Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015,

ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Με μια Εφορία μένει ο ν. Λάρισας

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012, 00:28

Του Γιώργου Νούλη
Με μια Εφορία θα μείνει η Εφορία Λάρισας από τον ερχόμενο Δεκέμβριο καθώς το σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού που ενεργοποιεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας την άμεση «αναστήλωση» των εσόδων του προϋπολογισμού, προβλέπει το κλείσιμο όλων των Δ.Ο.Υ. του νομού, πλην της Α΄. Βάση του νέου σχεδίου που προωθεί το υπ. Οικονομικών, από την 1η Οκτωβρίου θα ανασταλεί η λειτουργία της Γ΄ Εφορίας Λάρισας, καθώς θα συγχωνευτεί με την Β΄ Εφορία και από την 1η Δεκεμβρίου θα «κατεβάσουν ρολά» τόσο η Β΄ όσο και όλες οι επαρχιακές, σε Αγιά, Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα. Και όλα αυτά ενώ ήδη τα τμήματα ελέγχου και δικαστικού των Εφοριών Ελασσόνας, Φαρσάλων. Τυρνάβου, Αγιάς και Γ΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας έχουμε μεταφερθεί από την αρχή του χρόνου στην Α΄ Εφορία. Ο νεότερος σχεδιασμός, που στερείται κάθε λογικής απλά και μόνο γιατί είναι πρακτικά ανεφάρμοστος, προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις στους εργαζομένους του νομού, που προειδοποιούν για... θερμό Σεπτέμβριο.   
Συγκεκριμένα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ( και η οποία πιθανόν να μη τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς) ξεμπλοκάρει έπειτα από πολλούς μήνες το σχέδιο «Καλλικράτης» στις Εφορίες, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Βάσει του νεότερου σχεδίου, μέχρι το τέλος του έτους άλλες 117 Εφορίες της χώρας κατεβάζουν «ρολά», ενώ περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι των ΔΟΥ που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά με τον φορολογικό έλεγχο και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Από τις 287 Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία περίπου 80 ενώ από πέρυσι έχουν ήδη καταργηθεί 50 Εφορίες. Ο σχεδιασμός για τη Λάρισα περιλαμβάνει μια ευρύτατη ανακατανομή συγχωνεύσεων και καταργήσεων, που αλλάζει ριζικά μέσα σε τρεις μήνες το «χάρτη» του φοροελεγκτικού μηχανισμού του νομού. Και αυτό γιατί μέσα σε ενάμιση μήνα αναστέλλεται η λειτουργία της Γ΄ Εφορίας (το προηγούμενο σχέδιο πρόβλεπε την αναστολή της από την 1η Σεπτεμβρίου) και όλοι οι υπάλληλοί της θα μεταφερθούν στη Β΄ και μετά από δύο μήνες καταργούνται όλες πλην της Α΄, Εν ολίγοις από την 1η Δεκεμβρίου όλοι οι φορολογούμενοι του νομού θα πρέπει να προσέρχονται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους στην Α΄ Εφορία, όπου ο προϊστάμενος της θα έχει υπό την επίβλεψή του... 235 υπαλλήλους! 
 Στην απόφαση επισημαίνεται πως οι υπάλληλοι των εφοριών που καταργούνται θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ που θα προκύψουν μετά τη συγχώνευση προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών. Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών. Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και οι βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής. Βέβαια το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη αναδιάρθρωση του μηχανισμού συνοδεύεται με την πληρωμή κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές στις Εφορίες αλλά και να απελευθερωθούν υπάλληλοι από γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίοι θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι. Απώτερος στόχος είναι συναλλαγές με την Εφορία να γίνονται ηλεκτρονικά, αλλά αποτελεί ουτοπία και οι 235 εφοριακοί υπάλληλοι να «χωρέσουν» στο κτίριο της Α΄Δ.Ο.Υ. και οι χιλιάδες των Λαρισαίων φορολογουμένων να αρχίσουν από την 1η Δεκεμβρίου να τακτοποιούν τις υποθέσεις τους ηλεκτρονικά και να μη χρειάζονται να επισκεφθούν την υπηρεσία.
«Πρόκειται για ανέφικτη και εκτός πραγματικότητας απόφαση, επισημαίνει στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών ν. Λάρισας κ. Ελένη Μητρουλιά, τονίζοντας πως ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιδράσει δυναμικά. Πέρα από τα πρακτικά προβλήματα, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει ο νομός με μια Εφορία ενώ αμφιβάλουμε για την εφαρμογή του νέου ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος της Γ.Γ.Π.Σ. Ήδη έχουμε ενημερώσει φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους του νομού για τα σχέδια που εξυφαίνονται, ζητώντας την παρέμβασή τους, ενώ εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας και να εξουσιοδοτήσουμε την Ομοσπονδία μας για τις περαιτέρω αποφάσεις, που εκ των πραγμάτων λόγω των πολλών οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε θα είναι καθοριστικές».    
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο σύλλογος Εφοριακών προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια του Υπ. Οικονομικών απέστειλε επιστολή στους βουλευτές του νομού, στον περιφερειάρχη Θεσσαλία και τους δημάρχους Λάρισας, ζητώντας την παρέμβασή τους. Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
«Όπως ήδη γνωρίζετε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή λειτουργίας ΔΟΥ για το ν. Λάρισας προβλέπεται η αναστολή όλων των Δ.Ο.Υ. εκτός μίας της Α’ ΔΟΥ Λάρισας.
Επειδή με μία μόνο Δ.Ο.Υ. στο νομό τα προβλήματα αντί να λυθούν θα οξυνθούν, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προς το υπουργείο Οικονομικών ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου μας που είναι:
1. Να παραμείνουν δύο ΔΟΥ Α’ και Β’ στην πόλη της Λάρισας.
2. Να παραμείνουν οι ΔΟΥ Ελασσόνας και ΔΟΥ Φαρσάλων.
3. Να ανασταλεί η λειτουργία των ΔΟΥ Αγιάς, Τυρνάβου και Γ’ ΔΟΥ Λάρισας.
Οι λόγοι είναι προφανείς:
Α. Σε ένα νομό έκτασης 5.381 τ.χλμ. και πληθυσμό 284.420 κατοίκους με χωριά ορεινά με δύσκολο οδικό δίκτυο που απέχουν 105 χλμ. από την πόλη, χωρίς τακτική συγκοινωνία, θα έχει σα συνέπεια μετακινήσεις με σημαντικό κόστος για την τοπική και εθνική οικονομία.
Β. Το υπουργείο Οικονομικών για την αναδιάταξη των υπηρεσιών του, δεν λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων, ούτε τις ιδιαιτερότητες του κάθε νομού. Ανεξαρτήτως πληθυσμού μία ΔΟΥ στο νομό; Ο νομός μας έχει βιομηχανική περιοχή, αγροτική - κτηνοτροφική με 25.000 δηλώσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών και τα παράλια με εποχιακή δραστηριότητα.
Γ. Στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας όπου τώρα τελευταία έχουν μεταφερθεί τα τμήματα Δικαστικού και ελέγχου πέντε (5) ΔΟΥ δεν υπάρχει δυνατότητα στοιχειώδους εξυπηρέτησης των φορολογουμένων παρότι οι εργαζόμενοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα. Είναι αντιληπτό τι θα συμβεί αν μεταφερθούν όλες οι ΔΟΥ σε μία. Δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη υποδομή να στεγάσει 230 συναδέλφους και χιλιάδες φορολογουμένους.
Δ. Η ΔΟΥ Ελασσόνας καλύπτει μία επαρχία με 56 χωριά, έκταση 1.714 τ.χλμ. και 40.879 κατοίκους που κάποια απέχουν 45 χλμ. από την Ελασσόνα και 105 χλμ. από τη Λάρισα με δύσκολο και ορεινό οδικό δίκτυο.
Ε. Η ΔΟΥ Φαρσάλων καλύπτει μια καθαρά γεωργική περιοχή σε έκταση 735,96 τ.χλμ. και 22.139 κατοίκους.
Ζητούμε επιτέλους τη σύγχρονη - λειτουργική - ολοκληρωμένη οργανωτική αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αφού πρώτα ολοκληρωθεί πλήρως η μηχανοργάνωση - μηχανογράφηση.
 
 
 

© Copyright 1996 - 2015

ITBox - Internet Services