Στον αέρα οι δομές για αυτιστικά παιδιά

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2013 20:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:10
Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας, μοναδικός φορέας ψυχικής υγείας στην Κ. Ελλάδα που προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό, ο οποίος λειτουργεί δύο δομές ενταγμένες στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩΣ, καθώς και για τις διαδικασίες επικαιροποίησης του Συμφώνου Σπίντλα -για την χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων- και το νέο Σύμφωνο Ψυχικής Υγείας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., κατέθεσε, προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη.
Η βουλευτίνα εξέθεσε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει -μετά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση κατά 50% της οικονομικής ενίσχυσης για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας- ο λαρισινός φορέας, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα ο Σύλλογος έφτασε να οφείλει ασφαλιστικές εισφορές από τον Απρίλιο 2012, μισθοδοσία προσωπικού από τον Οκτώβριο 2012, λοιπές λειτουργικές δαπάνες από τον Αύγουστο και να έχει προβεί σε ρυθμίσεις με τις ΔΕΚΟ, λόγω χρεών».
Προς τους συναρμόδιους υπουργούς έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: «Πότε θα καταβληθούν από το Υπ. Υγείας οι οφειλές από προηγούμενες επιχορηγήσεις ετών 2011-2012 στο Σύλλογο και πώς θα εξασφαλιστεί η πληρωμή των χρωστούμενων στους εργαζομένους του; Θα μεριμνήσουν για την παράταση και αναδρομική ισχύ των προθεσμιών του άρθρου 13 του Ν. 4118/2013, μέχρι την οριστική αποπληρωμή των οφειλών του Υπουργείου προς τους ΦΨΥ; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά απέναντι στην ΕΕ για την επικαιροποίηση του Συμφώνου Σπίντλα και την υπογραφή του νέου Συμφώνου Ψυχικής Υγείας; Θα προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε υπογραφή συμβάσεων με τους φορείς ψυχικής υγείας που λειτουργούν τις δομές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ από την έναρξη του ΨΥΧΑΡΓΩΣ, μολονότι προβλέπεται στο Σύμφωνο Σπίντλα; Προτίθενται να συγκροτήσουν ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, η οποία θα εποπτεύει τη λειτουργία των δομών και θα δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων της, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κακοδιαχείρισης κ.α., αλλά και για να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, πριν επικοινωνήσει με κάποιον φορέα, να ελέγχει εκ των προτέρων τις εκθέσεις που υπάρχουν για τις δομές του; Με ποιους τρόπους σκοπεύει η κυβέρνηση να στηρίξει εμπράκτως τις δομές Ψυχικής Υγείας;».
«Το σημερινό αυτό αδιέξοδο είναι η φυσική κατάληξη των πολιτικών ελαστικοποίησης του κοινωνικού κράτους που εφάρμοσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις του δικομματισμού, αναθέτοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ΜΚΟ» κατέληξε η βουλευτής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass