Λύση Γαβρόγλου για το Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλία

* ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2018 21:25

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της κατασκευής Ογκολογικού Κέντρου στη Θεσσαλία με θεραπεία πρωτονίων μεσούσης της περιόδου έντονης αντιπαράθεσης, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ κ. Ευάγγελου Γαζή για την άρνηση της Ελλάδας να διεκδικήσει την εγκατάσταση της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN.

Παρά την αρνητική στάση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη αλλά και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις τους ως απάντηση στον κ. Γαζή τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου.

Σε συνάντησή του με τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και τη διοίκηση της Ιατρικής Σχολής μάλιστα δεσμεύτηκε για την ένταξη του Ογκολογικού Κέντρου μαζί με τη Μονάδα θεραπείας Πρωτονίων ως παραγωγική μονάδα στο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά τη συνένωσή του με τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση έγινε στην Αθήνα το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης, μεσούσης της έντασης για την ελληνική στάση στην κίνηση συνεργασίας βαλκανικών κρατών με την επωνυμία «South Eastern Europe» και συμμετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γεώργιος Πετράκος, ο αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο εκπρόσωπος της γενικής Συνέλευσης της Ιατρικης καθηγητής Ορθοπαιδικής Κώστας Μαλίζος.

Παράλληλα με τις απόψεις και προτάσεις για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ευκαιρία της οποίας ζητείται η αναβάθμιση του τμήματος Ιατρικής σε Μονοτμηματική Σχολή, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον υπουργό για την πρόταση για “Ολοκληρωμένο Ογκολογικό Κέντρο Έρευνας Διάγνωσης και Θεραπείας, με Μονάδα Proton Therapy” στη Θεσσαλία, τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του οποίου ανέλαβε και εκπόνησε ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΕΜΠ υπό τον καθ. Ε. Γαζή και συνεργάτες απ’ το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Το Κέντρο, εκτός των άλλων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών, περιελάμβανε και επιταχυντή πρωτονίων με ένα δωμάτιο θεραπείας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση ο καθηγητής Κώστας Μαλίζος, που υπήρξε μέλος της ερευνητικής ομάδας, υποστήριξε ότι “..ένα Ολοκληρωμένο Ογκολογικό Κέντρο με παροχή υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς είναι αδιανόητο να διαχωριστεί από την έρευνα σημειώνοντας πως μέσα στην ένταση των αντιπαραθέσεων με τεχνολογικούς και οικονομικούς όρους δεν πρέπει να χαθεί η ουσία για ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως τεράστιας κοινωνικής ωφέλειας”.

"Είναι ευκαιρία η Θεσσαλία, η Κεντρική Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της Κέντρο μοναδικό στα Βαλκάνια και στην εγγύς Ανατολή και Βόρεια Αφρική, εφόσον υπάρχουν οι υποδομές, υπάρχει έμπειρο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και θα είναι όχι μόνο βιώσιμο αλλά και πόλος έρευνας και ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας" κατέληξε ο κ. Μαλίζος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αντιμετώπισε θετικά την πρόταση και την υιοθέτησή της μέσω του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως ιδιαιτέρως πιθανή θεωρείται η ένταξη του Κέντρου ως παραγωγική μονάδα του Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής με τον υπουργό να ζητά από την αντιπροσωπεία την τεκμηρίωση της ερευνητικής ομάδας για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του Κέντρου προκειμένου να συμπεριλάβει στοιχεία της στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου για την αναδιοργάνωση με τον συγκεκριμένο τρόπο, εκτιμάται ότι η υλοποίηση του έργου διασφαλίζεται ακόμα και σε περιπτώσεις τροποποιήσεων του νόμου σε διάδοχες πολιτικές καταστάσεις.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας ανέλαβε τη δέσμευση να διερευνήσει την προοπτική αρχικής χρηματοδότησης τμήματος του έργου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ όπως προέκυψε στη διάρκεια της συζήτησης το υπόλοιπο της δαπάνης, πέραν της κατασκευής, που θεωρείται έργο με δεσμευμένους πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μπορεί να καλυφθεί με δανεισμό από διεθνείς Οργανισμούς.

Για τη θετική, όπως χαρακτηρίζεται, εξέλιξη γύρω από την προώθηση του Κέντρου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου στη Θεσσαλία, για τη δημιουργία του οποίου τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δήλωσαν προ ημερών ότι συνεχίζουν την προσπάθειά τους, ενημερώθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης καθώς θεωρείται βασικός υποστηρικτής και άριστος γνώστης όλων των κινήσεων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν μια παραγωγική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κώστα Φωτάκη, του εξέθεσαν τις απόψεις τους αποσυνδέοντας την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τις κινήσεις του CERN για ερευνητική μονάδα στα Βαλκάνια. Ο κ. Φωτάκης διευκρίνισε ότι δεν αντιτίθεται στην αξιόλογη πρόταση με τον διττό στόχο της παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών και της προώθησης της Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Ιατρικών Εφαρμογών, που τόσο έχει ανάγκη η Κεντρική Ελλάδα και η χώρα γενικότερα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass