*ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ 8,5 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ

"Ζεστό χρήμα" στην αγορά από την υγεία

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 22:20

Ζεστό χρήμα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ρίχνει στην αγορά τις επόμενες ημέρες το σύστημα υγείας στη Λάρισα σε μια προσπάθεια να μειώσει δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς φορείς, εταιρείες και ιδιώτες κατ’ εντολή των θεσμών προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την προηγούμενη Πέμπτη και μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας στο σύνολο των δομών είναι «πληρώστε με κάθε τρόπο», με αποτέλεσμα σε όλες τις οικονομικές υπηρεσίες και μηχανισμούς να έχει χτυπήσει συναγερμός και να ανεβάζουν ταχύτητες για την υλοποίηση των εντολών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη με τους επικεφαλής των «θεσμών», όπου αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (ΠΦΥ, κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λπ.) οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους διοικητές των ΥΠΕ στους οποίους δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για επιτάχυνση της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Υπενθυμίζεται ότι στόχος των δύο πλευρών είναι με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και το σύστημα υγείας, όπως άλλωστε και το δημόσιο στο σύνολό του, να εξοφλεί τις οφειλές του μέσα σε χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία συμμετείχαν τόσο ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου όσο και η υποδιοικήτρια κα Παρασκευή Ζαζά, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα των ληξιπρόθεσμων, που ανέρχονταν στο τέλος Απριλίου στα 529 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τις 15 Μαΐου πληρώθηκαν τα 80 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 98 εκατ. ευρώ βρίσκονται στη διαδικασία της έκδοσης ενταλμάτων. Με την 5η ΥΠΕ να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και λίγο κάτω από τον μέσο όρο των πληρωμών καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μονάδων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα ανέρχονται σε 51,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τις 15 Μαΐου πληρώθηκαν τα 4,8 εκατ. ευρώ (ποσοστό πληρωμών 9,32% έναντι 15,12% σε ολόκληρη τη χώρα). Άλλα 15,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται στη διαδικασία της έκδοσης ενταλμάτων.

Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαΐου η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στη Λάρισα ή τη Λαμία με τη συμμετοχή των διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών και υπευθύνων των οικονομικών υπηρεσιών των νοσοκομείων προκειμένου να αναλυθούν τα δεδομένα κάθε νοσοκομείου και να δοθούν οδηγίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ειδικές οδηγίες για τα ληξιπρόθεσμα αναμένεται να δοθούν στη διοίκηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας καθώς μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι συνολικές οφειλές τόσο για παροχή υπηρεσιών (εταιρείες φύλαξης, καθαριότητας και φύλαξης) όσο και για προμήθειες υλικών μηδέ εξαιρουμένων και φαρμάκων ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 39% των συνολικών οφειλών της 5ης ΥΠΕ.

Από αυτά μέχρι προχθές για τα 8,5 εκατ. ευρώ έχουν εκδοθεί σχετικά εντάλματα (ποσοστό 42,5%) και από την προηγούμενη Πέμπτη άρχισε η εξόφληση των δικαιούχων ενώ σοβαρό πρόβλημα εμφανίζεται με το υψηλό ποσοστό των οφειλών που δεν μπορούν να εξοφληθούν –προς το παρόν τουλάχιστον- εξαιτίας της αδυναμίας εταιρειών και φυσικών προσώπων να εισπράξουν (εταιρείες που έχουν συγχωνευθεί, προβλήματα με φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες κ.ά.). Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 29% και αντιστοιχεί σε οφειλές ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Το πραγματικό άνοιγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχεται σε 5 περίπου εκατ. ευρώ, σημειώνει με δηλώσεις του στην «Ε» ο διοικητής κ. Παν. Νάνος για να εκτιμήσει πως το νοσοκομείο θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του όπως συνέβη και πέρυσι με την εξασφάλιση της καλύτερης επίδοσης στον χώρο της 5ης ΥΠΕ –κάλυψη 97,85% των πληρωμών του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη εμφανίζεται και η εικόνα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τα αντίστοιχα ποσά να είναι ασφαλώς μικρότερα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass