Αντιπαραθέσεις με φόντο την κερδοφορία στα νοσοκομεία

ΤΑ ΚΕΡΔΗ, Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2018 22:50

Το ερώτημα ασφαλώς και δεν είναι καινούργιο στον δημόσιο διάλογο αλλά επανήλθε μετά τον δημόσιο απολογισμό της διοίκησης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας την προηγούμενη Δευτέρα στο αμφιθέατρο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής.

Μπορούν και πρέπει τα νοσηλευτικά ιδρύματα να παρουσιάζουν -όπως τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα- κέρδη ιδιαίτερα σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής δυσπαγίας, που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Στους λιγοστούς θεατές του αμφιθεάτρου στο ιστορικό κτίριο της πλατείας Ταχυδρομείου, καθώς η διαδικασία του απολογισμού αν και πρωτόγνωρη δεν συνάντησε την αποδοχή των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος απάντησε θετικά στο ερώτημα υποστηρίζοντας ότι τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας είναι κερδοφόρα.

Η απάντηση σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση ήρθε από τον καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Κώστα Μαλίζο, ο οποίος σηκώνοντας το κύριο βάρος του αντίλογου στον διοικητικό απολογισμό κάνοντας λόγο για "ευφυή λογιστική" ενώ στην ίδια αρνητική κατεύθυνση αν και με διαφορετική πολιτική επιχειρηματολογία κινήθηκε και το Εργατικό Κέντρο, που δείχνει σταθερά το ενδιαφέρον του για τα θέματα δημόσιας υγείας στην περιοχή.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τι υποστήριξε όμως ο διοικητής των δύο νοσοκομείων στον απολογισμό του; Όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία στη διετία 2016-2017, ανάφερε χαρακτηριστικά, βελτιώθηκε σημαντικά η οικονομική θέση των Νοσοκομείων και εξασφαλίστηκαν οι ανάλογες πιστώσεις μέσω κρατικών επιχορηγήσεων και εισπράξεων μεγάλου μέρους των νοσηλείων από τον ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα Νοσοκομεία είναι σε οικονομία κλίμακος και υπό την έννοια αυτή είναι «κερδοφόρο», αφού τα δυνητικά του έσοδα είναι παραπάνω από τις αγορές. Αυτό όμως έχει θεωρητική σημασία και όχι πρακτική διότι είναι γνωστό ότι από τη μία το κράτος επιχορηγεί τα Νοσοκομεία και από την άλλη με Νόμο διαγράφει τις απαιτήσεις τους σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το ίδιο έχει αναλάβει το κόστος μισθοδοσίας των απασχολούμενων στα Νοσοκομεία.

Η εικόνα της "κερδοφορίας" αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν συνδυαστεί με τους βελτιωμένους δείκτες που αφορούν στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που σχετίζονται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών - έστω και ποσοτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, καταγράφεται στη διάρκεια της τελευταίας διετίας αύξηση της δυναμικότητας κλινών κατά 54, από 584 σε 638, σημαντική αύξηση των εισαγωγών και των ημερών Νοσηλείας, αύξηση της μέσης ετήσιας πληρότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς αυξήθηκε από 76,9% σε 83,9% παρά… την αύξηση κλινών, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο παρέμεινε σταθερή στο  67,5%.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις χειρουργικές επεμβάσεις (ΠΓΝΛ 11% ΓΝΛ: 2016 -11%, το 2017 +22.5%), στις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά Ιατρεία (ΠΓΝΛ +24.731 /+24,6%, ΓΝΛ + 9.044 / +11,6%), στα απογευματινά ιατρεία της ολοήμερης λειτουργίας του ΠΓΝΛ κατά 2.906 ασθενείς ήτοι 7,9% και στις χειρουργικές επεμβάσεις της ολοήμερης λειτουργίας από 70 το 2016 στις 399 το 2017.

Η "ΕΥΦΥΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ"

Η “εμφάνιση κερδών” δεν είναι παρά “ευφυής λογιστική” ήταν η δημόσια απάντηση του καθηγητή Ορθοπαιδικής κ. Κώστα Μαλίζου, ο οποίος ανέλαβε να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης με τη διοίκηση, αφού προηγουμένως είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη διαδικασία του κοινωνικού απολογισμού της ζητώντας από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής καθηγητή Χρ. Χατζηχριστοδούλου αποχή της επιστημονικής κοινότητας από τη διαδικασία σημειώνοντας "...Η ιατρική σχολή δεν πρέπει να εξυπηρετεί και να χειροκρότει τέτοιες πρακτικές..."

Η απάντηση του καθηγητή Ορθοπαιδικής στα περί κεδροφορίας των δύο νοσοκομείων στηρίζεται στη διεθνή πρακτική αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διοικητιικού απολογισμού." Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν με έλλειμμα, το οποίο κάθε χρόνο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό" είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας κοινές διαπιστώσεις των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, μεταξύ των οποίων ότι ασθενείς με τις οικογένειές τους δεν βρίσκουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται στο δημόσιο Νοσοκομείο και απευθύνονται στο ιδιωτικό με δική τους επιβάρυνση, ιατροί του ΠΓΝΛ αναγκάζονται να στέλνουν τους συγγενείς των νοσηλευόμενων για τις απαραίτητες εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και άλλων εφοδίων στα διαγνωστικά εργαστήρια χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό αλλά και σε αναλώσιμα υλικά και στα δύο νοσοκομεία.

Το αίτημα της δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους προβάλλει το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας αποσυνδέοντας τον δημόσιο χαρακτήρα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την επιδίωξη του κέρδους. Προσδίδοντας στον διοικητή των δύο Νοσοκομείων την προσομοίωση του στυγνού επιχειρηματία επειδή εμφάνισε ότι τα νοσοκομεία της Λάρισας παρουσιάζουν κέρδη, "λες και είναι ιδιωτικά νοσοκομεία που λειτουργούν με σκοπό το κέρδος" θεωρεί προκλητική κάθε αναφορά σε κέρδη όταν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση σε αυτά και γενικότερα στο δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας παραπέμποντας σε όλα εκείνα τα προβλήματα που επικαλείται και ο κ. Μαλίζος και αφορούν στην καθημερινή συναλλαγή των νοσοκομείων με τους ασθενείς.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Το να μιλήσει κανείς για «κερδοφορία» των κρατικών Νοσοκομείων με όρους ιδιωτικής οικονομίας και αγοράς δεν είναι σωστό, αυτό το κάνουν τα ιδιωτικά που στοχεύουν στο κέρδος" διευκρινίζει με δήλωσή του στην "Ε" μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Νάνος και μιλά για αποδοτικά νοσοκομεία στη Λάρισα εξηγώντας τον μηχανισμό απορρόφησης των θετικών αποτελεσμάτων:

"Οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ, ειδικότερα τα Νοσοκομεία, αποτελούν τους πυλώνες της Δημόσιας Υγείας και είναι φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερα δε όταν από 1/12016, με απόφαση της κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα στους ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ".

Το μεγάλο κέρδος για τα Νοσοκομεία της Λάρισας είναι ότι ανταποκρίθηκαν στη μεγάλη ζήτηση για νοσηλεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των Θεσσαλών, μεταξύ των άλλων μέρους του 25% των ανασφάλιστων Ελλήνων που δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Τα αποτελέσματα χρήσης των Νοσοκομείων της Λάρισας τα κατατάσσουν στα αποδοτικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το Πανεπιστημιακό έχει λειτουργικούς δείκτες και είναι σε οικονομία κλίμακος, αυτό σε συνδυασμό με τον Τριτοβάθμιο χαρακτήρα, το εντάσσει στα δυναμικά νοσοκομεία της χώρας, ενώ το Γ.Ν.Λ. έχει περιθώρια βελτίωσης. Αν συγκρίνει κάποιος τις δαπάνες αγορών και απαιτήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διαπιστώνει ότι η διαφορά είναι θετική και αποτυπώνει την αποδοτικότητά τους. Ωστόσο οι απαιτήσεις ποτέ δεν μετατρέπονται σε πραγματικά έσοδα για τα κρατικά Νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΟΠΥΥ, που είναι ο μεγάλος οφειλέτης, καταβάλλει μόνο ένα μέρος των υποχρεώσεών του στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα χρέη του κάθε δύο –τρία χρόνια διαγράφονται με νόμο, ενώ το κράτος με τις επιχορηγήσεις του καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως διοίκηση νιώθουμε ότι την τελευταία διετία αυξήθηκε σημαντικά το παραγόμενο έργο, τόσο σε επίπεδο κίνησης ασθενών, όσο και σε οργανωτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Τα θετικά αποτελέσματα είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, των διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία. Αν μου επιτρέπετε, μιλώντας με όρους μουντιάλ που είναι σε εξέλιξη, οι ομάδες παίρνουν πρωτάθλημα, οι μονάδες συνήθως προσφέρουν θέαμα!».

 

Η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων της Λάρισας

 

2PGNL PINAKAS

3GNL PINAKAS

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass