Στον αστερισμό των ποζιτρονίων το Πανεπιστημιακό

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ PET SCAN ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 22:18

Το πλέον σύγχρονο σύστημα μοριακής απεικόνισης, την ποζιτρονιακή (PET/CT) κάμερα με ιδιαίτερα σημαντικές κλινικές και ερευνητικές εφαρμογές στον τομέα της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της νευρολογίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η προσθήκη της κάμερας σε συνδυασμό με την προμήθεια ενός μικρού κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων θα αποτελέσει τεράστιο ποιοτικό άλμα για το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το μοναδικό Εργαστήριο σε δημόσιο νοσοκομείο στο χώρο της Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας.

Η προμήθεια και εγκατάσταση ποζιτρονιακής (PET/CT) κάμερας και του μικρού κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων συνολικής δαπάνης 4,5-5 εκ. ευρώ αποτελεί δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αν και οι διαδικασίες της προμήθειας δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, το τμήμα σε συνεργασία με τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση του χώρου, που θα εγκατασταθεί το μηχάνημα.

"Με την ανάπτυξη της ποζιτρονιακής τεχνικής (μεθοδολογία PET, PET/CT) παρέχονται μοναδικές δυνατότητες για τη λειτουργική απεικόνιση του ανθρώπινου οργανισμού με καθοριστική συμβολή κυρίως στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις" τονίζει με δηλώσεις του στην "Ε" ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής κ. Παναγιώτης Γεωργούλιας αναδεικνύοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα και του κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων, που θα χρησιμοποιούνται στο μηχάνημα pet scan.

Η προσθήκη της νέας τεχνολογίας θα βελτιώσει κατακόρυφα την παροχή υπηρεσιών υγείας από το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, που αθόρυβα εδώ και χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μεταξύ άλλων σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου (με τη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, συστηματική εφαρμογή της τεχνικής GATED-SPECT) και εγκεφάλου. Καρδιολογικοί, νευρολογικοί και ογκολογικοί ασθενείς, από όλη την 5η ΥΠΕ, αλλά και εκτός αυτής εξετάζονται δωρεάν, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας ή και σε ιδιωτικά εργαστήρια, με το αντίστοιχο κόστος.

«Κοινός στόχος όλων των εργαζομένων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής» τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Παναγιώτης Γεωργούλιας «είναι η κάλυψη των αναγκών σε ραδιοϊσοτοπικές εξετάσεις και θεραπείες, των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, αλλά και των εξωτερικών ασθενών της περιφέρειας, με υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας SPECT συστήματα. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών της περιφέρειάς μας στις παραπάνω ιατρικές υπηρεσίες εντελώς δωρεάν, δεδομένου ότι οι εξεταζόμενοι δεν επιβαρύνονται με οιαδήποτε οικονομική συμμετοχή στο κόστος της εξέτασης, τόσο στην πρωινή όσο και στην ολοήμερη λειτουργία του Εργαστηρίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους» καταλήγει ο κ. Γεωργούλιας.

ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ-ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής πραγματοποιούνται χιλιάδες σπινθηρογραφικές εξετάσεις και δεκάδες ραδιοϊσοτοπικές θεραπείες ετησίως, με την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σύγχρονων συστημάτων τομογραφικής (SPECT) γ - camera δύο ανιχνευτικών «κεφαλών».

Κύριοι τομείς κλινικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος του Εργαστηρίου αποτελούν η Πυρηνική Καρδιολογία (SPECT σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνικής GATED-SPECT) και η Πυρηνική Νευρολογία (σπινθηρογραφήματα εγκεφάλου σε περιπτώσεις άνοιας, νόσου Parkinson και όγκων).

Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργούλιας, «η Πυρηνική Ιατρική αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία παγκοσμίως καταξιωμένη ιατρική ειδικότητα με σημαντικές διαγνωστικές εφαρμογές όπως, σπινθηρογραφήματα για την απεικόνιση ανθρώπινων οργάνων, μέτρηση στο εργαστήριο των επιπέδων, εκατοντάδων ουσιών (ορμόνες, καρκινικοί δείκτες, φάρμακα κ.α.) στον ορό του αίματος αλλά και σε άλλα βιολογικά υγρά.

Αξιόλογη είναι και η θεραπευτική συμβολή της Πυρηνικής Ιατρικής σε μεγάλο αριθμό καλοηθών και καρκινικών παθήσεων ενώ με την ανάπτυξη της ποζιτρονιακής τεχνικής (μεθοδολογία PET, PET/CT) ανοίγεται ένα ευρύτατο πεδίο ερευνητικών εφαρμογών.

«Η σημασία της δυνατότητας πραγματοποίησης “in vivo” και “in vitro” ραδιοϊσοτοπικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανής» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργούλιας.

Η προμήθεια και εγκατάσταση της ποζιτρονιακής κάμερας και του κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης του Εργαστηρίου.

Ο άλλος πυλώνας αφορά στην ολοκλήρωση του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία των δύο ειδικά «θωρακισμένων» δωματίων που διαθέτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για τη χορήγηση ραδιοϊσοτοπικών θεραπειών μεγάλων δόσεων (κυρίως σε ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς), καλύπτοντας έτσι τις μεγάλες ανάγκες σε αντίστοιχες θεραπείες της 5ης Υ. ΠΕ.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΕΛΛΙΠΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Όπως για κάθε κλινική και τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έτσι και για το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού σε αντίθεση με την προμήθεια υλικών (αναλώσιμα και ραδιοφάρμακα), που είναι ομαλή και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η σημερινή στελέχωση του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής με δύο μόνο επιμελητές ΕΣΥ (αναλογία ένας επιμελητής για περίπου 600.000 κατοίκους) είναι ανεπαρκής, και υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής δημοσίου νοσοκομείου της χώρας, καθώς και με οποιαδήποτε άλλο συναφές Εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου της 5ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι απολύτως αναγκαία η άμεση πρόσληψη τουλάχιστον δύο ειδικευμένων Πυρηνικών Ιατρών για την αξιοποίηση των δύο SPECT απεικονιστικών συστημάτων του Εργαστηρίου». Πιστεύουμε ότι «σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου θα κατορθώσουμε άμεσα να προκηρυχθεί τουλάχιστον μία θέση ειδικευμένου επικουρικού Πυρηνικού Ιατρού».

Και αυτά χωρίς να υπολογίζεται η προσθήκη της ποζιτρονιακής κάμερας και του κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων, για τη λειτουργία των οποίων εκτιμάται ότι θα χρειαστεί προσωπικό 10 περίπου ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αναφερόμενος τέλος στο Εργαστήριο ο κ. Γεωργούλιας σημειώνει πως «η επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής συνίσταται στη συμμετοχή σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα – πρωτόκολλα, πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούμενα, που οδήγησε στην εκπόνηση άνω των 100 επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και σε σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε διεθνή και εθνικά συνέδρια», στη συγγραφή διεθνών και ελληνικών βιβλίων, καθώς και δεκάδων κεφαλαίων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συγγράμματα, στη διοργάνωση πολλών επιστημονικών εκδηλώσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών στο αντικείμενο της Πυρηνικής Ιατρικής και της Πυρηνικής Καρδιολογίας.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass