«Ασθενής» ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

* «ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΘΗΚΑΝ» ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ - ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2018 22:00

Με… «συμπτώματα» σε βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού που αλλάζει ριζικά το καθεστώς παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους, αρκετοί εκ των οποίων «αμέλησαν» τις καταληκτικές ημερομηνίες και χθες που άλλαξε το καθεστώς φάνηκε πως αιφνιδιάσθηκαν.

Από χθες λοιπόν ο οικογενειακός γιατρός αντικατέστησε το γνώριμο καθεστώς των επισκέψεων ασφαλισμένων σε Παθολόγους ή Γενικούς Γιατρούς και Παιδιάτρους ενώ ριζικά μεταβάλλεται πλέον και το καθεστώς της παραπομπής για εργαστηριακές εξετάσεις, σε γιατρό άλλης ειδικότητας κ.λπ., η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τον οικογενειακό γιατρό.

Το νέο καθεστώς έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντ. Γιαννακόπουλο, μιλώντας στην «Έ» να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «οι ασφαλισμένοι βρίσκονται πλέον στον αέρα και οδηγούνται σε νέες περιπέτειες».

Από την άλλη πλευρά, ο αναπλ. διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Δημ. Δημητριάδης, διευκρινίζει στην «Ε» πως «βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της οργάνωσης του συστήματος υγείας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται».

Προς το παρόν, από τους 2.500 ιδιώτες γιατρούς που ήταν συμβεβλημένοι με το παλιό καθεστώς του ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, έχουν προσληφθεί 465 οικογενειακοί γιατροί. Στην πόλη της Λάρισας για τις 50 θέσεις ιατρών (Παθολόγοι και Γεν. Ιατρικής) έχουν προσληφθεί μόνο 19 ενώ από τις 14 θέσεις παιδιάτρων σε όλο τον νομό, έχουν καλυφθεί μόνο οι πέντε.

Άσχετα από την αντιπαράθεση συνδικαλιστικών φορέων ιατρών και Υπουργείου Υγείας για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ότι ο νέος θεσμός θα μετακυλήσει ακόμη περισσότερο στις τσέπες των ασφαλισμένων τη δαπάνη για την ιατρική περίθαλψη.

Οι υπηρεσίες υγείας θα γίνουν ακόμη «ακριβότερες» για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας όπως για παράδειγμα στις επαρχίες του νομού (Αγιά, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Τύρναβο, Κιλελέρ, Τέμπη) δεν προβλέπονται συμβάσεις με ιδιώτες (οικογενειακούς) ιατρούς και οι ανάγκες θα καλύπτονται από ιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, φορείς που διακρίνονται για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Όπως και για τους συμβεβλημένους παιδιάτρους όπου μια θέση προβλέπεται μόνο για την επαρχία της Ελασσόνας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑΤΡΟΥ

Το παλαιό καθεστώς της επίσκεψης με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ έληξε προχθές τα μεσάνυχτα οπότε όσοι ασφαλισμένοι δεν το έπραξαν ακόμη θα πρέπει άμεσα να επιλέξουν οικογενειακό γιατρό υποβάλλοντας την αίτησή τους, εισερχόμενοι στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Μέχρι σήμερα για τις 50 συνολικά προβλεπόμενες θέσεις οικογενειακών γιατρών στην πόλη της Λάρισας, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν υπηρεσίες από 19 προς το παρόν ιδιώτες γιατρούς (Παθολόγους και Γεν. Ιατρικής) εκ των οποίων: 8 γιατρούς που συμβλήθηκαν στον ΕΟΠΠΥ, 5 γιατρούς του Κέντρου Υγείας Λάρισας (πρώην ΙΚΑ) και, 6 γιατρούς στην ΤΟΜΥ του Αγίου Γεωργίου.

Για τις ανάγκες σε Παιδιάτρους, συμβλήθηκαν 4 ιδιώτες γιατροί στην πόλη της Λάρισας και ένας Παιδίατρος στην Ελασσόνα (5 από τις 14 συνολικά θέσεις που προκηρύχθηκαν).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με το νέο καθεστώς οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η παραπομπή σε άλλο γιατρό θα γίνεται ηλεκτρονικά πλέον από τον οικογενειακό γιατρό με εξαίρεση παραπεμπτικά που αφορούν σε γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και ψυχίατρο.

Η επισήμανση γίνεται με αφορμή και το γεγονός ότι αφορά στη δωρεάν επίσκεψη σε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό άλλης ειδικότητας όπου, αν η παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις -για παράδειγμα-, δεν γίνει από τον οικογενειακό ιατρό, τότε θα επιβαρύνει οικονομικά τον ασφαλισμένο.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ

«Δεν είναι δυνατόν ένας τόσος μικρός αριθμός συμβεβλημένων ιατρών να εξυπηρετήσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων στη Λάρισα» σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος για να αναρωτηθεί «ο ασφαλισμένος των Φαρσάλων σε ποιον γιατρό θα απευθυνθεί σήμερα;». Με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας να εκδίδει χθες νέα ανακοίνωση.

Ο κ. Δημητριάδης από την πλευρά του, διευκρινίζει ότι οι ασφαλισμένοι της Λάρισας για παράδειγμα, εξυπηρετούνται από τις ΤΟΜΥ του Αγίου Γεωργίου και των Αμπελοκήπων, το Κέντρο Υγείας Λάρισας και τους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς.

Για να προσθέσει πως «από τον Ιούνιο έχουν προκηρυχθεί άλλες 6 θέσεις οικογενειακών γιατρών καθώς και άλλες 3 θέσεις παιδιάτρων, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», Για να προσθέσει ότι το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, υπηρεσίες θα παρέχονται μέσω δύο ακόμη ΤΟΜΥ του Δήμου Λαρισαίων (Εργατικές κατοικίες Γιάννουλης κ.ά.)

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass