «Αναπτυξιακή» συνεδρίαση για την υγεία, γίνεται στον κατ’ εξοχήν νομό πείραμα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, στον νομό Λάρισας, όπου λειτουργούν περισσότερες από 2.200 ιδιωτικές κλίνες, έναντι μόλις 900 δημοσίων».

Για να συνεχίσει υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «λίγες μέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018, στο οποίο προβλέπεται μείωση των δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και τις Υ.ΠΕ. και ΠΕΔΥ, κατά 576 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2017 και κατά 776 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016, με τη διαφορά να καλύπτεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, πράγμα που εμφανίζει ως επιτυχία η κυβέρνηση».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην αυτονομία των δύο νοσοκομείων που διαθέτει η πόλη, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κάνει λόγο για «κατάρρευση της δευτεροβάθμιας υγείας».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το Συνέδριο «γίνεται σε ένα περιβάλλον κυριαρχίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ανισονομίας, ελλείμματος δημοκρατίας και επιβολής, ελλείψεων προσωπικού, υποδομών, αναλωσίμων, φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού». Υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ ότι «η λεγόμενη “Αναπτυξιακή” συνεδρίαση για την υγεία γίνεται χωρίς έναν στοιχειώδη Υγειονομικό Χάρτη της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής μας, που θα καταδείκνυε τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, την κατανομή τους, το επίπεδο κάλυψής τους και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελεί, αν υπήρχε πολιτική βούληση, το αντικείμενο μιας τέτοιας συνεδρίασης», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε καλεσμένοι στη λεγόμενη ¨Αναπτυξιακή¨ συνεδρίαση, όπου προφανώς την τιμητική τους θα έχουν οι εκπρόσωποι της κερδοσκοπίας. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα παρευρεθούμε, απ’ έξω μαζί με τον υπόλοιπο ακάλεστο λαό, που θα διαδηλώνει».

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Τις κενές θέσεις θέτουν ως προτεραιότητα οι νοσηλευτές. Συγκεκριμένα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ως Επιστημονικός φορέας και Επιμελητήριο των Νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ θέτει ως προτεραιότητες την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία «με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών κατηγορίας ΤΕ και ΠΕ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Επίσης, ζητούν άμεση θέσπιση του «Καθηκοντολογίου», υιοθέτηση των κλινικών πρωτοκόλλων που κατέθεσε η ΕΝΕ στο Υπουργείο, μετά από πρόταση της γενικής διεύθυνσης Υγείας, άμεση εφαρμογή του νόμου για τις κρίσεις, «ώστε να αποφευχθούν οι υποκειμενικές αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης και κατ' επέκταση η ''ανθρωποφαγία'' μεταξύ συναδέλφων». Επίσης, ζητούν τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΕΝΕ στο ΚΕΣΥ και το ΕΣΑΝ, συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΝΕ στις επιτροπές Π.Φ.Υ., Ψυχικής Υγείας και μη συμμετοχή των νοσηλευτών σε μη θεσμοθετημένες κλινικές αρμοδιότητες.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass