Νάνος κατά Μαλίζου για τον κοινωνικό απολογισμό

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 15:38

"Δεν θα παρακολουθήσουμε τον κ. Μαλίζο στον κατήφορό του αλλά επιλέγουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανεπηρέαστοι για το καλό της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών, χωρίς προκαταλήψεις, εμπάθειες και μίζερες προσεγγίσεις" δηλώνει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος απαντώντας στην «κριτική Μαλίζου με επιστολή στην Ιατρική Σχολή».

Με επιστολή του στην "Ε" και εκφράζοντας τη διοίκηση, σχετικά με τον κοινωνικό απολογισμό της και στη συστηματική αποδόμηση της προσπάθειας που γίνεται από τη διοίκηση και το Δ.Σ. των Νοσοκομείων της Λάρισας ο κ. Νάνος αναφέρει τα εξής:

1. Ο κ. Μαλίζος απαξίωσε προκαταβολικά τον κοινωνικό απολογισμό, μία πρωτόγνωρη διαδικασία όπου για πρώτη φορά η διοίκηση του Νοσοκομείου βγαίνει στην κοινωνία της Λάρισας για να λογοδοτήσει σε κοινωνικούς και άλλους φορείς για τα πεπραγμένα της. Μάλιστα προεξόφλησε «αυτοδιαφήμιση της διοίκησης» στην οποία καταλογίζει «παντελή άγνοια για το χάλι όπου έχει περιέλθει το ΠΓΝΛ» και απαριθμεί ψεύδη και ανακρίβειες, στοιχεία τα οποία πηγάζουν από την εμπάθεια στο πρόσωπο του διοικητή, σε έναν άνθρωπο που εργάζεται πέρα από εργάσιμες ημέρες και ώρες για τα Νοσοκομεία.

2. Καταλογίζει ελλείψεις εξοπλισμού στα χειρουργεία σε μία διοίκηση που από την πρώτη κυριολεκτικά ημέρα της θητείας του διοικητή (μεσημέρι 30/5/2016) έκανε σύσκεψη για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τελικά με ενέργειές του σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό είναι στη φάση δημοπράτησης του έργου 1.3 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά για τα χειρουργεία και τα αναισθησιολογικά μηχανήματα!

3. Στην ίδια αυτή διοίκηση την οποία λοιδορεί ο κ. Μαλίζος, ήταν που έλεγε ότι καμία διοίκηση δεν ενίσχυσε την Ορθοπεδική Κλινική και χειρουργούν με εξοπλισμό δεκαπενταετίας. Ο διοικητής εισηγήθηκε στο Δ.Σ. την άμεση προμήθεια χειρουργικών εργαλείων της Ορθοπεδικής Κλινικής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ύψους 80.000 ευρώ και άλλα εργαλεία προτάθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

4. Η ίδια «κακή» διοίκηση (την οποία άδικα κατηγορεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί), είναι αυτή που διά της υπογραφής της εξασφαλίζει υλικά χειρουργείου, προσπαθώντας να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και επειδή έχει επιλεκτική μνήμη, θα του θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο διοικητής δεν λειτουργεί με ιδιόρρυθμους, κυκλοθυμικούς όρους, αλλά με γνώμονα την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών. Το 2015 η δαπάνη για τα ορθοπεδικά υλικά ήταν 1.349.143,20 €, το 2016 αυξήθηκαν σε 1.550.295,13 € και το 2017 σε 1.863.226,31 € Με άλλα λόγια στα δύο χρόνια η παρούσα διοίκηση αύξησε κατά 514.083 € ή + 38,1% τους πόρους για ορθοπεδικά υλικά υψηλής ποιότητας, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και όχι «κινέζικα» όπως διαδίδουν κάποιοι εντέχνως - προφανώς για τους δικούς τους λόγους…

5. Μιλάει για κατάγματα που περιμένουν 10 ημέρες, αλλά δεν αναγνωρίζει ότι η παρούσα διοίκηση έχει αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης χειρουργικού χρόνου σε προτεραιότητα, αποσιωπά ότι η παρούσα διοίκηση του αύξησε τον χρόνο, αφού από 6 χειρουργικές αίθουσες που παρέλαβε σταδιακά τις έκανε οκτώ 8. Αγνοεί ότι αυξήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 11%; Τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια;

6. Μιλάει ο κ. Μαλίζος για τις χημειοθεραπείες «ότι προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των καρκινοπαθών», και προφανώς αγνοεί ότι είναι σε εξέλιξη οικοδομικές και άλλες εργασίες και ότι σύντομα θα αποδοθούν νέοι χώροι από το τμήμα Ακτινοθεραπείας στη Μονάδα Χημειοθεραπείας. Μεθαύριο, την Παρασκευή, αρχίζει να λειτουργεί η κεντρική διάλυση των ογκολογικών φαρμάκων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός του Φαρμακείου του Νοσοκομείου, βάφονται οι θάλαμοι, οργανώνεται το αρχείο, οι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας των ασθενών και άλλες εργασίες που μεταμορφώνουν το τμήμα. Αν διάβαζε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία», 26/4/2018, στην 1η και 7η σελίδα θα μάθαινε για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της μονάδας Χημειοθεραπείας.

7. Κατηγορεί το ακτινολογικό εργαστήριο ότι δεν εξυπηρετεί τα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου, όταν είναι γνωστό ότι αυτό πλέον δεν ισχύει.

8. Απαξιώνει ο κ. Μαλίζος τη δουλειά που έχει γίνει στα ΤΕΠ, όπου έχουν δαπανηθεί για την ανακαίνιση 23.560 ευρώ, έχει γίνει ιατρείο διαλογής στελεχωμένο από ειδικούς ιατρούς για την άμεση αξιολόγηση των περιστατικών. Αγνοεί ο κ. Μαλίζος ότι από τις αρχές του 2017 με απόφαση της διοίκησης δημιουργήθηκε Κλινική Επείγουσας Ιατρικής και ότι η διεύθυνση ανατέθηκε σε μια έμπειρη και εγνωσμένης αξίας Δ/ντρια, όπως αγνοεί ότι προσλήφθηκε ένας ΕΒ Παθολόγος και ότι επίκειται η αξιολόγηση και άμεση πρόσληψη οκτώ (8) ειδικών ιατρών για τα ΤΕΠ.

9. Μιλά για απλήρωτα ειδικά επιδόματα και απογευματινά «επί μήνες» διότι προφανώς ο καθηγητής δεν έχει ελέγξει τον ατομικό του λογαριασμό για να δει ότι ο διοικητής με απόφασή του πλήρωσε στις 27/5/2018 τον Απρίλιο του 2018 και στις 4/6 κόπηκαν τα εντάλματα για τον Μάιο, (πληρώνονται δεδουλευμένα). Τα απογευματινά πληρώθηκαν μέχρι και τον Μάρτιο 2018, ενώ οι μήνες 4ος και 5ος θα εξοφληθούν μετά τις εφημερίες, όπως θέλει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προφανώς ο κ. Μαλίζος θυμάται άλλες εποχές και διοικήσεις, ή απλώς δεν έχει ανάγκη αυτά τα επιδόματα.

Προφανώς ο καθηγητής λόγω επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και άλλων υποχρεώσεων αδυνατεί να μάθει αυτά που συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό. Έχασε όμως την ευκαιρία να μάθει μέσα από τον κοινωνικό απολογισμό ότι η διοίκηση την οποία απαξιώνει με τόση ευκολία και προσβλητικό τρόπο, είναι αυτή η ίδια που σε δύο χρόνια:

Αύξησε τη δυναμικότητα των αναπτυγμένων κλινών κατά 54, ήτοι 9,25% από 584 που ήταν τον Ιούνιο του 2016 έγιναν 638, χωρίς τις θέσεις της ΜΤΝ.

Οι νοσηλευόμενοι στο ΠΓΝΛ αυξήθηκαν κατά 14.919, ήτοι +28,5% και οι εισαγωγές κατά 9.339 ήτοι 18,6% σε σχέση με το 2015.

Αυξήθηκαν οι μέρες νοσηλείας κατά 11.127 ήτοι 6,37%, και η μέση ετήσια πληρότητα του Πανεπιστημιακού από 76,94% το 2015 αυξήθηκε στο 83,90% για το 2017.

Αυξήθηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις κατά 995, ήτοι 11% περισσότερη χειρουργική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά στους δείκτες που μετρούν ποιότητα και αποδοτικότητα, ενδεικτικά αναφέρουμε την ετήσια Μέση Διάρκεια Νοσηλείας, η οποία από 3,3 ημέρες/ασθενή μειώθηκε σε 2,8 Η/Α. H θνητότητα από 1,74% μειώθηκε σε 1,46%, ο καθένας αντιλαμβάνεται την αξία του δείκτη.

Τέλος, αυξήθηκαν κατά 24.731 ήτοι 24,65% οι επισκέψεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, όπως και άλλοι πολλοί δείκτες που δείχνουν ότι τα Νοσοκομεία της Λάρισας γύρισαν σελίδα και είναι βιώσιμες νοσοκομειακές μονάδες, αυτό ξέρουμε καλά ποιους ενοχλεί…

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι διοίκηση και εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, μέσα από σκληρή συλλογική δουλειά έχουν φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Δεν θα παρακολουθήσουμε τον κ. Μαλίζο στον κατήφορό του.

Επιλέγουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανεπηρέαστοι για το καλό της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών, χωρίς προκαταλήψεις, εμπάθειες και μίζερες προσεγγίσεις.

Τα συμπεράσματα στην κρίση των πολιτών, προπάντων των ασθενών και συνοδών οι οποίοι μας κρίνουν καθημερινά και στους οποίους εμείς πάντα λογοδοτούμε" καταλήγει ο κ. Νάνος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass