Εγκαιρος εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β

Με νέο κρούσμα σε βρέφος στην Κομοτηνή, ο κίνδυνος της Μηνιγγίτιδας Β παραμονεύει!

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2018 22:31

Την ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού, ως του μοναδικού μέσου πρόληψης έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, που θεωρείται ύπουλη νόσος με ραγδαία εξέλιξη και τεράστιους κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο επισημαίνουν οι ειδικοί γιατροί και κρούουν

τον κώδωνα του κινδύνου δεδομένου ότι διανύουμε την εποχή του χρόνου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων. Η επικινδυνότητα της νόσου στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τη στατιστική απεικόνισή της. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα καταγράφηκαν συνολικά 11 κρούσματα Μηνιγγίτιδας, εκ των οποίων τα έξι εμφανίστηκαν την άνοιξη. Από αυτά τρία περιστατικά καταγράφηκαν μόνο τον Μάιο στην περιοχή των Χανίων ενώ το πιο πρόσφατο στην περιοχή της Κομοτηνής, όπου ένα βρέφος 9 μηνών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με Μηνιγγίτιδα Β, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα γονείς και παιδιάτρους.  
Πρόσφατα μία μητέρα που κατάγεται από την Κρήτη και ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Γερμανία, έζησε τον εφιάλτη την τελευταία φορά που επισκέφτηκε το νησί, όταν η κόρη της νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της, πέρσι ανήμερα τον 15Αύγουστο.
«Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή» ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας στη μαρτυρία της συνταρακτικές λεπτομέρειες για όσα βίωσε κατά τη νοσηλεία της κόρης της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επισκεφτείτε τον παιδίΙατρό σας ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου!

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου  έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιάτρων.
Οι γονείς δεν πρέπει να αναβάλουν ούτε μία μέρα την επίσκεψη στον παιδίατρο, ενόψει ειδικά και της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε κατασκηνώσεις και ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων είναι υψηλότερος για τη χορήγηση των απαραίτητων εμβολίων στα παιδιά μας προκειμένου να τα προστατευθούν πλήρως ενάντια  στη Μηνιγγίτιδα Β.

Εποχικότητα της νόσου και συμπτώματα

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της νόσου για να δράσουν άμεσα, εάν και όποτε χρειαστεί.
Πρώτιστα όμως πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην πρόσληψη, ιδίως τους τρέχοντες μήνες  που τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.  Διανύουμε την εποχή του χρόνου που εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, όπως καταδεικνύεται από τα καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της χρονιάς.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους.
Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης - υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, ενώ η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι  προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.
Η σημασία της πρόληψης

Η σημασία της πρόληψης, όπως προαναφέρθηκε, είναι καθοριστική ώστε να μην εμφανιστεί η νόσος ιδίως τους μήνες που διανύουμε που είναι οι πιο επικίνδυνοι, λόγω της υψηλής κινητικότητας της νόσου και του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γονείς οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Πρόληψη μόνο μέσω εμβολιασμού καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ενώ 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του. Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Το εμβόλιο ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass