Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015,

ΚΡΙΘΗΚΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανοιχτές θα είναι σήμερα οι Εφορίες

* Tι ισχύει για τις προθεσμίες για τα τέλη κυκλοφορίας, τις πινακίδες και τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011, 00:44

Του Γιώργου Νούλη
 Παράνομη κρίθηκε η απεργία των εφοριακών για τις 29 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου οι Eφορίες στη Λάρισα και σε όλη της χώρα θα λειτουργήσουν σήμερα τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους κανονικά.
Αυτό σημαίνει πως η τελική προθεσμία για την τακτοποίηση φορολογικών υποθέσεων όπως (έκτακτες εισφορές, περαίωση, κτλ) δεν μετατίθενται για την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, αλλά λήγει σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου. Η μόνη παράταση που ισχύει είναι αυτή που αφορά την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορία, για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία είναι η 13η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών «η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2012 που λήγει 31-12-2011, καθώς και για την θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται μέχρι και τις 13-1-2012». Διευκρινίζεται δε ότι «για το χρονικό διάστημα από τις 2-1-2012 έως και τις 13-1-2012, τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες».
Σε ό,τι αφορά όμως την προθεσμία για την τακτοποίηση λοιπών φορολογικών εκκρεμοτήτων το υπουργείο είχε διευκρινίσει ότι θα δινόταν παράταση μέχρι την πρώτη εργάσιμη, μόνο σε περίπτωση που οι εφορίες θα παρέμειναν κλειστές, κάτι που μετά την απόφαση του δικαστηρίου δεν ισχύει.
Σχετικά με τα σήματα κυκλοφορίας να σημειώσουμε πως από τις τράπεζες θα παρέχονται μόνο μέχρι και σήμερα. Άλλωστε οι περισσότερες τράπεζες στη Λάρισας, επειδή φέτος πήραν λιγότερα σήματα από κάθε άλλη χρονιά, τα έχουν εξαντλήσει...
Η ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ
Η απόφαση για την απεργία εκδόθηκε χθες από το Μονομολές Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από αγωγή που υπέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. Με την αγωγή ζητήθηκε να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των Εφοριακών όχι μόνο γιατί δεν προκηρύχθηκε βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας (πχ. ελήφθη από αναρμόδιο όργανο, εν προκειμένω από την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι από τη Γενική της Συνέλευση), και δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προθεσμίες εξαγγελίας της αλλά κυρίως γιατί «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση του κράτους, λόγω της επιλογής της συγκεκριμένης ημέρας του χρόνου για την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, η οποία ωστόσο είναι η πιο κρίσιμη για το κλείσιμο των κρατικών λογαριασμών, ισολογισμού/απολογισμού.   
Με την εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία της Ομοσπονδίας, αναφερόταν στην αγωγή, θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαδικασία κλεισίματος του έτους, που ενεργούν οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. Αν δεν εκτελεστούν με συνέπεια όλες οι απαραίτητες εργασίες για το ετήσιο Λογιστικό κλείσιμο, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δε θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τους αρμόδιους επιτελικούς φορείς με τα ορθά στοιχεία της πορείας των εσόδων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε διακινδύνευση η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από τον μηχανισμό στήριξης».
Επίσης το σημείο της αγωγής που πρέπει να επισημανθεί είναι και αυτό που αναφέρει το εξής «ο προδήλως καταχρηστικός χαρακτήρας της ένδικής απεργιακής κινητοποίησης
- πέραν των ανυπολόγιστων συνεπειών που αυτή θα έχει στην ήδη βεβαρημένη για τη χώρα οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία- προκύπτει και από τα αιτήματα που προβάλλονται, τα οποία είναι παντελώς αόριστα και συνιστούν απλή άρνηση θεσμών και κανόνων δικαίου».
Να θυμίσουμε πως οι Εφοριακοί απεργούσαν, αντιδρώντας μεταξύ άλλων:
* Στη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την ελλιπή μηχανοργάνωσή τους  
* Στις εφεδρείες - απολύσεις που έγιναν και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν.
* Στην κατασυκοφάντηση και στοχοποίησή τους για να αποφύγουν τις βαριές πολιτικές ευθύνες για την φοροδιαφυγή και να διευκολύνουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών μας.
* Στην μείωση των αμοιβών τους.
* Στην άδικη φορολογική πολιτική των χαρατσιών και την μετατροπή των εφοριών, σε υπηρεσίες εκτόνωσης της λαϊκής οργής.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το δικαστήριο τελικώς έκρινε την απεργία παράνομη και όχι καταχρηστική, καθώς έκρινε πως συντρέχουν λόγοι μη ορθής τήρησης των προβλεπομένων διαδικασιών.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Μετά την εξέλιξη αυτή η Ομοσπονδία εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Μας κοινοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29.12.2011 στις 22:00 η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την απεργία μας. Με βάση την απόφαση αυτή η απεργία έχει κριθεί ‘’ΠΑΡΑΝΟΜΗ’’
Για τον λόγο αυτό και την διακόπτουμε. Θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας το επόμενο διάστημα, για να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ. ΕΝΩΜΕΝΟΙ & ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ!»
Εν ολίγοις όπως αφήνεται να εννοηθεί οι Εφοριακοί δε πρόκειται να υπαναχωρήσουν αλλά τουναντίον θα προχωρήσουν, σε μετωπική σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services