ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ ΕΩΣ 400.000 ΕΥΡΩ

Εκ των έσω λύνεται το θέμα της σίτισης στο Πανεπιστημιακό

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2015 18:45

 

Καθημερινή και πολύωρη είναι η προσπάθεια των στελεχών των δύο νοσοκομείων της Λάρισας να μην λείψουν υλικά απαραίτητα για την ομαλή τους λειτουργία, παρά τις γραφειοκρατικές και άλλες αντιξοότητες που υψώνουν τείχη μπροστά τους.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών ομάδας εργασίας διευθυντικών στελεχών και εξωτερικών συνεργατών, την οποία συντονίζει ο διοικητής των δύο ιδρυμάτων Κώστας Καραμπάτσας, είναι αυτή την περίοδο η διευθέτηση ενός σημαντικού προβλήματος που αφορά στη σίτιση και η επίλυση του οποίου μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξοικονομήσει ποσό που σε ετήσια βάση θα προσεγγίζει και τα 400.000 ευρώ.

Το πρόβλημα έγκειται στο σημερινό δεδομένο του ιδιαίτερα κοστοβόρου απογευματινού κέτερινγκ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία και για το οποίο απαιτούνται 50.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 600.000 ευρώ τον χρόνο.

Εκκινώντας από το μότο του προέδρου ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ούτε ελβετικές τράπεζες, ούτε ξενοδοχεία 5 αστέρων, η προσπάθεια της ομάδας εργασίας είναι να λύσουν εκ των έσω το ζήτημα.

Στο τμήμα σίτισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου απασχολούνται 5 μάγειροι και 3 βοηθοί μαγείρων, την ώρα που στο αντίστοιχο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου απασχολούνται 2 μάγειροι και 2 βοηθοί μαγείρων.

Υπάρχουν σκέψεις για την κυκλική χρησιμοποίηση του προσωπικού στο ΠΓΝΛ σε βάρδια, ενώ περισσότερο δραστική μπορεί να είναι η συγχώνευση των δύο τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας εργασίας, από μία τέτοια κίνηση, μπορεί αφενός να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού, τόσο της πρωινής όσο και της βραδινής βάρδιας και αφετέρου να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός.

Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι η εξοικονόμηση πόρων επιπλέον των 300.000 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό είναι το ποσό που απαιτείται για τη συντήρηση όλων των μηχανημάτων του νοσοκομείου για ένα 12μηνο!

Η τελική απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι θα παρθεί στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο των δύο νοσοκομείων όπου τα μέλη του θα έχουν δικαίωμα απόφασης, μόλις υλοποιηθεί δηλαδή η υπόσχεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι με ειδική τροπολογία θα λυθεί το πρόβλημα της κενής θέσης του Δ. Σ., πρόβλημα που έχει αναδείξει με συνεχή δημοσιεύματα η «Ε».

Συνεχείς είναι άλλωστε οι διαβεβαιώσεις εκ μέρους του υπουργείου ότι θα παρέμβει άμεσα για να λύσει το πρόβλημα, πιθανότατα με την επέκταση του χρόνου που θα μπορεί ένα ελλιπές διοικητικό συμβούλιο να υπογράφει αποφάσεις που δεν θα κρίνονται στην πορεία παράνομες.

Στην ίδια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον εφοδιασμό μηχανημάτων – στεφανιογράφος – μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και των απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία των δύο νοσοκομείων προμηθειών.

Αμέσως μετά έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει η διαδικασία, μέσω της οποίας το σύνολο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δύο νοσοκομείων θα διαθέτει σύμβαση συντήρησης.

«Κανένα μηχάνημα των νοσοκομείων χωρίς σύμβαση συντήρησης» είναι το σύνθημα του σχεδίου δράσης που υλοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων μετά τη σχετική εντολή της διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση του κόστους από τις συχνές επισκευές στα τυφλά ή «α λα καρτ», αλλά και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες που δεν θα καθίστανται όμηροι μηχανικών βλαβών ώστε να αναγκάζονται να τρέχουν σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

Μέχρι τότε πάντως η καθημερινή προσπάθεια των στελεχών των νοσοκομείων συνεχίζεται - «κάνουμε έναν πραγματικό πόλεμο» επισημαίνουν πραγματικά – ώστε να διατηρήσουν υψηλό το επίπεδο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass